Skocz do zawartości
santos

łączenie pleksy

Rekomendowane odpowiedzi

wiem że ten topic już był, ale go nie mogę znaleźć, pozatym nie rozwiązano tam tego problemu. Chodzi mi o takie małe bloczki z pleksy, do których przykręca się płyty obudowy. Nie chciałbym wykonywać ich samemu (nie mam odpowiednich form do odlewania z nitro), chodziłoby mi o sklepy lub adresy żeby zamówić to wysyłkowo. Bardzo zależy mi na kostkach z plexi, bo kątowniki metalowe zepsują cały efekt, a nie chce sklejać boków, bo musze mieć jakiś dostęp do wnętrza obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, w plexicomp.com mozna zamowic takie kostki, w cenie 4 pln (juz nawiecone z trzech stron), za doplata mozna tez miec kostki z wstawionymi tylejkami metalowymi gwintowanymi.

sa to kostki o boku 20 mm

sa one wycinane z plexy o gr 20 mm, szlifowane i polerowane, bardzo ladna robota

arthx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oto mail który otrzymałem od PlexiComp:

Witam!

Można u nas zamówić kostki do skrecania elementów z plexi.

cena jednej kostki to 4,20 netto, jeżeli chce Pan by kostki zostały wyposazone w tulejki to koszt 1 kostki z 3-ma tulejkami wynosi 6,50 gr. netto.

Pozdrawiam

Dzięki za radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za odgrzebanie starego tematu, jednak dla mnie jest on wciaz aktualny, bo na plexicomp.com sprzedaja te kostki w takich zlodziejskich cenach, ze to ogromnie podnosi koszt takiej obudowy, a jesli jeszcze chcialbym sklecic taka druga dla kuzyna, to juz calkiem.

Tak wiec moze ktos wie skad mozna wziac gruba plexi - 20 mm albo takie kostki? Chodzi mi o jakies produkty z tego tworzywa, z ktorych mozna by wyciac kostki - lub tez jakis sklep gdzie nie zdzieraja z czlowieka ostatniej skory.

A moze ktos posiadajacy dostep do tego towaru moglby mi go zalatwic za jakas symboliczna oplata? :) Bylbym zobowiazany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Artplast...ArtPlex...W każdym razie koło BUWu jest taka firma, dla której to odpadki;) Dostałem od nich spory kawał plexy za free, W kontenerze na tyle budyneczku jest tego zawsze sporo, ale trzeba po południu8, bo jak rano przyjedziesz, to jeszcze moze się niezdążyć zapełnić. Mają od 0.2mm do 20mm. Koszt-0zł, jeśli jest w śmieciach, bedziesz musiał sobie wyrżnać i wypolerować, ale skoro budujesz budę z plexy, to null problem. Gwintowane metalowe tulejki: koszt 1zł/szt i taniej nie chce sie zrobić. Castorama, inne sklepy z dużą ilością materiałów metalowych. Służą do drewna, ale maja ostry gwint i dość łatwo wchodza w plexi. (zrobiłem tak zawiasy do drzwiczek do szafeczki).

Temat plexy by się zdało gdzie wkleić, to by nie trzeba było głeboko szukać.

I jakąś listę sklepików sporządzić, nie tylko drogich, ale i darmowych;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po męski narząd moczowo-płciowy wam kostki? Ja skręciłem całą skrzynkę na Pentium 2 z pleksy 5mm na śrubki M3. Skrzynka ma 32x24x25 tak bajdełej. Ponawiercałem, pogwintowałem i trzyma się jak menda jajec. Całość jest rzekłbym samonośna.

Ryba nie bojajsje, są widoki na cyfrówkę i fotki, jak tylko pieprznik w szkółce przeminie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) nie każdy ma takie upodobania, poza tym, niektórzy nawet nie wiedzą, jak zginać plexe na ciepło albo jak ja kleić. Sześcianiki są: Wygodne, szybkie, trwałe, estetyczne, można się pobawić;)

2) Dawaj zdjęcia już, szkoła poczeka :D

3) Ile wyciąga wersja samonośna? Ja ciągle wybieram ze stelażem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi