Rider Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 Wlasnie jakies 40 min temu puscilem sobie na Winamp`ie Test Bass`u - czysty sygnal na 20 Hz. Na Winampie Full Volume - a na wzmacniaczu jakies 35 - 40 % mocy i glosniki juz zaczely niezle "chodzic" - no to podkrecilem jeszcze troche na wzmacniaczu a tu nagle jeden glosnik zaczyna trzeszczec :? :( Szybko wylaczylem sprzet. Wykrecilem glosnik ale nie ma na nim sladow uszkodzen - mimo to trzeszczy przy graniu :cry: - czy jest jakakolwiek mozliwosc odratowania tego glosnika ??? Wzmacniacz na 100 % jest sprawny (sprawdzilem obydwa kanaly na sprawnym glosniku) Glosnik (zepsuty) jest czescia skrzyni Bass`owej. Drugi glosnik gra OK - tylko ten jeden padl. Glosniki sa o mocy ok. 100 WAT (srednica ok. 13 cm) Wzmaciacz ma moc ok. 110 - 120 Wat na kanal. I jeszcze jedno pytanie ( bo chyba nic juz z tego glosnika nie bedzie ) co byscie polecili na ewentualna zamiane tych glosnikow ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 wpychaj reka membrame wiele razy (pompuj) - czesto pomaga - bedzie trzeszczec i nagle przestanie. (oby :)) - ja tak czesto robilem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 Niestety nadal trzeszczy :( a chyba z 5 minut tak pompowalem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 Nadal probuje i momentami jakby lapal :) ale nadal treszczy :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes_s Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 heh... też mam prawie padnięty głośnik... bas w lewej kolumnie. Przy głośnym słuchaniu ten zaczyna stukać... strasznie to upierdliwe :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 6 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2003 A jak poruszasz ręką membranę to czujesz coś takiego jaky się gdzieś zahaczała? Jeśli tak to cewka się przegrzała od ciągłego sygnału o dużej mocy, odkształciła się i zawadza o nabiegunniki magnesu. W takim wypadku cewka nadaje się do wymiany. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 6 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2003 :( nie slyszales przesterowania ????? po co jeszcze podkrecales glosnosc.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes_s Opublikowano 6 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2003 No jest czuć czasem że o coś zawadza... Cewka do wymiany... ciekawe ile nowa wytrzyma... Zawsze słucham na basie w equalizerze ustawionym na maxa w dodatku system podbicia basu na max :) Zakatuję tą cewkę, może się odkształci jak być powinna :) Jak padnie to będzie nowa :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 6 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2003 przeciez nie da sie wymienic cewki bez rozbierania glosnika, a rozebrany i powtornie klejony glosnik to juz nigdy nie jest to samo. Rider - wykrec glosnik z obudowy, poloz na podlodze i chwyc go dwoma rekoma - tak ze kciuki masz na przedniej czesci mebramy a reszte na tylniej i pompuj membrama od max wpchniechia do max wypchniecia - kiedys mialem zakatowane jajko w samochodzie i to pomoglo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz994 Opublikowano 6 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2003 przeciez nie da sie wymienic cewki bez rozbierania glosnika, a rozebrany i powtornie klejony glosnik to juz nigdy nie jest to samo. . Sprawdź w internecie czy w twojej okolicy nie ma jakiegoś punktu naprawy głośników, bo u mnie w mieście taki punkt naprawczy jest. Oni wszystko ci zrobią. Chcę powiedzieć że mi też się niedawno zepsuły dwudrożne głośniki ze wzmacniaczem. Włączam je i nagle zauważyłem że straciły cały bas i grają ciszej jakby zmiejszyło się ich pasmo przenoszenia. Tylko to chyba poszła elektronika bo 2 grają tak samo Luknik na przykład tu: http://www.dzwiek.pl/bbs/forum/28.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...