Rafalmag Opublikowano 21 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2003 Szybkosc liczenia jednej jednostki SETI bardzo latwo policzyc: moj komp ma 265,12 MegaFLOPs / s = 0,25890625 Gflop/s ich jeden klaster ma: 1332 Gflop/s a klastrow jest 128, wiec predkosc rosnie do: 170496 Gflop/s Moj komp liczy 1 porcje w 4,30 h = 15480 s , wiec mamy prosta proporcje (wartości są odwrotnie proporcjonalne): 15480 s =170496 Gflop/s x = 0,25890625 Gflop/s x= 0,0235 s (to jest juz w przybliżeniu) :o 8O wiec w godzinke przeliczylby: 0,0235 s = 1 3600 s = y y= 153191 pakietów czyli (153191/18264= 8,3) nieco ponad 8 razy tyle ile nasza grupa (po zsumowaniu) w "15 lat" 8O :o 8O :idea: Wiec nasuwa sie pytanie: czemu SETI nie moze wypozyczyc takiego komputera na "nocke", tylko angarzuje nas :?: :?: :wink: OT: Słyszałem, króciutki reportarz w radiu o tym kompie. W sali ze sprzetem jest bardzo gorąco i głośno, całość jest chłodzona powietrzem, wiec w pokoju obok jest cała wentylatornia. Powietrze wydmuchiwane z sali jest bardzo gorące. "Ciepło wytwarzane przez komputer, odpowieda ciepłu wytworzonemu przez 300 profesjonalnych suszarek do włosów". :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cywa Opublikowano 21 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2003 No to oni mają sprawę ogrzewania pomieszczeń rozwiazaną. zrobić pod sufitem kanały z nadmuchem ciepłego powietrza i centralne ogrzewanie można w kaloryfer kopnąć :lol: :lol: :lol: . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loc Opublikowano 22 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2003 A policze sobie troche z wami ;) ps. Wie ktos moze dlaczego caly czas mi wpada w idle? (doslownie co kilka min. ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2003 ps. Wie ktos moze dlaczego caly czas mi wpada w idle? (doslownie co kilka min. )Co wpada w idle?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 22 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2003 :) WOJNA :)yhyhyh Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gREG PG Opublikowano 22 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2003 ale w dobrej sprawie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loc Opublikowano 22 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2003 ps. Wie ktos moze dlaczego caly czas mi wpada w idle? (doslownie co kilka min. )Co wpada w idle?? A o czym mowa w topicu? ;) Seti Spy nawet jak nic nie robie na kompie, czesto zmienia status na idle. :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Opublikowano 22 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2003 :) WOJNA :)yhyhyh Ale o co chodzi :P Jaka wojna po prostu mijam kolejna grupe maruderow (wydzial poscigowy :) ) Do roboty panowie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 22 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2003 Zaczynam spadać w dół :( Epox mi umarł i jade teraz tylko 11x166 na jakiejś szajsowatej płycie zastępczej. Życie jest niesprawiedliwe :( buuuuuuuuu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzoza Opublikowano 22 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2003 ponizej 3 godzin. :? Srednio 3.15-3.30. Gdybym mial 200fsb wizjonerek moglby mi "naskoczyc" :wink: i dalej mialbym swoja pozycje a takto niestety mnie przeskoczyl :(Brzoza jak Ty się wyrazasz ;) 8) nawiasem mówiąc gdzie widziałeś aym ja liczył na fsb200 ??? srednio od 215 do 220 . a z tymi pamieciami masz racje szybsze fsb folniejsze timing'sy=wolniej liczy seti. mniejsze Fsb lepsze Timingsy=szybciej liczy seti. niestety moje Twinmosy 3200 wiecej niż cl3 8,3,3 2,9V nie wytrzymuja a szkodaPrzeciez nie pisalem ze ty jedziesz na fsb 200 tylko jak ja bym mial takie :) Niestety za szybko to nie nastapi i mysle ze jeszcze spadne jakies 3 miejsca :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maybach Opublikowano 22 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2003 ps. Wie ktos moze dlaczego caly czas mi wpada w idle? (doslownie co kilka min. )Co wpada w idle?? A o czym mowa w topicu? ;) Seti Spy nawet jak nic nie robie na kompie, czesto zmienia status na idle. :/ bo to seti jest tak zrobione, ze wykorzystuje wolna moc procka (IDLE), dzieki temu np. mozesz miec wlaczone seti i grac w gry bez spadku fps, natomiast jesli seti dzialaloby z piorytetem np. NORMAL a nie IDLE to np. uruchamiajac gre moc procka dzielila by sie na 2, czyli (tak plus minus na oko :lol: ) to uzycie procka tak by wygladalo: 49% seti 49% gra 2% uslugi systemowe wtedy bylby spadek fsb prawie o 50% Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2003 Seti Spy nawet jak nic nie robie na kompie, czesto zmienia status na idle. :/To nie uzywaj Seti Spy'a... wez sobie SetiStash albo SetiDriver (ja wole to pierwsze - idealne polaczenie funkcjonalnosci z prostota). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 22 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2003 no i mam problem: nie moge zwrócić wyników :( mialem mały zastój liczeniu, za to dzisiaj komp od rana liczyl, zrobił 3 jednostki ale zadnej zwrócić nie moze (licze setidriverem); wyskakuje mi no such file or directory :| wiecie o co chodzi?? upadate: juz wszystko ok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loc Opublikowano 22 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2003 To nie uzywaj Seti Spy'a... wez sobie SetiStash albo SetiDriver (ja wole to pierwsze - idealne polaczenie funkcjonalnosci z prostota). Mam SetiDriver'a i nawet ni ewiedzialem, ze on tez liczy :) (myslalem, ze tylko buforuje paczki). Sprawdzalem Stash'a i wydaje mi sie, ze nieco wolniej liczy od pozostalych nakladek. Zostane chyba przy SetiDriver. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2003 Sprawdzalem Stash'a i wydaje mi sie, ze nieco wolniej liczy od pozostalych nakladek. Zostane chyba przy SetiDriver.Masz racje... wydaje Ci sie... to przeciez tylko nakladka, liczy caly czas ten sam program, a ze jakas probke przeliczyl Ci wolniej to jeszcze nic nie znaczy, bo rozne probki sie zdarzaja. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 22 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2003 rafalmag cos ci sie chyba pomylilo w tym rozumowaniu mylisz pojecia i stad wzial ci sie ten nielogiczny i ogromny wynik. Klaster to caly ten super-komputer ktory jest 1 I on ma wydajnosc obliczeniowa 1300 GFlop czyli 1,3 TFlop Poszcegolne jego jednostki zwane sa nodami. Jest ich 128 a kazda ma dwa procki. Itanium 2 jest w miare wydajnym procesorem - wydajnosc jego wersji 1,3GHz to ok 2 x XP@2GHz (moze ciut wiecej ale to zalezy od zastosowania). czyli jezeli XP@2GHz robi pakiet w ok 3,5h to mamy ze itanium zrobi w 3,5:2 czyli ok 1,5godz z groszem 128*2=256 czyli z prostego rachunku wyniknie ze raz na 1,5godz wyjdzie nam z tego kompa 256 pakietow czyli srednia wyjdzie ok 4000 pakietow na dzien - to tylko 12 razy tyle co robi sam nasz team wiec pomysl wynajmowania super-kompow jest chybiony - te maszyny robione sa tylko po to ze jezeli jakis profesor chce przeprowadzic jakas analize to sobie to wklada w tego kompa - zajmuje np 50 nodow i po godzinie ma wynik - a na zwyklym kompie (XP@2GHz) robilby to 200 godzin. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafalmag Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 Ja myslalem, ze 2 procesory to jeden klaster, teraz czytam ponownie i faktycznie moj duzy blad :( Hmm, dzieki za sporostowanie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaan Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 no i mam problem: nie moge zwrócić wyników :( mialem mały zastój liczeniu, za to dzisiaj komp od rana liczyl, zrobił 3 jednostki ale zadnej zwrócić nie moze (licze setidriverem); wyskakuje mi no such file or directory :| wiecie o co chodzi?? upadate: juz wszystko ok tez mi cos takiego wyskakuje , o co chodzi?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 :) WOJNA :)yhyhyh Ale o co chodzi :P Jaka wojna po prostu mijam kolejna grupe maruderow (wydzial poscigowy :) ) Do roboty panowie :) zaczołem poscig ale kiedy was dogonie :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 sieti nie działa nie moge sciągnoć nowgo paietu i stronka w ogóle nie działa co jest !! ja chcem liczyć !!!!!:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gREG PG Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 sieti nie działa nie moge sciągnoć nowgo paietu i stronka w ogóle nie działa co jest !! ja chcem liczyć !!!!!:D u mnie to sasmo...can't connect to server.. i zolta antena :[ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 sieti nie działa nie moge sciągnoć nowgo paietu i stronka w ogóle nie działa co jest !! ja chcem liczyć !!!!!:D u mnie to sasmo...can't connect to server.. i zolta antena :[ Dlatego trzeba robić zapasy 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maybach Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 mam jeszcze 8 sztuk :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 jak zolta to liczy - czemu sie przejmujecie - jeszcze raz przypomne: niebieska - pelen cache, liczy zielona - uzupelnia cache, liczy zolta - cache niepelny, brak polaczenia z serverem, liczy czerwona - cache pusty, brak polaczenia z serverem, nie liczy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 no i mam problem: nie moge zwrócić wyników :( mialem mały zastój liczeniu, za to dzisiaj komp od rana liczyl, zrobił 3 jednostki ale zadnej zwrócić nie moze (licze setidriverem); wyskakuje mi no such file or directory :| wiecie o co chodzi?? upadate: juz wszystko ok tez mi cos takiego wyskakuje , o co chodzi?? pokombinuj z firwallem ;) ( no i oczwyiscie serwer seti musi dzialać...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 jak zolta to liczy - czemu sie przejmujecie - jeszcze raz przypomne: niebieska - pelen cache, liczy zielona - uzupelnia cache, liczy zolta - cache niepelny, brak polaczenia z serverem, liczy czerwona - cache pusty, brak polaczenia z serverem, nie liczy A to spoko ja mam zieloną.Dzieki za wyjaśnienie A moze tutaj sie ktoś posciga :D puki nie dogonie czołówki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Mr.x=- Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 Mały prezent od konkurencji 8) http://www.republika.pl/poland_cracow_sharks/maxar.htm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzycom Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 Cze licze z wami :) Macie jakiś pomysł jak ukryć cały proces ??? Musze zamaskować sie w Urzędzie Miasta :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzycom Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 Cze licze z wami :) Macie jakiś pomysł jak ukryć cały proces ??? Musze zamaskować sie w Urzędzie Miasta :) ArthJ nieobijaj się :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 mr x - da to cos? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...