Skocz do zawartości
buszi

GeForce 2MX

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym kupić kartę graficzną GeForce 2MX. Jeden z kolegów polecił mi Leadtek Winfast 2MX400 SH Pro 64MB SDR 128bit ze względu na wydajność jednak chciałbym aby karta wydzielała jak najmniej hałasu dlatego też zastanawiam się nad kartą Creative 3D Blaster 2MX 32MB DDR 64bit (nie ma ani radiatora ani wentylatora). Czy wydajność obu kart jest podobna czy któraś jest szybsza/lepsza? Czy lepiej 64MB SDR 128bit czy 32MB DDR 64bit?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od taktowania pamięci. Jeżeli będą pracowały z tym samym zegarem to wydajność będzie ta sama. Oczywiście nie wspominam tu o taktowaniu GPU na karcie, wiadomo im więcej tym lepiej.

Dziwi mnie tylko że napisałeś że Creative nie ma nawet radiatora. Radiator musi być, nieważne czy chłodzony aktywnie czy pasywnie ale być musi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radził bym wziąć tego 64MB 128bity. Będzie na pewno wydajniejszy niż ten drugi 64 bity. A poza tym 64 MB to jednak 64 MB a nie 32MB. Może byś się rozejrzał za jakimś gf4 MX440 czy coś podobnego albo jakiś odpowiednik ATI. Do wyboru do koloru, jak kto woli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radził bym wziąć tego 64MB 128bity. Będzie na pewno wydajniejszy niż ten drugi 64 bity. A poza tym 64 MB to jednak 64 MB a nie 32MB. Może byś się rozejrzał za jakimś  gf4 MX440 czy coś podobnego albo jakiś odpowiednik ATI. Do wyboru do koloru, jak kto woli.

heh stary 64 bity ddr bedzie mial taka sama wydajnosc jak 128 bit sdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musi potrzebowac ale nie pochodzi stabilnie jezeli bedziesz chcial go podkrecic.

Jezeli jest dobry wentylatorek to go nawet nie bedziesz slyszal.

A ta karta Creativa to pasc niesamowita. Nie tykaj nawet patykiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym kupić kartę graficzną GeForce 2MX. Jeden z kolegów polecił mi Leadtek Winfast 2MX400 SH Pro 64MB SDR 128bit ze względu na wydajność jednak chciałbym aby karta wydzielała jak najmniej hałasu dlatego też zastanawiam się nad kartą Creative 3D Blaster 2MX 32MB DDR 64bit (nie ma ani radiatora ani wentylatora). Czy wydajność obu kart jest podobna czy któraś jest szybsza/lepsza? Czy lepiej 64MB SDR 128bit czy 32MB DDR 64bit?

Jeśli zależy ci na wydajności (względnej), jakości obrazu, przystępnej cenie, dobrym wyjściu tv i zupełnej bezgłośności (radiator pasywny) - polecam ci Kartę Ati Radeon 9000L - (w tej chwili właśnie siedzę na takiej karcie u siostry na komputerze).

Jeśli idzie o wydajność to w karcie 2MX nie ma znaczenia czy ma 32 czy 64 MB, bardziej niż to czy karta jest SDR czy DDR liczy sie szyna pamięci. Więc wydajniejsza będzie SDR/128 bit niż DDR/64 Bity

Co do Benchmarków:

Mobo: ECS K7S5A

Ram: 256 MB SDR

Procek: Duron 1200

VGA:

a) GForce 2MX200 - 1400 3D marków'01SE

B) GForce 2MX400 - 2000 3D marków'01SE

c) Radeon 9000L (64 DDR/128 Bit) - 4500 3Dmarków'01SE (cena 235 zł)

nie napisałeś ile możesz dać za kartę - ale ceny wg proline:

Radeon 7500LE (odpowiednik GF2MX400) - cena 195 zł

R9000 L - 235 zł

GF4MX 440 OEM - 189zł/MSI 209 zł

GF FX 5200 OEM - 239 zł/ MSI 279 zł

Ze swej strony polecam tego R9000L - ma pasywne chłodzenie, dobrą jakość grafiki, dobre wyjście TV, przystępną cenę i pasywne chłodzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znaczy się chcę kupić kartę urzywaną i te 2 oferty są dość znośne. creative 85 zeta a leadtek 100 zeta. mam 2mx ale jakiegoś tajwańskiego badziewia i chciałbym małym kosztem to zmienić bo swoją powiedzmy za 50-60 złoty sprzedam i resztę dołożę. to by było na tyle. dzięki za odpowiedzi. POZDRAWIAM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Jeśli idzie o wydajność to w karcie 2MX nie ma znaczenia czy ma 32 czy 64 MB, bardziej niż to czy karta jest SDR czy DDR liczy sie szyna pamięci. Więc wydajniejsza będzie SDR/128 bit niż DDR/64 Bity

...

Może się nie znam, więc mi wyjaśnij dlaczego niby tak ma być :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znaczy się chcę kupić kartę urzywaną i te 2 oferty są dość znośne. creative 85 zeta a leadtek 100 zeta. mam 2mx ale jakiegoś tajwańskiego badziewia i chciałbym małym kosztem to zmienić bo swoją powiedzmy za 50-60 złoty sprzedam i resztę dołożę. to by było na tyle. dzięki za odpowiedzi. POZDRAWIAM.

Pewnie ze tak, bierz jak masz okazje, szczerze mowiac jak dobrze to rozegrasz to nic nie dolozysz, bawia mnie porady w stylu doloz 100, 200, 300 bo tak mozna dojsc do R9800Pro... a tu nie o to chodzilo.

Leadtek to kawal pozadnej maszynki ze sporym coolerkiem

Dołączona grafika

DH i SH (wygladaja tak samo)

SH Pro kreci sie niewiarygodnie (wg roznych zrodel 175@230 - 200@250)!!!

Creativ to karta raczej slaba (faktycznie bez coolera)

Dołączona grafika

Wyglad karty nie zapowiada emocji, 0 overclockingu... Jesli Leadtek bedzie za glosny zawsze mozesz go zwolnic i zdjac cooler

i w ten sposob masz za dozucone 30 zlotych pozadna karte (a nie za 250) :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za odpowiedzi. creative nie ma nawet malutkiego radiatorka bo z tego co słyszałem 2MX (nie MX400) nie potrzebuje nic.

Tak się składa, że jeśli chodzo o budowę GPU to jest takie samo czy to gf2mx, mx400 czy mx200. Różnice są tylko w taktowaniu (mx i mx200 - 175mhz a mx400 - 200mhz) i może dlatego ten od kogo to "słyszałeś" tak twierdził, ale nie myślcie że te GPU się czymkolwiek różnią.

Tak samo jak przepustowość pamięci SDR128bit=DDR64bit przy tym samym taktowaniu.

Jak wybrałeś Leadteka, to dobrze bo to niezła karta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

...

dlatego ze wersja DDR nie ma takiego samego taktowania jak wersja SDR tylko troche nizsze wiec winiki z racji 64-bit + DDR sa nizsze niz 128-bit SDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

...

dlatego ze wersja DDR nie ma takiego samego taktowania jak wersja SDR tylko troche nizsze wiec winiki z racji 64-bit + DDR sa nizsze niz 128-bit SDR

Chyba niebardzo zrozumiałeś o czym pisałem ja i wojwar. Ani ja ani on nic nie wspominał o taktowaniu. Gdyby kolega wojwar napisał że 64 bity z DDR mają niższe taktowanie, to było by to rzecza oczywistą i nie zadawałbym takiego pytania. Ponieważ nic nie pisał o szybkości pamięci, uznałem domyślnie że są równe, w innym przypadku porównanie wogóle nie ma sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SH Pro kreci sie niewiarygodnie (wg roznych zrodel 175@230 - 200@250)!!!

Tez mi wyczyn... patrz moj podpis...

Ja nie pisze o zadnych wyczynach tylko podalem dane z pierwszej lepszej strony STABILNEGO O/C (24 godziny ciaglej pracy), a wiec takie parametry bedzie mozna latwo osiagnac... napisalem to bo ten creativ jest juz na granicy swoich mozliwosci i w kategorii O/C wypadl cienko. Jak dlugo stabilnie w 3D pracuje Twoja karta na tych ustawieniach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i nabyłem w końcu Leadteka, fabrycznie 200/365 udało się 220/400. na moim kompie duron650@850 128MB SDR i ASUS A7V w 3D Marku 2000 wyciągnęła 4753. co o tym sądzicie? może być czy próbować jeszcze podkręcić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...