tomek176 Opublikowano 7 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2003 Witam mam taką płytkę i nie wiem czy to chwyt marketingowy czy jak to nazwać, ale nic nie można z nią zrobić. Pozatym, że ma nForce2 i ch za tym idzie USB2, AGPx8 itp... Nie moge na niej podkręcić ani o 1mhz swojego procka. Już kiedyś pisałem o tym problemie, ale chciałem coś z tym zrobić. Mam procka Athlonka 1800 XP niestety... jak kupowałem zapomniałem o walorach 1700 XP ... mój błąd... ale może jakoś da się temu zaradzić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 7 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2003 Tomek176 Szybko ją zamień (niestety za dopłatą) na ASUS A7N8X Deluxe i chodż poczytać jak ją ludzie krecą. Ja mam 12,5 X 166 lub 11 X 200 do wyboru, a to jeszcze nie kres możliwości tej płyty. Nadmieniam, że to wszystko przy znacznie gorszych od Twoich pamiątkach. Na marginiesie, spróbuj pożyczyć od kogoś do testu inne RAMy, czasem to one są winne niemożności podkręcania. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
25mikus Opublikowano 7 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2003 Mialem te plyte i nie pamietam jak ale mozna podkrecac o 1 mhz mi chodzil 2000 na 200 mnoznik 11 ten -x oznacz ze jest bex ultra i nie obsługuje duala ale pozatum stabilna płyta bez zadnych wodotryskow ale jest w porzadku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carlosss Opublikowano 7 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2003 plyta jest bez sensu po co komu nForce jak nie ma duala... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marasek Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 plyta jest bez sensu po co komu nForce jak nie ma duala... a po co komu dual :?: skoro już tak napisałeś. Jaka jest różnica wydajności :?: :lol: nieodpowiadaj :wink: bez większego sensu to jest pieprzenie się w dualDDR na Athlonie AXP. Czy w Dualu system na AXP dostaje jakiegoś niesamowitego kopa w stosunku do singla :?: :lol: Czy może masz dwukrotny wzrost wydajności tak jak by to wychodziło teoretycznie z dwukrotnie większej przepustowości magistrali :?: :wink: Wiec nie skreślaj tej płyty tylko dla tego że nie ma duala, bo akurat dual dla AXP to bardziej marketing niż naprawdę przydatne rozwiązanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carlosss Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 plyta jest bez sensu po co komu nForce jak nie ma duala... a po co komu dual :?: skoro już tak napisałeś. Jaka jest różnica wydajności :?: :lol: nieodpowiadaj :wink: bez większego sensu to jest pieprzenie się w dualDDR na Athlonie AXP. Czy w Dualu system na AXP dostaje jakiegoś niesamowitego kopa w stosunku do singla :?: :lol: Czy może masz dwukrotny wzrost wydajności tak jak by to wychodziło teoretycznie z dwukrotnie większej przepustowości magistrali :?: :wink: Wiec nie skreślaj tej płyty tylko dla tego że nie ma duala, bo akurat dual dla AXP to bardziej marketing niż naprawdę przydatne rozwiązanie chyba nie wiesz o czym mowisz, roznica jest znaczna np w grafice (obrobka zdjec) a i w 3D marku ok 500pkt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek176 Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 Ale ona ma duala. Więc nie wiem po co gadka. Mi chodzi tylko o to, że nie mam podkręcania co 1mhz tylko co 33 (100/133/166/200) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marasek Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 Ale ona ma duala. Więc nie wiem po co gadka. Mi chodzi tylko o to, że nie mam podkręcania co 1mhz tylko co 33 (100/133/166/200) No cóż zapewne komputronik jak zwykle wprowadza w Błąd, na siriusie już jest poprawnie. Płyta ASUS A7N8X-X jest na układzie Nforce2 400 - bez przyrostka ULTRA a wiec NIE MA DualDDR tylko single, i oferuje oficialnie FSB 200 http://www.asus.com/products/mb/socketa/a7...