Jodlasty Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 No w końcu :) Kilka lekcji u kumpla i już wiem co i jak no dobra teraz zdjęcia tak wygląda mój kąt gdzie mogę sobie posiedzieć i poprzeglądać TWEAKa :) Kolor czarny(mat) rządzi tu na niebiesko mi nie wyszło bo zabrakło lakieru (lakier do paznokci mojej kobitki) :) Za szybą termometr z NOMI pokazuje temp. w obudowie i temp. wody Karta graficzna to RADEON 9100 radiatorki na pamięci od PII a na GPU od płyty głównej wiatrak śmiga na 5V Jak widac dwa bloczki jeden to MATE LEV3 a drugi to sami wiecie :) zapinka na bloczek CPC kosztowała mnie 5gr i dobrze sobie radzi :) ogólnie duży pierdzielnik w kablach (ale ciągle sie zarzekam że coś z tym zrobie) Ogólna ilość wody destylowanej zmiesznaej z GLIXOLEM to 5L Ta biała skrzyneczka to przełącznik do termostatu w elektrycznym nie mieli mniejszego pudełka i jak zwykle pierdzielnik w kablach :) Na chłodnicy dwa wiatraczki śmigają na 5V obudowe do chłodnicy zrobiłem z kartonu i okleiłem Coś takiego pilnuje żeby temp. utrzymywała sie na ustalonym przeze mnie poziomie. Do tego termostatu podłączona jest pompka która tłoczy wodę do chłodnicy na zewnątrz Dobra przechodzimy teraz do drugiego obiegu wody. Rurki schowane sa w listwie no prawie bo jeszcze nie dokonczyłem przy ścianie. Tak wyglada chłodnica od RENAULT4 :) widać jeszcze ślady po siliconie chłodnica była kiedyś w obudowie. Rurki były zakładane na gorąco nie trzeba ich sciskać obejmami nic nie cieknie. Widok z okna na balkon Dziury w ścianie wywierciłem wiertłem 12mm teraz jeszcze tam gdzie załamują się rurki wstawiłem kolanka. A tak wygląda całość W nocy jak temp. spada to na razie ustawiam wodę na 20C Jak wszystko zaizoluje to na pewno puszczę układ na maxa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 masz smieszne miejsce na kompa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 Obawiam się, że te rurki jak i wiatrak nie wytrzymają mrozów. Lodowata woda jak wpadnie do pomki też może jej zaszkodzić (a najbardziej pewnie zaszkodzą skoki temperatur przy włączaniu się drugoego obiegu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 1. Straszny burdel w budzie. Zrob porzadek przed podswietleniem. 2. Chyba Ci sie rurka zagina przy wysjciu z budy. IMHO to ogolnie pomysl fajny, ale straszna partanina.1. Straszny burdel w budzie. Zrob porzadek przed podswietleniem. 2. Chyba Ci sie rurka zagina przy wysjciu z budy. IMHO to ogolnie pomysl fajny, ale straszna partanina. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMo Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 Po 1 straszny burdel masz w budzie... Po 2 Ten wiatrak po Radkiem to wielkaaaaa prowizorka jak ci sie przewroci to bedzie nieciekawie .... Po 3 przy przejsciu przez sciane zalamuje ci sie przewod Po 4 ciekawe czy ten system wytrzyma 1 zime bez awarii ?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 pomijam kwestie estetyczne (choc to co wisi na balkonie jest trudne do przelkniecia), ale rozwiazanie jest trosze nie na nasz klimat. - co do pompki to jesli bedzie ona tloczyc wode ze zbiornika (w ktorej temperwatury pilnuje termostat) do chlodnicy to nic jej nie bedzie (pompce). oczywiscie jesli termasotat bedzie ustawiony na odpowiednio wysoka temperature. - skoro zestaw i tak jest nie mobilny to mozna zastosowac duzo wiekszy zbiornik i wtedy latwiej utrzymac stala temperature. jest tylko maly problem. w zime woda w nagrzewnicy na balkonie zamarznie, wlaczy sie pompka, ktora bedzie probowala wtloczyc tam wode, nastapi wyciek, zostanie wypompowana cala woda ze zbiorniczka i w najlepszym wypadku sprawdzisz dzialanie systemow zabezpieczen na plycie. wiec takie rozwiazanie jest dobre jesli temperatura na zewnatrz nie spada ponizej zera. mozna oddzielic oba uklady od siebie i zastosowac jakis radiator miedzy nimi. do ukladu balkonowego mozna nalac wtedy innego plynu, ktory nie zamarznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 Po 1 straszny burdel masz w budzie... Po 2 Ten wiatrak po Radkiem to wielkaaaaa prowizorka jak ci sie przewroci to bedzie nieciekawie .... Po 3 przy przejsciu przez sciane zalamuje ci sie przewod Po 4 ciekawe czy ten system wytrzyma 1 zime bez awarii ?! 1. Wiem wiem już dostałem od was motywacje do poukładania tego wszystkiego :) 2.A właśnie że nie bo te śruby są wkręcone i prędzej złamię zaczepy w wiatraku niż wyciągne te śruby Jak startuje komp to wiatraczek nawet nie drgnie. 3. