limerro Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 z tym to ABIT dal w dupe niezle - mojego qmpla to spotkalo i jakos mam uraz do tej firmy (nic nie ujmujac wydajnosci ktora jest swietna) :-/ co do kondensatorow to wg mnie nie jest to problem - lementy smd mozna kupic w dobrym sklepie elektronicznym albo wysylkowo o ile to smd padly :) co do zwyklych elektrolitow ( a chyba o te chodzi) - to mozna bez problemu wymienic na inne - o wiekszym napieciu (wtedy sa nieco wieksze gabarytowo) i nawet pojemnosci (w przypadku zasilania np w miejsce 100 uF dajemy 220 uF) i uzyskujemy same plusy - lepsza filtracja zasilania :) oczywiscie nie mozna przesadzic z rzedem wartosci np w miejsce 100 uF dac 10000uF -moze w niektorych przypadkach nie bedzie problemu ale moga wyniknac klopoty zwiazane z czasem ladowania kondensatora (stala czasowa) i zasilacz moze nie wytrzymac takiego obciazenia . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 co do marki to Jamicon nie jest najlepsza firma jesli chodzi o kondensatory - polecam firmy WIMA i Rubycon - sa bardziej dlugowieczne i stabilniejsze :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McBenner Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Ja mam abita kt7a czasem jest niestabilny nawet po lekkim podkreceniu, moze to wina kondensatorow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tMQ Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 co do zwyklych elektrolitow (a chyba o te chodzi) - to mozna bez problemu wymienic na inne - o wiekszym napieciu (wtedy sa nieco wieksze gabarytowo) i nawet pojemnosci (w przypadku zasilania np w miejsce 100 uF dajemy 220 uF) No dobra a jakbym walnąl do zasialcza kondensatory o większej ilości uF to by były lepsze napięcia itd. ? był kiedyś na forum dyskusje temat taki poruszany. Chodziło o wlutowanie 2 baterii (kondensatory 1000 1 1000 1 1000 1 1000 1) i podłaczeni jednego do wejscia 5V a drugiego do 12 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 27 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2002 Kondensatory to problem nie tylko abita . Do nie dawna miałem epoxa na BX'ie i niestety płyta padła właśnie z tego powodu ... jeden z kondensatorów troche przybrał na rozmiarach . Panowie !! Wieszacie szmaty na abitach i tym podobnych, ale nie zapominajcie o tym że takie elementy jak elektrolity to francuskie pieski i ich żywotność jest conajmniej dyskusyjna w porównaniu z żywotnością np. układów scalonych. Świat półprzewodników pędzi do przodu, a świat elementów biernych ciągle pozostaje w tyle. Są na świecie dobre kondensatory, ale raczej mają zastosowania militarne. Abit z takimi kondensatorami (powiedzmy 15 sztuk) kosztowałby nie 700 a 5000 zł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 28 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2002 elementy bierne tez sie zmieniaja:) tyle ze o tym sie nie mowi tak czesto jak o wynalazkach krzemowych:) coraz wieksze pojemnosci,lepsze dielektryki i stabilnosc przy miniaturyzacji:) co do francuskich pieskow to kondenstory dobrej jakosci i poprawnie i eksploatowane posiadaja b.duza zywotnosc - mam wzmacniacz lampowy z lat chyba 70 i ma w pelni sprawne kondziory:) a przypomne ze lampy grzeja sie extremalnie i latwego zycia ogolnie we wzmacholach (tranzystorowych rowniez)kondensatory nie mialy i nie maja:) co do "lepszych napiec" to zastosowanie wiekszej pojemnosci(tylko bez przesady) wygladzi przebieg napiecia tym samym spowoduje mniejsze oscylacje czyli mniejsze wahania:) oczywiscie w glownej mierze za stabilnosc napiecia odpowiadaja stabilizatory a kondensatory to jakby ostatni szlif tak bym to ujal:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 28 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2002 chcialem dodac ze czesto niska pojemnosc i marnej jakosci kondensatory to celowe dzialanie w celu obnizenia kosztow czyli pozorna oszczednosc ktora msci sie na zwyklych ludkach jak widac a firma powinna wymienic wszystkim uzytkownikom plyty glowne moze to co istnieje w swiecie samochodow tj bezplatna naprawa (ludzi sie specjalnie zaprasza i oficjalnie informuje o usterce) :-( jakiegos waznego podzespolu z wada fabryczna, powinno zaistniec w swiecie komputerow. gdyby od sprzetu i oprogramowania komputerowego zalezalo nasze zycie to juz bysmy byli dawno martwi i lezeli w piachu :-/ i nikt by nie powiedzial - moj kochany chlodniutki i niewieszajacy sie Intel ;) ojej AMD jest wspaniale, a ten win 2k taki stabilny jak skala ;) Abit robi najlepsze moba itd itp ..... ;))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 29 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2002 Ja spotkalem sie przez pare ostatnich miesiecy z taka iloscia Asusow i Abitow padnietych ze napewno nikomu nie polece tych plyt, no chyba ze ktos ma wyjatkowe szczescie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 29 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2002 Wlasnie smieshna sprawa ,znajomemu ostatnio na reklamacje ludzie przynosza glownie Asusa ,kilka msi i bodajze jeden gigabyte ,a dowiedzialem sie o tym dopiero wtedy jak moj swierzy A7V8X padl po dniu uzytkowania ;[[[[ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotkey Opublikowano 30 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2002 Ja spotkalem sie przez pare ostatnich miesiecy z taka iloscia Asusow i Abitow padnietych ze napewno nikomu nie polece tych plyt, no chyba ze ktos ma wyjatkowe szczescie. Czyli ja mam szczęście. Niedość, że w starym kompie mam BX6 i wszystko jest w pożąsiu, to jeszcze w nowym siedzi KT7A-Raid razem z Athlonkiem XP+, którego według producenta powinna płyta nieobsługiwać :) 8) Głupi mają szczęście ?? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...