Hawk Opublikowano 5 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2002 News z www.nvidia.com.pl Okazuje się, że niektóre stare płyty mogą po pewnym czasie stwarzać dziwne problemy. ABIT nie ujawnił które to modele, jednak okazuje się, że było ich trochę (np. ABIT BE6-II). Chodzi tutaj o felerne kondensatory, które po pewnym czasie używania mogę przestać poprawnie działać i powodować różne dziwne rzeczy - łącznie z niestabilną pracą czy przedziwnymi zwisami komputera, czy problemem z bootwaniem. Użytkownicy jednak nie powinni się matrwić - tak zapewnia ABIT. Owe kondensatory powinny ujawniać się w okresie do ok. roku użytkowania. ABIT przypomina tutaj, że daje 2-letnią gwarancję. Nieoficjalnie jednak, pojawiłą się lista felernych płyt. Oto one: - BE6 - BE6 II - BE6 1.2 - BE6 2.0 - BH6 - BX6 - BX 133 - KA7 - SA6 - SA6R - SE6 - SH6 - VL6 Jednak co wtedy, kiedy kupiliśmy płytę używaną i nie mamy na nią gwarancji? Z niczyjej winy może się okazać, że nasza płyta odmawia posłuszeństwa. Wtedy wymianę należy robić na własną rękę i czasami jest to duży problem. Mam tutaj na myśli płytę ABIT KA7, w której w takim przypadku należy wymienić aż 32 kondensatory! A koszt takowej operacji wyniesie ponad 200zł! Co wy na to :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 5 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2002 To zalezy jakie kondensatory... choc masz racje, ze tanio to nie wyjdzie.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 5 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2002 jesli to prawda to niezle abit dal dupska... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 5 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2002 Ztego co pamiętam było już o tym pisne dosyć dawno na forum.Właśnie o tych kondensatorach.POdobno niektóre partię mają ten feler i trzeba je wymieniać.POszukaj a znajdziesz kiedy to było.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawk Opublikowano 5 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2002 Ztego co pamiętam było już o tym pisne dosyć dawno na forum.Właśnie o tych kondensatorach.POdobno niektóre partię mają ten feler i trzeba je wymieniać.POszukaj a znajdziesz kiedy to było.. Możliwe nie zaprzeczam. Ale taka firma jak ABIT nie powinna robić takich numerów. Wychodzi na to że nazwa ABIT to jedno a żetelność to inna sprawa. Już mój ECS wypada w tym świetle lepiej :lol: :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mighn Taghor Opublikowano 5 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2002 1. nie porównój ECS-a do ABIT-a - bo to żenujące! 2. nie koniecznie wszystkie kondensatory - często wysiada 1-3 i te należy wymienić (prawie zawsze widać które to) 3. Awaria była niezależna od ABIT-a - po prostu dostarczyli im felerne części, a że padają po ponad roku, to ciężko żeby ABIT o tym wiedział 4. Tylko mogli jak jóż to wyszło zrobić akcje wymiany płyt.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawk Opublikowano 5 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2002 1. nie porównój ECS-a do ABIT-a - bo to żenujące! 2. nie koniecznie wszystkie kondensatory - często wysiada 1-3 i te należy wymienić (prawie zawsze widać które to) 3. Awaria była niezależna od ABIT-a - po prostu dostarczyli im felerne części, a że padają po ponad roku, to ciężko żeby ABIT o tym wiedział 4. Tylko mogli jak jóż to wyszło zrobić akcje wymiany płyt.... Spokojnie, spokojnie jeżeli mówisz, że to było niezależne od ABITA to wychodzi na to że ABIT nie testuje dokładnie swoich płyt bądź robi to niedokładnie. A to że padają po ponad pół roku niczego nie usprawiedliwia bo jeżeli wyleci ci gwarancja a z elektroniki jesteś EB (nie wiesz co to jest lutownica a o kondensatorze nie wspomnieć :twisted: ) to jestś uziemiony i musisz płacić kasę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burdzyk Opublikowano 5 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2002 ee to moze dlatego padlo mi cos z flopem na be6 II :( na szczescie wtedy wymienili na nowa ale po 1.5 roku z druga stalo sie to samo - zwiech kompa w czasie zapisu / odczytu z flopka alle teraz na moje nieszczescie firma w ktorej ja kupilem nie istnieje a jak znalazlem hurtownie ktorej wyszla to koles malo miplyty w lapach nie rozwalil tak nia wymachiwal, o<span style="color:red;">[ciach!]