SeyBee Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 Dotychczas twardziel sprawował się bez zarzutu... do wczoraj :cry: Włączyłem wczoraj kompa i ku mojemu zdziwieniu bios nie wykrył tego dysku :!: 8O :!: Pomyślałem, że pewnie coś się stało z biosem więc zresetowałem kompa i ponownie moim oczom ukazał się komunikat o wykrywaniu twardziela. Wcześniej nie było tego typu problemów, dysk i reszta napędów była szybko wykrywana. Dodam, że nie było słychać żadnych świstów czy głośnej pracy głowicy. Podłączałem go na innych kompach i ciągle jest to samo :( Co mogło być przyczyną padnięcia HDD :?: Mam jeszcze pytanie - czy nie będzie problemów z reklamowaniem dysku :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 mi tez jeden padl w sumie bez powodu, wymienili bez problemu (komputronik). Drugi dziala bezproblemowo odpukac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeyBee Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 Ja też kupiłem w Komputroniku. Jak długo czekałeś na wymianę dysku :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 oj dlugo. w koncu zadzwonilem po miesiacu i okazalo sie, ze czekal juz nowy od przeszlo tygodnia, tylko zapomnieli o tym... Jakbym nie zadzwonil, to bym w ogole nie dostal pewnie ;) Uwazaj u nich na procedure reklamacji, najpierw dostajesz jakis kod, bez ktorego nic nie zalatwisz. potem na ich koszt kurier, upd: jestes z Poznania, wiec Cie to chyba nie dotyczy :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 co sie dzieje z tymi dyskami, moj dziala prawie rok (11miesiecy) i nic, mialem zamiar wymienic, bo strasznie glosny jest, ale odloze to na pozniej, z tego co widze ostatnio lawina postow o padajacych WDC i pewnie wszystkie kupione w tym roku!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeyBee Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 Z tego co się dowiedziałem w serwisie na Reglowej to padła cała elektronika i jak to określili dysk jest martwy. Kazali zadzwonić za dwa tygodnie. Sam jestem ciekaw czy dotrzymają terminu. Do dnia wczorajszego byłem bardzo zadowolony z twardziela ale po tym co wywinął No1 jest dla mnie stary i poczciwy Samsung 8,4 GB. Mam go już od 1998 roku i działa bez zarzutu. Wiele razy spadło mu się na podłogę i nic - ciągle chodzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianosz Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 Wszystko zalezy od szczęścia...ja mam Caviar-a 80GB, działa cos około roku...i nic..przedtem miałem IBM 30GB padł mi po 3 miesiacach...poszła jedna z głowic badsectory i dysku nie ma...Podobnie jest z procesorami, kartami graficznymi i innym sprzetem...masz szczescie trafisz na cos co dobrze i mocno podkrecisz, pochodzi dlugo...a mozesz dostac do reki sprzet z ktorym praktycznie nic nie zdzialasz... pzdr Damianosz 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 yyy... trochę się przestraszyłem bo w poniedziałek kupiłem taki właśnie dysk i jak narazie chodzi suuuper ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 co sie dzieje z tymi dyskami, moj dziala prawie rok (11miesiecy) i nic, mialem zamiar wymienic, bo strasznie glosny jest, ale odloze to na pozniej, z tego co widze ostatnio lawina postow o padajacych WDC i pewnie wszystkie kupione w tym roku!! Po co rozsiewac takie plotki? Tak sie sklada ze Caviar WD800JB to na pewno nie lider wsrod dyskow najbardziej awaryjnych, a na pewno liderem jest pod wzgledem okresu gwarancyjnego - 3 lata mowi samo za siebie i wlasnie dlatego go kupilem - mialem wiele dyskow i wiem jedno ze psuja sie wszystkie - jedne bardziej inne mniej, prawda jest natomiast ze psuja sie wszystkie coraz czesciej, wiec jedynym argumentem dla mnie jest gwarancja a pod wzgledem parametrow o 800JB wyczytalem duzo pozytywnych opinii i testow, wiec czego mozna chciec wiecej? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycho Opublikowano 6 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2003 hmm. Moj dysk rowniez zaczal bardzo glosno pracowac, zastanawiam sie czy uznaja mi to w ramach reklamacji. Chcialem kupic drugi dysk 120gb lub nawet 160gb Caviara, ale zaczalem sie mocno zastanawiac, czy nie kupic Segate'a. Co myslicie? Ile lat gwarancji daja na te dyski? Zaznaczam, ze zawsze mialem Caviary i bylem zadowolony, a ten 800JB robi mi takie psikusy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 6 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2003 hmm. Moj dysk rowniez zaczal bardzo glosno pracowac, zastanawiam sie czy uznaja mi to w ramach reklamacji. Chcialem kupic drugi dysk 120gb lub nawet 160gb Caviara, ale zaczalem sie mocno zastanawiac, czy nie kupic Segate'a. Co myslicie? Ile lat gwarancji daja na te dyski? Zaznaczam, ze zawsze mialem Caviary i bylem zadowolony, a ten 800JB robi mi takie psikusy :) Polecam Maxtory 7200 a co do SEAGATE'ów to nie imponują one wydajnością Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 6 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2003 mi też padł 20 GB caviar i nigdy ju nie kupię dysku tej firmy. wkurzał mnie od początku hałąsem i jeszcze zdechł ... kupiłem samsunga i jest o wiele lepszy od każdego 60 GB caviara. maxtory lubią padać - koledze padły 2 (każdy po pół roku) i teraz ma trzeci. a seagate tylko rok gwarancji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 6 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2003 szkoda tylko ze na kazde 100sprzdanych samsungów wraca w pierwszym miesiącu 70% (dane za lipiec) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycho Opublikowano 6 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2003 Z tego co wiem, to Szajsungi i Maxtory niestety do najlepszych dyskow nie naleza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavlik Opublikowano 6 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2003 Z tego co wiem, to Szajsungi i Maxtory niestety do najlepszych dyskow nie naleza. hehe, jak sam widzisz (spójrz temat) caviary też nie są takie dobre... W tym całym wyścigu producentów (hehe, zdrowa konkurencja) zdarzają się coraz częściej jakieś buble, które nie najlepiej rzutują na opinię o ich produktach. Ja mam kilku-miesięcznego maxtora i jestem BARDZO zadowolony, choć dopiero za 3-cim razem (!) trafiłem na dobry egzemplarz (poprzednie juz po podłączniu do kompa sprawiały problemy: najpierw problem z formatowaniem, potem jak zainstalowałem winde i puściłem HDTach'a -wynik: b. słaby transfer i czas dostępu... a przez cały czas dziwne zgrzyty... Oczywiście reklamacja zaraz na drugi dzień). Mimo wszystko o tej firmie mam dobrą opinię, ale rozumiem, że masz inne zdanie; ja zraziłem się do IBM, mimo, że kiedyś miałem dobre zdanie o tych dyskach (jakieś 2 lata temu padł mi roczny dysio, ze wszystkimi ważnymi dla mnie danymi...). Wszytko zależy, na czym się człowiek zawiedzie... Z tego co widzę, to już chyba każdy producent zaliczył wpadkę z jakąś wadliwą partią... Zauważ, że każdy chwali to co ma i mu dobrze działa! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 7 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2003 Według mnie taka kolejność jezeli chodzi o wydajnosć i bezawaryjność( mowa o tylko najszybszych modelach-7200rpm) 1.MAXTOR 2.CAVIAR 3.SEAGEATE 4.SAMSUNG Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogal Opublikowano 7 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2003 szkoda tylko ze na kazde 100sprzdanych samsungów wraca w pierwszym miesiącu 70% (dane za lipiec) wiem coś o tym , kupiłem dziewczynie - po miesiacu padł :( ja obecnie czekam na swojego Maxtora, bida , najbardziej szkoda danych :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKaSeKbP Opublikowano 7 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2003 sruahhuahua moj chodzi jak <span style="color:red;">[ciach!]</span> dobrze a btw przemica cos na<span style="color:red;">[ciach!]</span>lil i zjebal ten dysk surahuhuae Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin77 Opublikowano 7 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2003 Mam jeszcze pytanie - czy nie będzie problemów z reklamowaniem dysku :?: z reklamacją raczej nie będzie problemów, co do dysku to w tym roku caviary padają jak muchy 20,40,80 :!: , coś jednak nie tak jest z nimi (zawsze jest to głowica i elektronika) coś w tym musi być, maxtory nie lepsze głowica lubi też sobie "popstrykać", wniosek :: mieć 2 dyski Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 7 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2003 szkoda tylko ze na kazde 100sprzdanych samsungów wraca w pierwszym miesiącu 70% (dane za lipiec) na moim Szajsungu SV0602H juz mam "bady" :x dysk kupiony na wiosne, obchodzilem sie z nim jak z jajkiem i pupa :( najgorsze ze wszystkie dyski 3.5" ATA sypia sie bardziej niz kiedys, chyba nadszedl czas zeby sie przerzucic na "skaziaki" (system) i 2.5" do laptopow (dane) :P a kolega :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin77 Opublikowano 7 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2003 faktycznie, coś musi w tym być, dyski sypią się jak nigdy, kiedyś chodziło to latami, teraz robią więcej i gorzej !!!!!!!! :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 7 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2003 Mam jeszcze pytanie - czy nie będzie problemów z reklamowaniem dysku :?: z reklamacją raczej nie będzie problemów, co do dysku to w tym roku caviary padają jak muchy 20,40,80 :!: , coś jednak nie tak jest z nimi (zawsze jest to głowica i elektronika) coś w tym musi być, maxtory nie lepsze głowica lubi też sobie "popstrykać", wniosek :: mieć 2 dyski Wejdz sobie chociazby na allegro.pl do kategorii dyski Uszkodzone i sprawdz w oknie szukaj czy masz tam jakis dysk z serii JB, jest tylko jeden jedyny 400EB pozniej jest elektronika do 30 GB i nastepnie dwa 15 GB, a wiekszosc to dyski wiecej niz 5-cio letnie dlaczego? bo Caviar daje 3 lata gwarancji. A wejdz sobie nastepnie np IBM i popatrz ile masz 40-41,1 GB polowe strony do tego nawet SCSI 36 GB czyli calkiem nowe dyski... To samo u Seagate'a. Wlasciwie to nawet u IBMa nie ma dyskow ponizej 30 GB (a u Caviara wiekszosc to 1-2 GB) Nie wiem skad ty masz takowe informacje o padajacych jak mucha dyskach Caviar... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@KER Opublikowano 7 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2003 Mam Caviar 80 i 120 80 od roku 120 od 3 miesiecy i działa jak trza :D (toche głośno). Ale jak zobaczyłem jakiś czas temu podobny topic trzymam ważne dane na CD :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 7 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2003 jedenego caviary mam od połtora roku , drugiego od 4miechów wszystko chodzi tiptop ale jak kazdy nie znam dnia ani godziny (bo juz nie ma niepadających dysków) -moze padnie za 2 godz,moze za miesiac a moze nigdy -dane zgrywam na cdr a po to dają na nie 3lata gwary by miec wszystko głęboko w .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin77 Opublikowano 7 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2003 Nie wiem skad ty masz takowe informacje o padajacych jak mucha dyskach Caviar... ostanie nad często z klienci zapadają do nas z takimi dyskami 8O , z rozmowy z handlowaca hurtowni ogólnopolskich i nie tylko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin77 Opublikowano 7 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2003 Nie wiem skad ty masz takowe informacje o padajacych jak mucha dyskach Caviar... ostanie nad często z klienci zapadają do nas z takimi dyskami 8O , z rozmowy z handlowaca hurtowni ogólnopolskich i nie tylko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek24 Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 Wszystkie dyski padają. Taka jest ich natura. Tam są części mechaniczne, które zawsze się mogą rozkaliborawać rozlecieć, wybuchnąć :P. Narzekacie na caviara. Ale dlaczego WD jako jedyny daje na dyski z seri JB 3 lata gwarancji?? Żeby podnieść sprzedaż ? Napewno tak. Ale dla mnie to oznacza że producent jest bardziej pewny swoich produktów niż reszta konkurencji. Zasada jest jedna. Jeżeli w ciągu pierwszych góra 3 miechów dysk Ci nie padnie to będzie działał zawsze - moim zdaniem w 90% przypadków to się sprawdza. W grudniu mój caviar z podpisu skończy rok. Seagate na którego też mam 3 lata gwarancji działa do dzisiaj (odpukać w niemalowane) w maju przyszłego roku kończy mi się na niego gwarancja. Ale jak kupowałem seagate to też była seria z której prawie każdy dysk padał. Ja akurat trafiłem na nową serię która umnie i uznajomego spisuje się bardzo dobrze do dziś. Dlatego przy zakupie dysku należy przedewszystkim stawiać na gwarancję. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavlik Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 Tomek24: Maxtor na niektóre modele też daje 3 lata gwarancji... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przem Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 witam hm..............mi własnie tj 1,5 tyg temu seagate 60 7200 zaliczyła padaczke tzn bady. oczywiście................... winda się zesrała...........i wogóle..a zabierałem sie do pisania pracy magisterskiej..kupiłem sobie CAwiara 80 jb .....i zaczeły sie problemy...bo wogóle bios go nie widział jak go sformatowałem pod winda ( zainstalowaną na poczciwym IBM 20 7200 to w koncu cawiara zobaczyem w biosie ale.......jakoś ( podzieliwszy na 3 partycie ) nie moge zagospodarowc 8 mb bo nie chce przypożądkowac do zadnej z partycji tych 8 mb. I poza tym pierdzi.......tzn głosno chodzi a co do awaryjnosci HDD.....to jestr róznie.miałem Fujitsu i był ok, miałem 6 cawiara byl ok miałem seagate to był do duszy bo robił ( i to jest ciuekawer) z exec ecec i wszystko szlag trafiał.....potem miałem WQuantuma 40 który zaliczyl kompletną padaczke....wiec dopłaciłem troszke i dostałem 60 seagate...któa jak juz wspomniałem padła......różnie wiec jest........ale chyba na gwarancję oddam tego WD 80 JB........... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przem Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 a w zwiazku z tym co wyzej napisałem i tym ze zmodernizowalem kompa przechodze na sata.........co prawda nie mozna wtedy za bardzo podkrecac kompa.....ale przeżyje... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...