Skocz do zawartości
Shantillas

Uszkodzony rezystor na G-Froce3Ti200 128MB, POMOCY!!

Rekomendowane odpowiedzi

Dostalem od kumpla grafe G-Force 3 Ti200 128MB prawdopodobnie WinFasta. :D Przyszedl do mnie z HDD i kiedy wrocil do chaty komp juz nie wstawal, odpala i qwno, stoi, czarny ekran nawet monitor sie nie wlacza, hdd nie pracuje itd. BIOS sie nie pluje :( . Doszlismy ze to wina grafy, po jakims czasie zauwazylem na ze na "plecach" karty tuz przy krawedzi brakuje malego rezystorka C88, wyraznie widac ze go cos ujebalo a to cos to byl HDD kiedy kumpel wyciagal gdy szedl do mnie. Moje pytanie jest takie czy mozna zamaist tego malego cwela wlutowac jakis inny, jednak tu pojawia sie problem bo nie wiadomo jaki to powinien byc, wszystkie rezystorki Cxx nie maja oznaczen a jak wlutuje sie co innego to moze jeszcze bardziej rozjebac ta grafe...chyba :) Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

C88 to kondensator, nie rezystor :P

Jedyny sposób to sprawdzić na [b[identycznej[/b] karcie, ale nie wydaje mi się żeby to była jedyna przyczyna problemów z kompem. Sprawdź z inną grafiką.

Pozdr

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie przewracał kompa, to jest szansa że zwłoki kondensatora gdzieś sobie leżą. Odkurzane pewnie też nie było? To pozostaje szukać ... Szanse niewielkie, ale może znajdzie. To był kondensator małej pojemności, jeśli umiesz lutować elementy SMD to możesz próbować inny tej wielkości - nic nie powinno wybuchnąć (nawet zmiana pojemności na 10x większą/mniejszą nie powoduje uszkodzenia układu - inna sprawa że może działać z niewłaściwą pojemnością co najmniej dziwnie).

Jeśli nie masz odpowiedniej lutownicy (i praktyki w lutowaniu), to odpuść sobie - później żaden serwis już tego nie poskleja.

Pozdr

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sie sklada ze szukalismy kawalka tego shitu ale nic z tego, gdzies przepadl. Co do gwarancji to wlasnie sie skonczyla miesiac temu :?

Moze zaniose nieboszczka gdzies to elektornika aby wlutowal mi taki kondensator a raczej "nardzo podobny" z innej grafy np rivy tnt 2, moze sie uda...a jak nie to zrobie sobie bryloczek z chipu grafy, a z pamiatek branzloletke 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj tego kondensatora i udaj sie do elektronika jakiegoś żeby ci to przylutował. Sam sie za to nie bierz jęsli niemasz ani sprzętu ani umiejętności.

PS Winfastt chyba nie robił kart na żółtym PCB -IMO

robil...przynajmniej gf2mx ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do firmy tej karty to sam nie wiem, kumpel mowil ze to niby Winfasta ale sam nie byl pewny, kazalem mu znalesc rachunek za karte wiec, moze wtedy rozwieja sie wasze watpliwosci.

Dzisiaj rano zaczalem ogladac swojego GeForca2MX400...znalazlem na nim identyczny kondensator C88 co na tym GeF3. Byc moze jeszcze dzisiaj albo jutro skoluje uszkodzonego GeF2 i zaniose do elektronika aby mi przelutowal.

Jeszcze jedno, czy to mozliwe aby przez jeden malutki kondensator grafa wogole nie wstawala ? I, moze ktos wie za co odpowiada taki C88 ????

A i moze dzisiaj uda mi sie wrzucic fotke karty z gory, wiec moze ktos rozpozna ten szmelc jakiej jest firmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj rano zaczalem ogladac swojego GeForca2MX400...znalazlem na nim identyczny kondensator C88 co na tym GeF3. Byc moze jeszcze dzisiaj albo jutro skoluje uszkodzonego GeF2 i zaniose do elektronika aby mi przelutowal.

To tylko numerek na druku/schemacie , nie ma wiele wspólnego z pojemnością kondensatora.

Jeszcze jedno, czy to mozliwe aby przez jeden malutki kondensator grafa wogole nie wstawala ? I, moze ktos wie za co odpowiada taki C88 ????

Możliwe, ale mało prawdopodobne. Widziałem juz działające karty z większymi "ubytkami" ;)

Jak ktoś ma wysoki poziom PH, to i jeden kondensator wystarczy - teoretycznie jest to możliwe (zależy jaka była jego rola w układzie).

Za co odpowiada? Po pierwsze musiał bym mieć identyczną kartę, wtedy da się to sprawdzić (ale nie zawsze, schematów producenci nie publikują).

Pozdr

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj bylem w komisie i dorwalem uszkodzonego GeForca2Ti 64MB WinFasta za 10zl :D Dzisiaj grafe zaniose do goscia aby sprobowal przelutowac kondensator.

Ogladalem ost. pelno fotek GeF3Ti roznych firm i powiem ze ta ma o wiele mniej kondensatorkow itp badziewiow niz inne, pewnie dlatego rola tego C88 byla wieksza zreszta sledzilem sciezke, ktora biegnie od niego. Okazalo sie ze laczy sie ona z tymi kondensatorkami na dole a nad tymi z drugiej strony jest jakis uklad scalony APW7036-15 AE688...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...