Skocz do zawartości
buszi

duron 800 i overclocking

Rekomendowane odpowiedzi

witam! mam problem. otóż posiadam płytę ASUS A7V i durona 650. po zamalowaniu mostków mogę maksymalnie ustawić mnożnik 8.5 i wtedy prz napięciu 1.65V chodzi stabilnie. właśnie nabyłem durona 800 i tu zaczynają się schody:( startuje tylko na 850 i nic więcej. nawet gdy podnisę napięcie na 1.85V to procek nie wstaje ani na 950 ani 900. czy możecie mi coś poradzić? może coś poprzestawiać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cos nie tak z plyta

800 przy 1.6v

935 przy 1.82v

przy 1.85v powinien przynajmniej zapostowac na 900

twoja plyta nie chce wrzucac mnoznikow powyzej 8.5x

fsb powinno isc na 110 (kiedys podniecali sie ze tylko asus osiagnal 111 ,ja kupilem Abita i na dzien dobry mialem 112,pamieci w dol i mialem 115 ,najnowszy bios i mam 125)

zmien bios do plyty na najnowszy dostepny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak ale to jest Kt133 bez A bo wtedy to 8x133 i heja! a co do odp KGB to nawet moge 115 od ręki na 1.85 ale komp działa 3-4 godzinki i się wiesza. bios mam najnowszy jaki wyszedł. problem chyba tkwi w pamięciach. normalnie są ustawione na 133 ale gdy ustawiam FSB na 110 to one skaczą na bodajrze 145. może podnieść im napięcie? co o tym myślicie? próbować czy sobie odpuścić? albo zmienić ramy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po prostu ustaw ram synchronicznie tzn częstotliwość ramu = FSB.

moje pamięci wytrzymywały 146 MHz przy najlepszych timingach i nie musiałem podnosić napięcia :) .

u mnie na abicie to była opcja dla ramu : FSB lub FSB+ PCI CLK (FSB + zegar PCI, czyli dla FSB 110 dawało to 110+36=146).

ale dziwne, że wyższe mnożniki nie chodzą ci poprawnie. ABIT RZĄDZI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...