Skocz do zawartości
ssppeeDD

POMOCY czy Atlon (barton)2500+/czy Atlon (Thoroughbred)2600+

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o pomoc w decyzji bo dziś kupuje procek i nie wiem na jaki się zdecydować. Nie wiem czy lepiej było by wybrać Atlona XP 25000+(bartona) czy nie lepiej było by Atlona XP2600+(Thoroughbred) i nie wiem co zrobić. POMOCY !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie Bartona. Oba procki powinny wykręcić się do takich samych poziomów (ok. 2300 MHz), a Barton dzięki większej pamięci cache L2 będzie miał lepszą wydajność. Jest tylko jedno "ale". Barton bardziej się grzeje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie Bartona. Oba procki powinny wykręcić się do takich samych poziomów (ok. 2300 MHz), a Barton dzięki większej pamięci cache L2 będzie miał lepszą wydajność. Jest tylko jedno "ale". Barton bardziej się grzeje.

Gostek napisał ze ma dylemat ktory proc kupic a ty mu piepszysz od razu o jakims podkrecaniu.

Do sspeedd

Tez mam taki dylemat tylko pomiedzy 2400 th a 2500 barton, ale jeszcze troche poczekam az stanieja, poza tym czekam az gosc kupi odemnie durnia i plyte stara, daj znac jak cos kupisz, ja sie wbijam na www.benchmark.pl i tez cie tam odsylam, poczytaj troche i sam podejmij decyzje ktory bedzie lepszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz XP 2600. Ma zdecydowanie wyższe taktowanie w stosunku do Bartona 2500. Pamięć L2 która jest większa w Bartonie 2500 odgrywa ważną rolę jednak nie na tyle żeby w pełni zrekompensowała różnicę megaherców pomiędzy tymi prockami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gostek napisał ze ma dylemat ktory proc kupic a ty mu piepszysz od razu o jakims podkrecaniu.

Ma dylemat to mu napisałem który ja bym kupił i dlaczego. Jak nie potrafisz czytać ze zrozumieniem czytanego tekstu to może przydałoby się wrócić do podstawówki. Skoro gostek nie ma zamiaru podkręcać to niech bierze 2600+ tak jak to powiedział SeyBee.

Jeśli chodzi o twój problem to za niepodkręconym 2400+ przemawia tylko cena. Oto kilka wyników dla poparcia tezy:

PiFast (w sekundach):

2500+(11*166) = 60,91

2400+(15*133) = 65,14

Unreal Tournament 2003:

2500+(11*166) = 223,4

2400+(15*133) = 199,2

Quake 3 Arena, 640x480 - Fastest:

2500+(11*166) = 269,4

2400+(15*133) = 221,9

Jedi Knight 2, 640x480 - Fastest:

2500+(11*166) = 109,1

2400+(15*133) = 91,2

Wyniki wziąłem z ViperLair

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto powiedział iż xp musi chodzić na 133? PRzecież tak znaczne różnice w wynikach nei wynikają wcale z różnic w cache, a jedynie z wielkości magistrali.

Ja obstawiam xp2600+ szczególnie iż nie każdy barton będzie na 2,3 ghz latał, a dla xp2600+ to nie powinno bć problemem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma dylemat to mu napisałem który ja bym kupił i dlaczego. Jak nie potrafisz czytać ze zrozumieniem czytanego tekstu to może przydałoby się wrócić do podstawówki. Skoro gostek nie ma zamiaru podkręcać to niech bierze 2600+ tak jak to powiedział SeyBee.

Jeśli chodzi o twój problem to za niepodkręconym 2400+ przemawia tylko cena.

Bo dokladnie o to mi chodzi i sie zastanawiam czy jest sens dokladac reszte kasy czy lepiej dozbierac i ramu dokupic.

A co do podstawowki to nie badz taki madry mistrzu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli procesor nie będzie podkręcany to zdecydowanie 2600+. Twierdzenia o tym że większy cache L2 zrekompensuje niższy zegar można między bajki włożyć. Jedynie gdybyś planował podkręcać procka wtedy można pomyśleć o Bartonie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo dokladnie o to mi chodzi i sie zastanawiam czy jest sens dokladac reszte kasy czy lepiej dozbierac i ramu dokupic. 

A co do podstawowki to nie badz taki madry mistrzu

Cieszę się bardzo, że się zrozumieliśmy. Jeśli Cię uraziłem tą podstawówką to przepraszam, ale nie lubie jak ktoś do mnie zwraca się używając wulgaryzmów, przez co "troszkę" się zdenerwowałem.

A kto powiedział iż xp musi chodzić na 133?

Nikt nie powiedział, ale to są standardowe ustawienia 2400+ na kupnem którego zastanawia się medievil i do niego ta wypowiedz była skierowana. Mówiliśmy o niepodkręcanych prockach a zwiększenie magistrali i zmniejszenie mnożnika to już podkręcenie. Pokaż mi 2400+ z fabrycznie ustawioną magistralą na 166Mhz to wtedy porozmawiamy o wynikach.

Jeszcze jedno spostrzeżenie, które mi się nasuwa w związku z głównym tematem. Już samo oznaczenie proca (2500+ i 2600+) mówi który jest bardziej wydajny (nie podkręcony), więc rozmowy o tym czy barton 2500+ przegoni Thoroughbreda 2600+ nie mają sensu, bo nie ma prawa go przegonić. Gdyby oba proce miały oznaczenie 2500+ lub 2600+ to wtedy ta rozmowa miałaby jakikolwiek sens.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze by tak przbyblizyc parametry tych procesorow ??

oznaczenie: jadro: cache L2: czestotliwosc=mnoznik*FBS:

2400+ Thoroughbred-B 256kb 2000MHz = 15*133

2500+ Barton 512kb 1830MHz = 11*166

2600+ Thoroughbred-B 256kb 2075MHz = 12.5*166

Przyznam ze sam stoje przed podobnym wyborem .. ktorego AMDka wybrac ..tak jak nie mial bym problemow z okresleniem czy 2400+ czy 2600+ .. tak biorac pod uwage jeszcze 2500+ zaczynaja sie schody .. firma trzyma sie swoich oznaczen i w pewnym momencie powstaje cos nowego co ciezko okreslic gdzie powinno stanac w szeregu powstaje nowy rdzen procesora o innej nazwie i dodatkowo wzbogacony 2 krotnie wieksza pamiecia wewnetrzna cache L2 .. a co ciekawe firma wyhamowuje mu czestotliwosc pracy .. czyli okazuje sie ze nowy procesor z mniejsza czestotliwoscia ktory ma taktowanie takie same jak 2200+ jest "lepszy" od swojego starszego brata 2400+.A waracajac do porownywania 2500+ i 2600+ .. chmm ten pierwszy ma jednak o 13,3 % mniejsza czestotliwosc pracy.. ja zdecydowal bym sie na Bartona 2500+ ktory jest tanszy (moge sobie pozwolic na procka do 500zl) a roznice cenowa wpakowac w lepszy zestaw do chlodzenia (ktos na forum w tym watku stwierdzil ze sie bardziej grzeje).

Cieszyl bym sie jak by ktos odpowiedzial na te watki . chcialbym poznac innych zdanie .. i zachecam do rozmowy ze mna na GG:227910 .. moze mnie ktos przekona do innych racji ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...