jackkpl Opublikowano 4 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2003 Witam, jaki poradzicie zasilacz. Wiem ,ze kazd krzyknie szukaj!! jakbym mial 700 zl na enermaxa 550 watow albo anteca tobym nie pisal wogole topicu, a w szukaniu wszyscy polecaja chiefteca 420 itpa ja mam chiefteca 420 active pfc dual fan i niestety juz wymieka. 12 voltow spada czasami do 11.855. Oczywiscie przy szynie 280 z dzielnikiem 4:5. Przy synchro szyna 250 i sa takie objawy: wlaczam 3d to grafika jest ostro przeklamana, pelno "artefaktow" i inynch kolorowych ptaszkow. Na szynie 255 synchro (memorki wyrobia , proc tez) w 3dmarku nastepuje zwis i pojawia sie kolorowy prostokat (i chyba wszysktkie kolory z palety 8 bitowej :-)). Natomiast kazdy benchmark na procka przy szynie 255 chodzi spoczko. przy szynie np 285 mhz i dzielniku 4:5 memtest pokazuje duzo bledow, z tym ze w kolumnie z danymi poprawnymi i przeklamanymi wyswietla dokladnie to samo. Takich jaj jeszcze nie mialem. A pol roku temu kupowalem "Zasilacz na przyszlosc" ;-). Prosze o konkretne linki do sklepow z cenami.... Jesli ktos wie gdzie mozna kupic topower 520 watow to tez prosze o linka.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 4 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2003 jack-rekę dam odciąc ze to nie wina zasiłki faktyczne(nienaciagane 420w w chiftecu) to napradę potęga stawiam albo na problem z ddr albo z mobo -ale na pewno chiftec 420 w nie jest na Twój config za słaby (no chyba ze sie sypie sam zasilacz-ale bardzo w to wątpie) poza tym 12v niewiele ma z tymi objawami - z tego napiecia zasilane sa napedy i hdd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackkpl Opublikowano 4 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2003 pamieci sa napewno ok. Przechodza memtesty itp przy 263 mhz!! (szyna 211 mnoznik 4:5). procek postuje na domyslnym napieciu do 3.55 ghz. Przy obciazeniu prime (wlasnie teraz ciagle testuje, szyna 273 ) napiecie 12 volt rzadko kiedy wskakuje ponad 12... ciagle jest 11.85 - 11.92....... Pryz szynie synchro z memorkami efekt artefaktow znika dopiero, gdy underclockuje grafe do 125/200 (jadro/mem) z domyslnych 250/513....... Chcialbym , zeby to nie byla wina zasilki, ale na roznych stronkach czytalem, ze do podkrecania p4 ponad 3 ghz potrzeba minimum 450 watow.... Nie chce zlego slowa powiedziec o zasilaczu, ale skoro spada ponizej 12 woltow (a zawsze widzialem 12,2-12,1) to znaczy ze cos nie tak........... moze to wina mobo, ktora nie wyrabia z "przepuszczaniem" pradu i stad spadki napiec na monitoringu.... bartezjusz, wez pod uwage ze ja mam 1 gb ramu pracujacego przy 250 mhz :-). To swoje pradu tez je, a niestety ram i procek ciagnie napiecie z szyny 12 volt.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Frost Opublikowano 4 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2003 Hmm przecież 420W zasilacz to wcale nie jest tak dużo. Ja na twoim miejscu to bym zamówił z jakiegoś niemieckiego sklepu. Kiedyś liczyłem że Anteca 520W można by poniżej 550zł kupić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackkpl Opublikowano 4 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2003 mowisz ze u nich zasilacze tak tanio?? wcale nie musze ze sklepu zamawiac, bo do niemiec jedzi moj znajomy i to dosc czesto. Nawet sam bylem ostatnio 2 razy, ale niestety zanim kupilem pamieci nie podejrzewalem zasilacza... A po zakupie memorek liczylem na 300 fsb 240 mem :-). Takie okragle 3.6 ghz, a tutaj wielka [gluteus maximus]...