Skocz do zawartości
Piotr_G

czy da sie podkrecic mnoznik proc bez ingerencji w hardware?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam chlodzenie wodnie i chcialbym go wykozystac

moj sprzet to procek Athlon 1700 (taki co da sie podkrecic)

plyta Epox 8kta3

pytanie jak w temacie chodzi mi o programowe podkrecenie procka bez zadnych drucikow fiucikow itp.

ps. obecnie jade na FSB 147

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam chlodzenie wodnie i chcialbym go wykozystac

moj sprzet to procek Athlon 1700 (taki co da sie podkrecic)

plyta Epox 8kta3

pytanie jak w temacie chodzi mi o programowe podkrecenie procka bez zadnych drucikow fiucikow itp.

ps. obecnie jade na FSB 147

Te proce mają odblokowane mnożniki, więc żadne "druciki fiuciki" nie będą potrzebne :) Nie znam płyty, ale sprawdź w biosie, czy ma możliwość zmiany mnożnika...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jest kilka płyt, na których można uzyskać na XP1700 mnożniki wyższe niż 12.5. Nie wiem jakie- może masz taką.

2. XP1700 faktycznie ma odblokowane mnożniki- lowendowe (do x12,5). Wyższe mnożniki mają odblokowne procki high-end.

3. Jeżeli ustawienie w biosie wyższego mnożnika nie daje rezultatu aby go uzyskać MUSISZ ZROBIĆ DRUT-MODA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest tak, ze Epox pisze, ze nie bardzo te procki do tej plyty (tak to wyglada u nich na stronie), plyta jest na KT133a.

Mialem Asusa A7V133-c (KT133a), najnowszy bios, procka widzial dobrze (XP1700+), ale nic nie dalo sie zrobic (nie przyjmowal zmian mnoznika), a procek mam raczej fajny (na Asusie A7V333-X probowalem go na 15*133, na 166 chodzi na 14, poszedlby pemnie i 15*166, ale nie mam tyle napiecia - 1,85V max przyjmoje).

Tak wiec najpierw nowy bios, a jak nie to chyba tylko drut. Inaczej zmniana plyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...