nrl Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 Kupiłem w niedzielę na giełdzie wymienioną wyżej płyte gł. i mam z nią taki problem. Po włączeniu płyty wyskakuje błąd bios czeksum error,wgrywałęm nowy bios a płyta go nie rozpoznaje. Co zrobić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 Kupiłem w niedzielę na giełdzie wymienioną wyżej płyte gł. i mam z nią taki problem. Po włączeniu płyty wyskakuje błąd bios czeksum error,wgrywałem nowy bios a płyta go nie rozpoznaje. Co zrobić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 Prawdopodobnie wgrałeś BIOS od innej wersji (rev.) płyty głównej. Trzeba wrócić do poprzedniej wersji BIOS - najlepiej tej którą zapisałeś przy zmianie na nowy. Pozdr AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 Prawdopodobnie wgrałeś BIOS od innej wersji (rev.) płyty głównej. Trzeba wrócić do poprzedniej wersji BIOS - najlepiej tej którą zapisałeś przy zmianie na nowy. Pozdr AT Źle mnie zrozumiałeś biosu żadnego nie wgrywałem odpalam dopiero, co kupioną pł.gł. a tu BIOS czeksum error. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 Cytuję:",wgrywałęm nowy bios a płyta go nie rozpoznaje" Jeśli nie Ty, to porzedni właściciel wgrał niewłaściwy BIOS. Jesteś pewny że to płyta rev.5 ??? Goście z giełdy robią różne cuda, a wydrukowanie naklejki jest dość proste ;) Dopóki nie będzie pewności jaka to wersja płyty, to niewiele da się zrobić. Można wgrać inny BIOS "na chama", ale boję się że to tylko pogorszy sytuację. W warsztacie bym zaryzykował, nawet jak płyta nie wstanie po tej operacji to mogę przepisac BIOS programatorem - w domu nie radzę. Masz jakies namiary na tego co Ci sprzedał płytę? Może będzie się poczuwał do odpowiedzialności ... albo przynajmniej zezna jaka to naprawdę wersja płyty. Pozdr AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 też to miałem coś żle podlączyłeś musze sobje przypomnieć co to było ten komunikat to coś takiego error cooms deful może sie trohe inaczej piusze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 14 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2003 Dokładnie kpmunikat wyskakuje BIOS CMOS CHEKSUM ERROR. Nie da się wejść do biosu wgrywanie nic nie pomaga dokładnie to on wogule się niewgrywa dochodzi do pasku wgrywania i koniec nic nie idzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 14 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2003 Dokładnie kpmunikat wyskakuje BIOS CMOS CHEKSUM ERROR. Nie da się wejść do biosu wgrywanie nic nie pomaga dokładnie to on wogule się niewgrywa dochodzi do pasku wgrywania i koniec nic nie idzie.Dokładnie kpmunikat wyskakuje BIOS CMOS CHEKSUM ERROR. Nie da się wejść do biosu wgrywanie nic nie pomaga dokładnie to on wogule się niewgrywa dochodzi do pasku wgrywania i koniec nic nie idzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wierzba25 Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 ja tak mialem jak robilem drut moda na tej plycie (ktoras tam konfiguracja) :D ale jak wrocilem do "normalnych" ustawien error zniknal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K ] T [ K Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Mozliwe rozwiazania : - Zresetuj zworka BIOS a nastepnie przy pierwszym uruchomienu dokonaj jakiejkolwiek zmiany ( u mnie jest to po resecie BIOSu czyt. wyskakuje taki komunikat po zmianie ustawien dziala bez zarzutu ) - Sprawdz napiecie bateryjki i ew. wymien na inna Przed aktualizacja BIOSU - Wylacz BIOS WRITE Protect przed wgraniem biosa - BIOS Cache na Disabled - Przy odpalaniu DOS-a z dyskietki startowej wybieramy opcje Uruchom komputer z obsluga CD-ROM ( przy uzyciu innej opcji BIOS sie flesh-uje po czym prosi o restart jednak jak sie okazuje chwile puzniej BIOS nie jest zaktualizowany 8O tak tak wiem 8) ) K ] T [ K out Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 zawsze wyskakuje przy pierwszym odpaleniu trzeba recznie poustawiac parametry i bedzie git w sumie to wystarczy wejsc i wyjsc zapisujac zmiany Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Reset biosu nic nie pomoże nie moge sobje przypomnieć co ja w tedy zrobiłem sprawdz czy dobże podpjołeś klawjature może jest żle podpjęta i dlatego nie możesz wejsć do biosu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wierzba25 Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 T [ K"] - Przy odpalaniu DOS-a z dyskietki startowej wybieramy opcje Uruchom komputer z obsluga CD-ROM ( przy uzyciu innej opcji BIOS sie flesh-uje po czym prosi o restart jednak jak sie okazuje chwile puzniej BIOS nie jest zaktualizowany 8O tak tak wiem 8) ) K ] T [ K out Pierwsze słysze :o Ja odpalalem wcale nie z dyskietki startowej tylko normalnie F8 podczas uruchamiania Win98 i do tego bez obslugi CD-ROM - i jakos sie zaktualizowal :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 T [ K"] - Przy odpalaniu DOS-a z dyskietki startowej wybieramy opcje Uruchom komputer z obsluga CD-ROM ( przy uzyciu innej opcji BIOS sie flesh-uje po czym prosi o restart jednak jak sie okazuje chwile puzniej BIOS nie jest zaktualizowany 8O tak tak wiem 8) ) K ] T [ K out Pierwsze słysze :o Ja odpalalem wcale nie z dyskietki startowej tylko normalnie F8 podczas uruchamiania Win98 i do tego bez obslugi CD-ROM - i jakos sie zaktualizowal :D roznie mozna ,F8 i tryb ms-dos ,z dyskietki z obsluga cdrom ,bez obslugi cdrom ,z samym commandem na dyskietce(tak robie najczesciej - podczas formatowania kopiuj pliki systemowe + dorzucasz flasha + *.BIN dla awarda ,dla ami nie wiem jakie rozszerzenie - chyba *.ROM ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...