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 4 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2003 hmm - na Twym mobo proc idzie z 12v?-jestes pewnien? (nie jestem biegły z mobo pod p4-ale skoro tak piszesz) dr.frost - antec- to potega -fakt ale porównaj poszczególne A przy danych voltarzach-praktycznie wychodzi na to samo co w 420chiftecu - Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackkpl Opublikowano 4 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2003 wlasnie, te amperaze tez mnie interesuja. Jak narazie z dostepnych zasilaczy w polsce najlepszy jest enermax... ma ostro wyjechana szyne 12 voltow...taki 465 watow ma do 36A, a moj chieftec tylko 18A (i to juz chyba na przeciazeniu). Chyba bede szukal kupca na tego mojego chiefteca i zbieral na enermaxa 465....... Pol roku sie naciesyzlem zasilaczem i d_u_p.... a moze sie poddac z kreceniem, ustawie lajtowo sprzet i przez rok nic nie zmodernizuje ;-). Po roku pewnie najmarniejszy procek mojego p4 3.3 ghz lyknie bez problemu... i bedzie kosztowal 400 zl a nie 900 :-/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Frost Opublikowano 4 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2003 hmm - na Twym mobo proc idzie z 12v?-jestes pewnien? (nie jestem biegły z mobo pod p4-ale skoro tak piszesz) dr.frost - antec- to potega -fakt ale porównaj poszczególne A przy danych voltarzach-praktycznie wychodzi na to samo co w 420chiftecu - Nie sądze że te 520W Anteca jest z powietrza napewno mniej jak tyle co jest napisane to nie ma. Z drogiej strony gadałame kidyś z kolesiem z niemieckiego serwisu, bodajze casegalery.de , miał on athlona 2.4+ podkręconego do 2.8GHz na zasilaczu Chieftecha 360W :) Może jackkpl kup jakiś drugi słabszy i tańszy zasilacz do zasilania samych napędów 5.25 i 3.5 cala. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackkpl Opublikowano 4 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2003 hmm, a mozna grafike zasilac inaczej jak z tego co mobo??? mam ti4200 , ono bierze prad przez AGP. Dysk mam tylko jeden 80 gb i nagrywarke lg x 52 (ale chyba jak nie nagrywam to za duzo pradu nie pobiera). Do tego wiatrak na procku, wiatrak na grafie i chipsecie, wiec tez duzo tego zasilacza nie odciaze.... Moge jedynie odpiac dysk i memtestem przejechac i sprawdzic, czy osiagne 3-4 mhz fsb stabilniejsze........ Podkreslam ze fsb 255 synchro w prime95 itp jest stabilne, dopiero przy 3d sie wykaszania. na mysl przyszlo mi jeszcze to, ze mobo po prostu nie wyrabia z przepuszczaniem takiego pradu (w koncu to najtanszy asus) i jakby to ujac, dla grafy juz nie starcza :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackkpl Opublikowano 4 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2003 no to ciekawostka, ktora teraz podwazy chyba wszystkie moje podejrzenia. Nowy bios asusa udostepnia opcje ddr 533 i ddr 500 przy fsb 200. Jak wybieram ddr 500 , a procek na 2.4 ghz to znowu pojawiaja sie takie ku_re_st_wa w grafice ......... prime95 stabilnie, z reszta na noc go zarzuce, a w 3d cos sie wali.............. Czyzby mobo??? dodam ze na nieopdkreconym procku i prime95 napiecie 12 voltow tez spada ponizej 12 (11.977 tyle probe wskazuje). O co chodzi do ch.......... Chyba bedzie trzeba moderatora poprosic o skasowanie topicu i walnac jakis inny ala "p4p800 leci se w ch...." :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucasd Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 Czytalem na forum overclockers ze Fortrony (model 350 i 400W - majace podabna max moc ok 450W wdl toms hardware) wymiekaja gdzies przy P4 3.2 GHz i wyzej (pewnie z jakims 9700) Ale w takim przypadku masz 2 opcje: -Przestan podkrecac, powyzej niestabilnosci -lub kup Anteca 550W (nie enermax) (Fortrony wyzsze modele nie sa do konca pewne, ale i tak w POL ich nie ma), no ale niestety sam okresliles ze nie masz kasy -opcja 3 (ryzyko, nie polecam) dolacz drugi zasilacz nawet no-name tylko dobrze go sprzez wszystkie masy itp. Polecam 1 lub 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3T0N Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 hmmmm troche mnie dziwicie , zeby zamiast chiefteca zamawiac anteca :? przeciez to jest to samo - zasilki produkuje Sirtec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackkpl Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 co do podlaczania dwoch zasilek rownolegle to nie zdaje egzaminu. Zawsze jakas roznica w napieciu podawanym na zasilkach jest i ciagle bedzie plynal prad wyrownawczy. Kiedys tak probowalkem i napiecia przy 2 zasilaczach rownolegle byly identyczne jak tylko na tym gorszym :-). ALe to przy szynie synchronicznej to chyba nie sprawa zasilki. PRzy 200 fsb 250 mem tez takie jaja sa..... mi sie wydaje ze to jakas wada plyty.... Musialbym sprawdzic na czyjejs , ale niestety nie znam nikogo z okolicy z podobnym sprzetem... Narazie jade 260 fsb 4:5 mem dzielnik i mam to gleboko ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshi_tom Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 Jackpl: Zapewne mierzysz napiecie 12V jakims programem. To Ja Ci powiem nie wiez mu. Mi w tej chwili na Chieftecu 360W DF w winbondzie pokazuje +12 = 11,74. Pozyczylem od znajomego miernik mieze... i 12,19V. A wiec plyta nei potrafi odczytac dobrze napiecia. Wiec sie nei przejmuj to an 99% nie WINA ZASILACZA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 B3TON - jestes B3TON faktycznie bowiem Antec nie jest w żadnym przypadku OEM'em sirteca ;) jackppl - IMo twój problemnie leży wcale po stronie zasilacza i spadającego (zresztą jest wszystko w normie nawet jesli wierzyc MBM a nie dobremu multimetrowi) napięcia 12V. IMO to płyta przy takim FSB nie daje odpowiedniego napięcia na AGP i stąd masz krzaki. pamiętaj że mobo też ma swoje elementy aktywne elektrycznie i często to one są do bani, a wychodzi to właśnie wtedy kiedy wszystkie elementy ciągną zbyt dużo prądu, i płyta Ci zdycha. sirtec 420 w tej konfiguracji napewno nie jest powodem Twoich kłopotów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AVENGER Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 To samo mialem mowic, na bata nie jest to wina zasilacza Ja uzyskiwalem 3.08 GHz z 2GHz przy napieciu 1.675 (~100W) na Feelu 300W (10A na 12V). Coprawda niesptabylinie ale uzyskiwalem. Stabilnie bylo przy 3GHz mimo ze napiecia spadaly w obciazeniu do 11,39V. Podejzewam mobo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3T0N Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 B3TON - jestes B3TON faktycznie bowiem Antec nie jest w żadnym przypadku OEM'em sirteca ;) jackppl - IMo twój problemnie leży wcale po stronie zasilacza i spadającego (zresztą jest wszystko w normie nawet jesli wierzyc MBM a nie dobremu multimetrowi) napięcia 12V. IMO to płyta przy takim FSB nie daje odpowiedniego napięcia na AGP i stąd masz krzaki. pamiętaj że mobo też ma swoje elementy aktywne elektrycznie i często to one są do bani, a wychodzi to właśnie