mak777 Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 Hehe, tak sobie chodząc po necie znalazłem dość ciekawego niusa :wink: Mam nadzieję że jesszcze tego tu nie było (jeśli było to można usunąć :P) Oto cytat Z Durona do Athlona XP ? Rosyjski serwis OverClockers.ru udowadnia, że tak! Rosyjski serwis OverClockers.ru po raz kolejny zadziwia świat. Po przeróbce Radeona 9500 w R9700 przyszedł czas na przeróbkę nowych Duronów w pełnoprawne Athlony XP. Otóż jak można było przypuszczać nowe Durony to nic innego jak Athlony, ale z zablokowaną połową L2 cache. Zablokowaną jednak dość prymitywnie, bo poprzez dokładnie jeden mostek L2. Po drobnej modyfikacji możemy cieszyć się posiadaniem 256 KB L2 cache. Okazuje się, że Durony te zbudowane są na tym samym jądrze Thoroughbred rev. B, co Athlony XP. Niestety wiele procesorów nie wytrzymuje takiej przeróbki i po prostu zawiesza komputer. Cóź, łatwo się domyślić, że wiele Duronów to po prostu odrzuty z mniej udanych Athlonów, gdzie np. cześć L2 cache jest uszkodzona. Nie ma jednak wątpliwości, że zdarzają się też w pełni sprawne CPU, co udowodnili koledzy z serwisu OverClockers.ru. Najciekawszą sprawą jednak pozostaje kwestia procesora AMD Athlon XP “Thorton”, który to ma być Bartonem ze zmniejszoną ilością cache L2. Eksperyment z Duronem może świadczyć o tym, że Thorton również może w ten sposób okazać się podatny na odblokowanie połowy L2 cache. Zapraszam do dyskusji :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 juz jest jeden topic gdzies Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak777 Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 Hmm, dziwne przepatrzyłem posty z dzisiaj na podkręcaniu i nie ma... No ale jeśli jest to niech moder usunie jeśli może i przepraszam za bałagan... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 strange tez go teraz nie moge znalezc ... moze porabalem fora jak tak to przepraszam ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magya Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 tak troche OT.... masz 2.3 ghz na 1.7V????? ja mam ledwie 2.1 ghz na 1,8V (200 x 10,5) jaki masz fsb i jaki mnoznik ???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak777 Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 tak troche OT.... masz 2.3 ghz na 1.7V????? ja mam ledwie 2.1 ghz na 1,8V (200 x 10,5) jaki masz fsb i jaki mnoznik ???? Taaa... Spokojniutko leci na 2368mhz... Z tym że pewnie na jeszcze mniejszym idzie, ja dałem odrazu 1,7V bo nie miałem czasu sprawdzać, ale coś mi się wydaje że jest jeszcze zapas... A co do mnożnika to mam 14x169mhz... Niestety fsb tylko 169 (coś mam nie tak z mobo, bo na każdych pamięciach tak idzie)... A jak wiadomo mnożnikiem się mniej wyciąga, ale niedługo zmienię pamięci i wymienię mobo i będzie gut :twisted: Ale osiągi są zależne od procka!! Dzisiaj jak znajdę chwilę sprawdze czy pójdzie na niższym napięciu :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magya Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 Ej no stary ja 1700+ JIUHB0308MPMW!!!!!!!!!!! Ta seria powinna smigac na 2,5 ghz!!!! jaki masz cooling i jaka serie proca ??? Tylko temperaturami moge sie pochwalic - w stresie 44 stopnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak777 Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 Ej no stary ja 1700+ JIUHB0308MPMW!!!!!!!!!!! Ta seria powinna smigac na 2,5 ghz!!!! jaki masz cooling i jaka serie proca ??? Tylko temperaturami moge sie pochwalic - w stresie 44 stopnie Hehe, ja mam max 43*C ;) (w te największe upałi) Pasta Artic Ceramique... A to i tak przez to że mam gorąco w budzie (niby mam WC, ale i tak za ciepło jest w budzie co ujemnie wpływa na wszystko)... Procek nie pamiętam ;) Wiem że z 3 tygodnia i 1,5 default v-core... Na takim jak Ty (identycznym wyciskałem max 2250mhz)... DOBRA ALE KONIEC OT, WRÓĆMY DO TEMATU PRZEWODNIEGO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 Co do nowego Durona, czym oni łączyli mostki :?: Srebrnym lakierem :?: Ciekawe czy można uruchomić MP, ale jako Duron MP, a nie Athlon, jeśli cache jest częściowo walnięty. Od początku wiedziałem, że nowy Duron musi być blokowanym Athlonem. Wystarczy spojrzeć na cpu. AMD zrezygnowało z produkcji Durona Appaloosa, ze względu na duży koszt utrzymania dwóch linii produkcyjnych. Skupili się tylko na Athlonach. A teraz wyszła lekko walnięta seria Athlonów T-bred albo może już Thortonów. Szkoda było wyrzucać, więc sprzedają je jako nowe Durony. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magya Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 AAAAA SCREWWWWW IT Daj mi swojego maila na magya@poczta.fm to pgadamy. TEraz jestem w robocie ale jak wroce to dam mu na 1,85V 12 x 200 zobaczymy co bedzie Nie chce niskiego fsb bo wydajnosc calego systemu spada... na 200 x 10,5 chodzi duuuzo duuuuzo lepiej niz na 166 x 12,5 ale 2.4 ghz to by bylo cos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_k Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 he he AMD to potrafi robic przerobkowe procesory :D , szkoda ze intel nie wpadl na taki "pomysl" - oczyma wyobrazni widze jak zapaleni komputerowcy robia z nedznej celiny 2,4 (fsb100mhz) pelnowartosciowego pedraqka z ht i fsb 200mhz ;) :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
??????? Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 dla mnie ruscy zadza :lol: czego to oni niewymysla :/ :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 dla mnie ruscy zadza :lol: czego to oni niewymysla :/ :lol: Oni ni ewymyslaja, oni poprostu odkrywaja. Ale IMHO w wiele "klockow" sa dobrzy, nie da sie ukryc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 Heh- swego czasu odkryli jak łatwo podrabiać zdaje się XP2000- głośna sprawa z upgradowaniem XP1700 i sprzedawaniem ich jako XP2000 :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 maly wielki OT - czy ktos juz mial w lapkach tego nowego duronka? ciekawe jak to cudo chodzi.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazz82 Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 prawdopodobnie bede go miał go w czwartek wiec zobaczymy na ile go stać :), wzgedem moich mozliwości Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 Ej no stary ja 1700+ JIUHB0308MPMW!!!!!!!!!!! Ta seria powinna smigac na 2,5 ghz!!!! jaki masz cooling i jaka serie proca ??? Tylko temperaturami moge sie pochwalic - w stresie 44 stopnie Nie tak do końca - mój (świętej pamieci) chodził na 2433M-2466M przy 1.85V i max 2552 ale i tak wyzionął ducha przy 2400M@1.8V wiec to nie jest takie pewne 2.5G Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 ja bede kupowal jak ylko sie w olsztynie pojawi 1600 w cenie nizszej niz axp 1700-1800. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 Mają go już na benchmark.pl- ceny nie będę podawał- kto chce to sobie sprawdzi. Ciekawe kiedy go przetestują- pewnie szybko, żeby być "pierwszymi w Polsce" :D . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 Ten duron ma zablokowana polowe pamieci L2 ?? Na www.benchmark.pl jest test tego procka i pisze tam ze ma on 64kb pamieci L2 podczas gdy XP ma 256kb, ktos sie chyba pomylil Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 juz mi sie proc nie podoba, bo ma zablokowany mnoznik :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koolduct Opublikowano 12 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2003 Ten duron ma zablokowana polowe pamieci L2 ?? Na www.benchmark.pl jest test tego procka i pisze tam ze ma on 64kb pamieci L2 podczas gdy XP ma 256kb, ktos sie chyba pomylil tu chodzi chyba o to, ze durony maja 128kB keszu L1 i 64kB keszu L2 a Athlony (prócz Bartonów ofkoz) 128kB + 256 kB czyli ogolnie dwa razy więcej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazz82 Opublikowano 12 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2003 Zobaczymy dzisiaj jak ten procek wyglada i co potrafi :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogurcik Opublikowano 12 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2003 ale cena jest w sumie porownywalna do xp wiec nie ma sie co podniecac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...