</span>lil ze mu glowe zawracam i tego stickera to se sam moglem nakleic - gigam !! a po jakisms czasie tej drugiej przeszlo i jusz na niej chulam nie ma o jako model be6 II rzadzi :) a poza tym jak yobrazacie sobie sprawdzanie kilkuset tysiecy sztuk mobo he? nawet fimy samochodowe maja problemy wiec nie ma co tu zwalac na abita Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotkey Opublikowano 5 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2002 Ja mam BX6 od września 1998 i jestem happy(pewnie do czasu :lol: ) Jest na nim mój wspaniały P II 300@450. Za grzyba nie mogę wyciągnąć 504 :evil: 450 idzie na standardowym napięciu, a 504 nie chce nawet po podwyższeniu o 0.2V :!: :oops: Czyżbym się rozpisał nie na temat :?: A mówiłem wam już kiedyś, jak to w 1997 poszliś......... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyczek Opublikowano 5 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2002 Nie ;-D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mighn Taghor Opublikowano 5 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2002 1. nie porównój ECS-a do ABIT-a - bo to żenujące! 2. nie koniecznie wszystkie kondensatory - często wysiada 1-3 i te należy wymienić (prawie zawsze widać które to) 3. Awaria była niezależna od ABIT-a - po prostu dostarczyli im felerne części, a że padają po ponad roku, to ciężko żeby ABIT o tym wiedział 4. Tylko mogli jak jóż to wyszło zrobić akcje wymiany płyt.... Spokojnie, spokojnie jeżeli mówisz, że to było niezależne od ABITA to wychodzi na to że ABIT nie testuje dokładnie swoich płyt bądź robi to niedokładnie. A to że padają po ponad pół roku niczego nie usprawiedliwia bo jeżeli wyleci ci gwarancja a z elektroniki jesteś EB (nie wiesz co to jest lutownica a o kondensatorze nie wspomnieć :twisted: ) to jestś uziemiony i musisz płacić kasę. Hmmm - to znaczy że musieli by każdą płyte wysyłać do sprzedaży rok po produkcji? - nie no BEZ JAJ to jest niewykonalne! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shakur_45 Opublikowano 5 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2002 a mowiliscie ze ecs taki hooyof* jest ;]]] qrde przez przypadek zrobily mi sie dwa posty, a nie mam opcji zeby jeden usunac :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alibudda Opublikowano 5 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2002 Nie no, Abit do dobra firma. Zgadzam sie z Mighn Taghor. Przeciez ta wpadka z kondensatorami to nie zupelnie ich wina (ze trafili na badziewna partie... to sie moglo kazdej firmie trafic). Sam mam abita (co prawda KT7A, ale zawsze abit:) i jestem bardzo zadowolony z tego produktu (no jedyne co wqrza, to bariera do 1.85 Vcore :) pozdroofka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawk Opublikowano 5 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2002 1. nie porównój ECS-a do ABIT-a - bo to żenujące! 2. nie koniecznie wszystkie kondensatory - często wysiada 1-3 i te należy wymienić (prawie zawsze widać które to) 3. Awaria była niezależna od ABIT-a - po prostu dostarczyli im felerne części, a że padają po ponad roku, to ciężko żeby ABIT o tym wiedział 4. Tylko mogli jak jóż to wyszło zrobić akcje wymiany płyt.... Spokojnie, spokojnie jeżeli mówisz, że to było niezależne od ABITA to wychodzi na to że ABIT nie testuje dokładnie swoich płyt bądź robi to niedokładnie. A to że padają po ponad pół roku niczego nie usprawiedliwia bo jeżeli wyleci ci gwarancja a z elektroniki jesteś EB (nie wiesz co to jest lutownica a o kondensatorze nie