Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Mam pytanko, czy ktos z Was probowal wyciszac kompa stosujac maty wyciszajace lub gabki akustyczne? Pytam dlatego iz moj cooler wydaje dzwiek przypominajacy helikopter i nosze sie z zamiarem kupna powyzszych artykulow lecz nie wiem czy jest wogole sens?

Z gory dziex za odpowiedz!!!

PS: Czy stosowanie mat i gabek powoduje znaczne zwiekszenie temperatury procka???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko, czy ktos z Was probowal wyciszac kompa stosujac maty wyciszajace lub gabki akustyczne? Pytam dlatego iz moj cooler wydaje dzwiek przypominajacy helikopter i nosze sie z zamiarem kupna powyzszych artykulow lecz nie wiem czy jest wogole sens?

PS: Czy stosowanie mat i gabek powoduje znaczne zwiekszenie temperatury procka???

Ja wyciszalem gabkami, korkiem i tektura. Sens jest ale na poczatek zmien wiatrak. Co do temperatury to...spadla :) serio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za moje pytanie ale dopiero teraz zobaczylem ze na forum juz pare razy padlo:(((( Lecz nie zmienia to faktu ze od tamtej pory minelo troche czasu i moze cos sie w tej kwesti zmienilo.

Pozdrawaim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wyciszalem gabkami, korkiem i tektura. Sens jest ale na poczatek zmien wiatrak. Co do temperatury to...spadla :) serio.

Spadla?? jak to spadla? Powaznie spadla ci tempka po wyciszeniu kompa tekturka i gabka? :D wow, to calkiem niezle :)

Xon napisz jak tego dokonales, moshe jakies cudowne dodatki czy cus ;)

Pozdroowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eksperymentowałem z "wszystkim" i najlepsze okazały się maty bitumiczne służące do wytłumiania samochodów (kupisz w samochodowym za 15zł za 0,25m2, a jeżeli nie znajdziesz to możesz zamówić www.akkus.com.pl). Mam też gąbki akustyczne z 4Max są dobre ale tylko jako uzupełnienie tych mat. Co do temperatury to rośnie i to bardzo, ale rozwiązałem to następująco : przód 92mm, tył 80mm + 2 w zasilaczu 92 i 80mm. Wentylator na procku jest regulowany przez FanMate, a do reszty to kupiłem trójpozycyjne przełączniki i wybieram sobie pomiędzy 5 a 7V na jedny i 7 lub 12 na drugim... Wszystko to wyprowadziłem na "śledziu" z tyłu obudowy i w nocy przestawiam sobie na 600MHz, najniższe napięcie dla proca, zwalniam wentyle i najgłośniejszy jest - monitor :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio zerwałem maty z komputronika bo się zdeformowały gąbka odeszła od korka a korek od tektury i kaszana wyszła teraz mam Jakąś lepszą karimatę i jest lepiej niż było Karimatę kupiłem w Geantcie za 13,9 zł ma gęstość 25 kg/m3 kupiłem jej rolkę i jeszcze sporo zostało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spadla?? jak to spadla? Powaznie spadla ci tempka po wyciszeniu kompa tekturka i gabka? :D wow, to calkiem niezle :)

Xon napisz jak tego dokonales, moshe jakies cudowne dodatki czy cus ;)

Pare miesiecy temu na chatcie ktos mowil ze wyciszal korkiem i spadla temperatura ja oczywiscie rowniez bylem zdziwiony po pewnym czasie sam wyciszylem korkiem i okazalo sie ze mam dokladnie taka sama reakcje komputera :) U mnie wyciszenie to przod takie warstwy gabka|korek|gabka boki korek|tektura tyl korek u gory jeszcze nic nie ma + pare innych malych wyciszen.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyciszyć kompa???

1. Płyta VIA EDEN (EPIA)

2. P120 mam wyłączony wiatrak w zasilaczu i na procku, boki otwarte 24/24 godz

3. P200MMX wył wiatrak w zasilaczu, na procku ledwo kręci, boki otwarte

praca dorywcza

4. C266@400, wył went na procku, zasilacz wolnoobrotowy, boki otwarte

(czasami gania 266@500 ale już z wiatrakiem) 24/24godz

Zasada naczelna: czy zawsze potrzebujesz moc procka? Najczęściej 95% czasu pracuje 2-5% wydajności (nie licząc szczeglnych zastosowań lub sytuacji), wyłącz moc a będziesz miał ciszejWiele osób ogarnia "świr kręcenia" bez jakiejkolwiek potrzeby. Logika płyty pozwala na obniżenie częstotliwości pracy i napięcia zasilania wielu zespołów kompa, a to w konsekwencji znaczne obniżenie wydzielanego ciepła. Wystarczy jeden wolnoobrotowy wentylator do mieszania powietrza w obudowie. Producenci płyt kompletnie olali ten temat, ale często jest wyjście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wyciszylem korkiem i chalas spadł o jakies 20%... do tego kup sobie jeszcze  FAN MATE od ZALMANA i zwolnij wentyl.... :o

Z ciekawości zerknąłem na cene owego códa "FAN MATE" .Zgroza 20 zyla za takie gówienko :!: :evil:

O to moje metoda na fan mate a la Yoshi za ... 1 zł :)

Dołączona grafika

Potencjometr w zasadzie dowolny miedzy 10-100 k . Tranzystor dowolny npn (może być też pnp to nie ma znaczenia ,wystarczy obrócić tylko na schemacie emiter z kolektorem) o w miare dużej mocy np. BD 135 w zupełności starczy (1.5 w mocy strat ,można dołożyć mały radiatorek jakby sie grzał). Rególacja obrotów jest płynna. Układ można zmontować " na pająka" i owinąć taśmą izolacyjną.

Czas bódowy 1 min ,koszt 1 zł :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...