wtedy kiedy wszystkie elementy ciągną zbyt dużo prądu, i płyta Ci zdycha. sirtec 420 w tej konfiguracji napewno nie jest powodem Twoich kłopotów. sory sory - powalilo mi sie - :oops: :oops: :oops: :oops: nie wiem czemu to napisalem - pomylilem sie z highpowerem ktory tez wychodzi od sirtec'a :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 Proponuje sprawdzic polaczenie wtyczki ATX do mobo. Najlepiej wez miernik jakis elektroniczny i zobacz nim jakie napiecia sa na zaciskach od mobo. Potem zobacz napiecia na niepodlaczonej wtyczce molex. Pomiary przeprowadz przy wlaczonym kompie. Zobaczysz cos badzo ciekawego ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 Nie wierzę, żeby zasiłka 420W poszła się je**** :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackkpl Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 co do mierzenia napiecia to az taki glupi nie jestem. ojciec elektronik wiec juz dawno mierzylem napiecia i rzeczywiscie 12 voltow spada ponizej 12. Ale przy szynie 280 (czyli 3.35 ghz ) jest to juz chyba dopuszczalne... p4 siorbie ze 120 watow, a zasilacz ma wydajnosc 18 A max , czyli 18x12 = 216 watow. Doliczmy jeszcze twardy dysk 25 watow + pamieci 1gb przy takiej czestotliwosci z 60 watow. Wydaje mi sie ze zasilacz juz powoli zdycha,ale przekonuje sie do waszej opinii, ze mobo jest tutaj bezposrednio limitujacym czynnikiem. Niestety nie stac mnie na wymiane mobo (ostatnio juz tyle sprzetu wymienilem, ze chyba mi sie nawet niechce). bede musial jakos przecierpiec te 3.2 ghz :-/ Moze w przyszlosci wyjda lepsze cipsety ktore w stardardzie beda obslugiwaly szyne 300 mhz i stare NORTHWOOD-y. Do feluke- zauwaze bardzo ciekawa rzecz, kazde urzadzenie dajace prad (czy to bateria czy akumulatorek czy zasilacz) bez obciazenia daja wieksze napiecie niz z obciazeniem. To jest rzecz normalna. Strzelam wiec ze ciekawa rzecza pewnie mialobybyc napiecie rzedu 13 voltow bez obciazenia :-). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 Do feluke- zauwaze bardzo ciekawa rzecz, kazde urzadzenie dajace prad (czy to bateria czy akumulatorek czy zasilacz) bez obciazenia daja wieksze napiecie niz z obciazeniem. To jest rzecz normalna. Strzelam wiec ze ciekawa rzecza pewnie mialobybyc napiecie rzedu 13 voltow bez obciazenia :-).Chodzi mi oto ze jak bys zmierzyl napiecia na jedej nie podlaczonej wtyczce z pracujacym kompem to napiecie jest duzo wyzsze niz przy wtyczce do plyty (chociaz wychodza z jednego miejsca). I tutaj jak pewnie wiesz zalezy wszystko od kabelkow ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joshua Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 Witam, jaki poradzicie zasilacz. Wiem ,ze kazd krzyknie szukaj!! jakbym mial 700 zl na enermaxa 550 watow albo anteca tobym nie pisal wogole topicu, a w szukaniu wszyscy polecaja chiefteca 420 itpa ja mam chiefteca 420 active pfc dual fan i niestety juz wymieka. 12 voltow spada czasami do 11.855. Oczywiscie przy szynie 280 z dzielnikiem 4:5. Przy synchro szyna 250 i sa takie objawy: wlaczam 3d to grafika jest ostro przeklamana, pelno "artefaktow" i inynch kolorowych ptaszkow. Na szynie 255 synchro (memorki wyrobia , proc tez) w 3dmarku nastepuje zwis i pojawia sie kolorowy prostokat (i chyba wszysktkie kolory z palety 8 bitowej :-)). Natomiast kazdy benchmark na procka przy szynie 255 chodzi spoczko. przy szynie np 285 mhz i dzielniku 4:5 memtest pokazuje duzo bledow, z tym ze w kolumnie z danymi poprawnymi i przeklamanymi wyswietla dokladnie to samo. Takich jaj jeszcze nie mialem. A pol roku temu kupowalem "Zasilacz na przyszlosc" ;-). Prosze o konkretne linki do sklepow z cenami.... Jesli ktos wie gdzie mozna kupic topower 520 watow to tez prosze o linka.... Więc mamy podobne proce - mój chodzi na 3GHz a właściwie chodził bo obecnie jade na zasiłce 300W. Kilka dni temu siedze w necie a tu BUM. Korki wywaliło. Właczam korki , włączam kompa - BUM znowu. Wymieniłem zasiłkę i wszycho działa ale do czasu jak kupie coś koło 500W to proca nie przekręcam. 3GHz+R9700PRO to okazało się za dużo dla FORTRONA 450W !!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 B3TON - Highpower to marka sirteca... nie ma jako tako zasilaczy firmy Sirtec... ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 nie ma jako tako zasilaczy firmy Sirtec... ;) pewnie ze są -mozna je kupic w co poniektórych sklepach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackkpl Opublikowano 6 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2003 maly update. Po dzisiejszym testowaniu okazuje sie ze fsb 255 mhz synchro z memorkami single channel chodzi spoks. Niestety przy 250 mhz synchro z mem i dual channel robi sie tak dziwna kaszana w 3d. Co to moze byc? czyzby kontroler pamieci byl spieprzony w tym p4p800?? Sam juz nie wiem co mam o tym myslec.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 6 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2003 Na 100% nie jest to wina zasilacza. To co w podpisie mam na 400W Fortronie (kupiony rok temu w 4max). Do tego dochodzi grafa puszczona na 450/750, memki w ilosci 1GB, 2 HDD, Audigy i kilka pierdulek (napiecia 11,95V, 5,05V, 3,27V). Czesci maja swoja wytrzymalosc i nie sa gumka. gdzies ich mozliwosci sie koncza. Nie gadaj ze Asus dal ciala z plyta bo ona ma dzialac do czestotliwosci 200/200 i tyle. Reszty nikt ci nie gwarantuje. Tak juz bywa ze moze ci sie trafic lepszy i gorszy chipset. To ruletka-tak jak z procesorami. Uklad dualny zawsze chodzi gorzej od singla. Klopot z synchronizacja zegara, czasy propagacji itp. Nie ma co sie zloscic. Tak to juz jest z ta fizyka. Do tego procek z HT zawsze gorzej sie kreci od bez HT. moj np bez HT chodzic potrafi i do 3,75GHz a z HT nawet wsadzanie napiecia na 1,9V nic nie daje. Plyta chodzi do 300MHz (mam procek zodblokowanym mnoznikiem) No i napiecia. Stabilizowana nie jest linia 12V. Im wyzsze obciazenie 5V (i spada) tym bardziej rosnie napiecie 12V. Na slabych jakosciowo zasilaczach mocno obciazaonych gdy 5V idzie stro w dol to 12V rosnie jak szalone. Tymi swymi 11,85V nie masz co sie przejmowac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 6 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2003 bartezjusz - daj przykład... powiedz gdzie, dowiedz swojej prawdy! jako syn marnotrawny Ci nie wierze :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 6 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2003 bartezjusz - daj przykład... powiedz gdzie, dowiedz swojej prawdy! jako syn marnotrawny Ci nie wierze :]cholera -masz racje sprawdziłem dokładnie i pisze jak byk - highpower BY SIRTEC (zmylił mnie ten napis sirtec) -przyznaje sie do pomyłki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 6 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2003 :) ano teraz prawde jedyną prawdziwą znasz :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 6 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2003 racja :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...