wspomnieć :twisted: ) to jestś uziemiony i musisz płacić kasę. Hmmm - to znaczy że musieli by każdą płyte wysyłać do sprzedaży rok po produkcji? - nie no BEZ JAJ to jest niewykonalne! No dobra to kupujesz płyte ABITA za ok 600-700 zyli kończy ci się gwarancja i płyta jest do du....... Myślę że ABIT jako firma produkująca płyty główne uważane za jedne z najlepszych powinna wymienić te partie na nowe lub naprawiać za darmo nawet po gwarancji :lol: . Dlaczego miałbym płacić za ich błąd :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 5 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2002 Problem jest na tyle znany ze wchoszisz do pierwszego lepszego serwisu z takim Abitem pod pacha a oni bez slowa wiedza co trzeba zrobic. Bez problemu mozna to samemu zrobic ale trudno dostac w sklepie kondensatory o takich parametrach i tej wielkosci, przewaznie duzo wieksze. ja dostalem dopiero na gieldzie elektronicznej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinos Opublikowano 5 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2002 a ja na to :P Miałem BX6rev.2 i mi kondensatory napęczniały :) w tym czasie miałem procesor Cel800@1000 i to objawiło mi się to po zainstalowaniu przelotki "noname"(czyt.Jamicon), ale qmpel wymienił mi kondensatory i stabilizatory i płytke sprzedałem z Celkiem , i chodzi u kogos już z 3-4 miesiące i jest OK BTW.Jak chcialem oddac na gwarancje bo facet z firmy zauwyazyl i powiedzial że to wina zwiekszonego napiecie na procesorze.(bueheeheheh) i płyte nie podlega naprawie gwarancyjnej :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sleepy Opublikowano 7 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2002 Abit BF6 kupiony - luty 2000. Do czerwca 2002 chodzil bez zarzutu. No i ktoregos pieknego czerwcowego dnia wlaczam kompa, wiatraki startuja, czarny ekran (monitor nie dostaje sygnalu). Rozpoczynam poszukiwania przyczyny dziwnego zachowania. Po usunieciu praktycznie wszystkiego z obudowy oczom mym ukazuja sie dotychczas ukryte za przjściówka (firmy Jamicon) kondensatory. Podejrzani juz sa - pięc spuchniętych kondensatorów 1500uF/6,3V. Oczywiście zaden sklep nie oferuje kondensatorów takiej wartości i wielkości (jedna z gdanskich hurtowni zaproponowala,ze mogą mi je sprowadzić z Wielkiej Brytanii w ciagu tygodnia, ale 10zl/szt i min 10szt - podziękowałem uprzejmie). Oddałem do serwisu i zmienili kondensatory za 24zl. Plyta dalej smiga. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 7 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2002 Kiedys o tym juz mowilem. Paru znajomych przez ta wade stracilo plytki (po wymianie 2 z nich mialo to szczescie ze ta sama awaria usmiercila ich plyty znowu) nikt z nich juz nie uzywa Abitow :) Coz jesli chodzi o awarie ktore znam osobiscie Abit i Asus jakos dziwnym trafem guruja. Acha bez wojen...to moje zdanie...jak glosowalem mozna zobaczyc w watku z ankieta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 8 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2002 hehe jak dobrze że mam asus-a :D (działa dobrze) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
set311 Opublikowano 8 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2002 szukam kondensatory do mojego ABIT'a. potrzebne mi 3szt 1500/6,3v nigdzie nie moge tego kupić a zamawiać dla mnie nie chcą bo niby zamało potrzebuje i nikomu sie nie opłaca - co za jelenie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portal Opublikowano 8 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2002 szukam kondensatory do mojego ABIT'a. potrzebne mi 3szt 1500/6,3v nigdzie nie moge tego kupić a zamawiać dla mnie nie chcą bo niby zamało potrzebuje i nikomu sie nie opłaca - co za jelenie. Pamietaj takze ze maja to byc kondesatory elektrolityczne bezindukcyjne !!! ( poznasz je po napisie 105'C na obudowie) . Nie kupuj w zadnym przypadku elektrolitow na temp max 85C bo sa zlej jakosci - tylko na temp 105C bo sa b.dobre i bezindukcyjne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
