Skocz do zawartości
Hawk

Wpadka ABITA ???????

Rekomendowane odpowiedzi

z tym to ABIT dal w dupe niezle - mojego qmpla to spotkalo i jakos mam uraz do tej firmy (nic nie ujmujac wydajnosci ktora jest swietna) :-/

co do kondensatorow to wg mnie nie jest to problem - lementy smd mozna kupic w dobrym sklepie elektronicznym albo wysylkowo o ile to smd padly :)

co do zwyklych elektrolitow ( a chyba o te chodzi) - to mozna bez problemu wymienic na inne - o wiekszym napieciu (wtedy sa nieco wieksze gabarytowo) i nawet pojemnosci (w przypadku zasilania np w miejsce 100 uF dajemy 220 uF) i uzyskujemy same plusy - lepsza filtracja zasilania :) oczywiscie nie mozna przesadzic z rzedem wartosci np w miejsce 100 uF dac 10000uF -moze w niektorych przypadkach nie bedzie problemu ale moga wyniknac klopoty zwiazane z czasem ladowania kondensatora (stala czasowa) i zasilacz moze nie wytrzymac takiego obciazenia .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do zwyklych elektrolitow (a chyba o te chodzi) - to mozna bez problemu wymienic na inne - o wiekszym napieciu (wtedy sa nieco wieksze gabarytowo) i nawet pojemnosci (w przypadku zasilania np w miejsce 100 uF dajemy 220 uF)

No dobra a jakbym walnąl do zasialcza kondensatory o większej ilości uF to by były lepsze napięcia itd. ? był kiedyś na forum dyskusje temat taki poruszany. Chodziło o wlutowanie 2 baterii (kondensatory 1000 1 1000 1 1000 1 1000 1) i podłaczeni jednego do wejscia 5V a drugiego do 12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kondensatory to problem nie tylko abita . Do nie dawna miałem epoxa na BX'ie i niestety płyta padła właśnie z tego powodu  ... jeden z kondensatorów troche przybrał na rozmiarach .

Panowie !! Wieszacie szmaty na abitach i tym podobnych, ale nie zapominajcie o tym że takie elementy jak elektrolity to francuskie pieski i ich żywotność jest conajmniej dyskusyjna w porównaniu z żywotnością np. układów scalonych.

Świat półprzewodników pędzi do przodu, a świat elementów biernych ciągle pozostaje w tyle.

Są na świecie dobre kondensatory, ale raczej mają zastosowania militarne. Abit z takimi kondensatorami (powiedzmy 15 sztuk) kosztowałby nie 700 a 5000 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elementy bierne tez sie zmieniaja:) tyle ze o tym sie nie mowi tak czesto jak o wynalazkach krzemowych:) coraz wieksze pojemnosci,lepsze dielektryki i stabilnosc przy miniaturyzacji:)

co do francuskich pieskow to kondenstory dobrej jakosci i poprawnie i eksploatowane posiadaja b.duza zywotnosc - mam wzmacniacz lampowy z lat chyba 70 i ma w pelni sprawne kondziory:) a przypomne ze lampy grzeja sie extremalnie i latwego zycia ogolnie we wzmacholach (tranzystorowych rowniez)kondensatory nie mialy i nie maja:)

co do "lepszych napiec" to zastosowanie wiekszej pojemnosci(tylko bez przesady) wygladzi przebieg napiecia tym samym spowoduje mniejsze oscylacje czyli mniejsze wahania:) oczywiscie w glownej mierze za stabilnosc napiecia odpowiadaja stabilizatory a kondensatory to jakby ostatni szlif tak bym to ujal:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcialem dodac ze czesto niska pojemnosc i marnej jakosci kondensatory to celowe dzialanie w celu obnizenia kosztow czyli pozorna oszczednosc ktora msci sie na zwyklych ludkach jak widac a firma powinna wymienic wszystkim uzytkownikom plyty glowne moze to co istnieje w swiecie samochodow tj bezplatna naprawa (ludzi sie specjalnie zaprasza i oficjalnie informuje o usterce) :-( jakiegos waznego podzespolu z wada fabryczna, powinno zaistniec w swiecie komputerow. gdyby od sprzetu i oprogramowania komputerowego zalezalo nasze zycie to juz bysmy byli dawno martwi i lezeli w piachu :-/ i nikt by nie powiedzial - moj kochany chlodniutki i niewieszajacy sie Intel ;) ojej AMD jest wspaniale, a ten win 2k taki stabilny jak skala ;) Abit robi najlepsze moba itd itp ..... ;)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja spotkalem sie przez pare ostatnich miesiecy z taka iloscia Asusow i Abitow padnietych ze napewno nikomu nie polece tych plyt, no chyba ze ktos ma wyjatkowe szczescie.

Czyli ja mam szczęście. Niedość, że w starym kompie mam BX6 i wszystko jest w pożąsiu, to jeszcze w nowym siedzi KT7A-Raid razem z Athlonkiem XP+, którego według producenta powinna płyta nieobsługiwać :) 8) Głupi mają szczęście ?? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...