Skocz do zawartości
Rider

Zakatowałem Głośnik :(((((

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie jakies 40 min temu puscilem sobie na Winamp`ie Test Bass`u - czysty sygnal na 20 Hz. Na Winampie Full Volume - a na wzmacniaczu jakies 35 - 40 % mocy i glosniki juz zaczely niezle "chodzic" - no to podkrecilem jeszcze troche na wzmacniaczu a tu nagle jeden glosnik zaczyna trzeszczec :? :( Szybko wylaczylem sprzet. Wykrecilem glosnik ale nie ma na nim sladow uszkodzen - mimo to trzeszczy przy graniu :cry: - czy jest jakakolwiek mozliwosc odratowania tego glosnika ???

Wzmacniacz na 100 % jest sprawny (sprawdzilem obydwa kanaly na sprawnym glosniku)

Glosnik (zepsuty) jest czescia skrzyni Bass`owej. Drugi glosnik gra OK - tylko ten jeden padl. Glosniki sa o mocy ok. 100 WAT (srednica ok. 13 cm)

Wzmaciacz ma moc ok. 110 - 120 Wat na kanal.

I jeszcze jedno pytanie ( bo chyba nic juz z tego glosnika nie bedzie ) co byscie polecili na ewentualna zamiane tych glosnikow ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak poruszasz ręką membranę to czujesz coś takiego jaky się gdzieś zahaczała? Jeśli tak to cewka się przegrzała od ciągłego sygnału o dużej mocy, odkształciła się i zawadza o nabiegunniki magnesu. W takim wypadku cewka nadaje się do wymiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jest czuć czasem że o coś zawadza...

Cewka do wymiany... ciekawe ile nowa wytrzyma... Zawsze słucham na basie w equalizerze ustawionym na maxa w dodatku system podbicia basu na max :)

Zakatuję tą cewkę, może się odkształci jak być powinna :)

Jak padnie to będzie nowa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeciez nie da sie wymienic cewki bez rozbierania glosnika, a rozebrany i powtornie klejony glosnik to juz nigdy nie jest to samo.

Rider - wykrec glosnik z obudowy, poloz na podlodze i chwyc go dwoma rekoma - tak ze kciuki masz na przedniej czesci mebramy a reszte na tylniej i pompuj membrama od max wpchniechia do max wypchniecia - kiedys mialem zakatowane jajko w samochodzie i to pomoglo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeciez nie da sie wymienic cewki bez rozbierania glosnika, a rozebrany i powtornie klejony glosnik to juz nigdy nie jest to samo.

.

Sprawdź w internecie czy w twojej okolicy nie ma jakiegoś punktu naprawy głośników, bo u mnie w mieście taki punkt naprawczy jest. Oni wszystko ci zrobią. Chcę powiedzieć że mi też się niedawno zepsuły dwudrożne głośniki ze wzmacniaczem. Włączam je i nagle zauważyłem że straciły cały bas i grają ciszej jakby zmiejszyło się ich pasmo przenoszenia. Tylko to chyba poszła elektronika bo 2 grają tak samo

Luknik na przykład tu:

http://www.dzwiek.pl/bbs/forum/28.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...