set311 Opublikowano 8 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2002 sprawa jest jasna i wyraźna, jakby ktos miał namiar na jakis sklep gdzie dostane takie kondensatory to prosze o info 1500/6,3v 105C itd. wiadomo ze do abita !!! i tak abit rulez Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrux Opublikowano 8 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2002 No tak wpadka jak cholera... juz w serwisie mialem 5 plyt abita a qumpel pono wiecej... dobrze ze wszystkie byly na gwarancji gdybym spotkal kogos z abita tobym udusil. Najciekawsze jest to ze nie zawsze konczy sie wypuklymi kondziorami. Plyty naprawde robia cuda typu po 2 godz pracy bledy w rejestrze i dziwne zwisy... NIGDY WIECEJ ABITA (no chyba ze mi pokarza certyfikat pochodzenia kondziorow) :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corleone Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 1. Co do testowania każdej płyty to przesada , ale za taką kasę to mogli by nie oszczędzać na drobnych częściach kilku centów bo to i tak się to odbija na nas użytkownikach. A jak to świdczy o firmie taka totalna olewka klijęta - przecież tokupa zmarnowanego czasu za który nam nikt nie zapłaci nie licząc nerwów :) . 2. Mam znajomego w hurtowni i często mi opowiada o tzw. płytach z górnej półki - przychodzi dostawa, a tu radiator leży w worku obok płytyu - odpadł od chipsetu :D :D :D :D :D procętowe porównanie awaryjności ,bo ilościowe nie ma sensu ,gdyż sprzedaż ECS jast dużoooooo wyższa, wypada niezbyt kożystnie dla Abita i jest to ilościowo podobna wartość do ECS itp. Mają dużooooooo lepsze możliwości oc (przepaść) i to jest ich jedyny plus :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gloam Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 Mam Abit BP6 i na razie działa dobrze. Ale jeśli qr.....a te kondensatory padną to mam ich 2 razy więcej niż na jednoprocesorowych płytach do wymiany. Będe nieźle w plecy :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZOh1w2 Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 Kondensatory to problem nie tylko abita . Do nie dawna miałem epoxa na BX'ie i niestety płyta padła właśnie z tego powodu ... jeden z kondensatorów troche przybrał na rozmiarach . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RuDi Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 Gosciu z tydzien temu podzrzucil mi Abita BE6-II i to co ta plyta wyprawia przyprawia mnie o rostroj nerwowy, normalnie nie moge. Nie widzi dyskow nie bootuje sie ,piszczy jak opetana i inne dziwne rzeczy.Gdyby to z tymi kondesatorami to byla racja to pewnie mam w domu na to dowod. Btw moglby ktos podrzuci rozpiske bledy post "wypiskiwane" przez plyte tzn glosniczek albo moze linka do tego jakiegos :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zoltar Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 Jak widać nawet "najlepśi" producenci mogą dać ciała !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ALEX-77 Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Aco sądzicie o tym ze mi na ABICIE SA6R niedziała kosc 256 ram ?? a dwie po 128 działaja !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tMQ Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Miałem ten sam problem... 3 miechy (!!!) szukałem kondensatorów aż wreście jeden człowiejk na poprzednim forum tweaka powiedziąl mi gdzie dostać! I tak napięcie może być wyższe nawet 16V jak wyzsze dłużej pochodzą - 105*C oczywiście. sprawa jest jasna i wyraźna, jakby ktos miał namiar na jakis sklep gdzie dostane takie kondensatory to prosze o info można kuić na andpol.com.pl czy jakoś tak. sąidentyczne z tymi co na płycie (jamicon) tylko są trochę wyzsze ale to nie przeskadza, koszt sztuki 2 zł, przesyłka 8.50 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...