Skocz do zawartości
uszek

2 Pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Mam płyte MErcury KOB KT266A FDSX i mam takie pytanko czy opłaca mi sie wkładac do niej ddry o czestotliwosci 400 a ona obsługuje tylko 266. Czy nie bedzie jakis problemów no poza tym ze ddry beda chodzily z czestotliwoscia 266

Drugie pytanko mam Dwa zasilacze 300 W jeden nie ma okreslonego producenta a drugiego to rubikon i stad moje pytanie ktory bedzie lepszy?? Rubikona dostałem z zepsutym kompem i na razie sobie toi to wszytstko w piwnicy. powiedzcie ktory bedzie lepszy zasilacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad1. Jeżeli płyta nie supportuje pamieci 400Mhz (nawet 333Mhz) to jest mało prawdopodobne żeby te pamięci zadziałały wogule (np. 400Mhz na KT400) aczkolwiek jest to możliwe (np. 333Mhz na KT266A jako 266Mhz). Zawsze możesz obniżyć taktowanie pamięci z poziomu biosu ale najlepiej umów się że sprzedawcą że pamięci sprawdzisz ale jesli nie będą chodziły to przyjmie je i odda kase. Zawsze 400 są bardziej rozwojowe :P bodatkowo jeżeli obniżasz taktowanie pamięci to zyskujesz na timingach. Np. jesli masz kosci 400 na CL2.5 to prawdopodobnie jako 333 będą miały CL2, a przy 266 CL1.5 who knows...

Ad2. Najlepiej sprawdz sam oba - zobacz jak sie zachowują napięcia w biosie. Lepszy jest ten przy którym odchylenia od normy są najmniejsze.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oto napiecia itd z obu zasilaczy

Rubikon 300W                 for pronox technology 235W

+3.3V     14 A                                  10A                

+5V        30A                                   19A

+12V      13A                                    8A

-5V         0.5A                                   0.5A

-12V        0.8A                                  0.5A

+5VSB     1.2A                                  1A

ROTFL chyba nie o to chodziło ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm wiem o co chodziło ale jest taki problem ze ruszyc sie za bardzo nie moge bo mam gips i ze srubkami to jest roznie

ROTFL 2 a co ty chcesz odkręcać

Ad2. Najlepiej sprawdz sam oba - zobacz jak sie zachowują napięcia w biosie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zeby sprawdzic w biosie trzeba zamienic bo jak powiedziałem jest tylko jeden komputer sprawny wiec najpierw trzeba podpiac jeden pozniej drugi a gips to wyklucza calkowicie

a to sorki fakt (niezrozumieliśmy się)

P.S. obstawiam na NO NAME, rubikon(pewnie codszajs-i wszystko jasne :) ) na twoim miejscu sprzedałbym co sie da z tego uszkodzonego kompa i za tą kase zrobił upgrade swojego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sie zastanawiam czy warto kupowac kazdy wentylator powinien uciagnac dwa wentylatory na płeycie głownej dysk stacje dyskietek i cdrom i cdrw a sprzetu nie zamierzam podkrecac ale chyba sie zdecyduje na zasilacz HuntKey 300W ATX lub 350W

Poradzcie mi jeszcze jaki cooler dac na procesor athlon2400+(radiator miedziany mam bez wiatraka) taki w przyzwouitej cenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sie zastanawiam czy warto kupowac kazdy wentylator powinien uciagnac dwa wentylatory lub 350W

Poradzcie mi jeszcze jaki cooler dac na procesor athlon2400+(radiator miedziany mam bez wiatraka) taki w przyzwouitej cenie

??????????????

polecam sam mam

to znaczy w jakiej? do 100 zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a zapomniałem dodac ze na tym radiatorku był wiatrak q-tec ale cos nie jestem do niego przekonany

Felson zle mnie zrozumiałes ja nie chce wentylatora razem z radiatorem ja chce tylko wentylator jakis dobry bo mam radiator miedziany a tu jest za 49zł razemhttp://www.sirius.pl/product.php?action=info&id=5992&sid=1ale razem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...