-x/overview.htm chyba producent wie co produkuje :wink: DualDDR to maja płyty A7N8X - http://www.asus.com/products/mb/socketa/a7...8x/overview.htm A7N8X Deluxe - http://www.asus.com/products/mb/socketa/a7...-d/overview.htm OT. widzę że fajne masz moduły pamięci 2x356 MB i do tego pracują ci na Płycie bez duala (ASUS A7N8X-X) w Trybie DualDDR. fajnie :wink: poraz kolejny dla przypomnienia, aktualnie produkowane chipsety Nforce2 400 ULTRA - dualDDR i oficialnie FSB 200Mhz Nforce2 400 - SingleDDR i oficialnie FSB 200Mhz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marasek Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 plyta jest bez sensu po co komu nForce jak nie ma duala... a po co komu dual :?: skoro już tak napisałeś. Jaka jest różnica wydajności :?: :lol: nieodpowiadaj :wink: bez większego sensu to jest pieprzenie się w dualDDR na Athlonie AXP. Czy w Dualu system na AXP dostaje jakiegoś niesamowitego kopa w stosunku do singla :?: :lol: Czy może masz dwukrotny wzrost wydajności tak jak by to wychodziło teoretycznie z dwukrotnie większej przepustowości magistrali :?: :wink: Wiec nie skreślaj tej płyty tylko dla tego że nie ma duala, bo akurat dual dla AXP to bardziej marketing niż naprawdę przydatne rozwiązanie chyba nie wiesz o czym mowisz, roznica jest znaczna np w grafice (obrobka zdjec) a i w 3D marku ok 500pkt sorki ale nie chce mi się wałkować tego tematu, poraz kolejny --> jest tego sporo na Tweaku. Zyskałeś 500 punktów w 3dmarku. czyli miałeś 16500 a masz 17000. Tylko tak się składa że jest to ok 3% różnicy :lol: Zrób wiarygodne testy na takich samych jakościowo pamięciach 2x256 i 1x512MB przy takich samych timingach. I zobacz jakie masz różnice wydajności. Co to jest np. 80MB/s więcej w aidzie przy 3000MB/s. Przecież te różnice są minimalne. A Potem sobie jeszcze sprawdź ile większe FSB uzyskasz na jednej kosci RAM niż na dwóch, czego efektem będzie wyższa wydajność na Singlu niż na DDR. Obróbka zdjęć powiadasz. czyli komunikacja między procesorem a pamięcią. AthlonXP przy szynie FSB200 ma przepustowość 3,2GB/s co mu po dualDDR 400 czyli przepustowości 6,4GB/s - i tak z tego nie jest w stanie skorzystać. Tu masz zebrane kilka wątków o DualDDR dla AXP http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=429...ghlight=dualddr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 transfer pomiędzy prockiem a pamięcią i ta kodbywa się przez magistralę np te 200 MHz więc cała teoretyczna wydajność pamięci o transferze 6.4 GB/s musi przejść przez szynę 3.2 GB/s czyli głupota. zysk jest minimalny, zbyt mały żeby się tym zajmować. i tu marasek ma rację : 1 kość podkręca się lepiej niż 2 więc w singlu osoiągnie się powiedzmy te 10-20 MHz więcej i wynik będzie wyższy. po prostu asus daje czasami ciała w płytach pod AMD i dali jakiś okrojony bios. najlepiej wgrać biosik od jakiegoś innego modelu lub overclokrski (jeśli istnieje). ale spokojnie powinno się dać przestawić z 133*11.5 na 8*200 o ile pamięci pozwolą. ale z FSB 133 do 166 bez problemów powinno siępodkręcić procka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 Z kombinowania na A7N8X jednoznacznie stwierdzam, że W SINGLU UZYSKAĆ MOŻNA WYŻSZE FSB O JAKIEŚ 5-8 MHz. I wydajność też jest ciutkę wyższa niż przy dualu z niższym FSB. A co do biosów moderskich Asusa to jedyne sensowne to Uber Dlatego przymiezam się do jednej, wypasionej kości 512 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 i prawidłowo. a tomek176 lepiej niech nie zmienia mobosa bo dopłaci parę dych a zyska niewiele. lepiej kupić pamięć twin mos 400 MHz 512 MB i opylić te co ma. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek176 Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 oki Zobacze ... może uda mi się je przedać. Narazie pamięci są w cenie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...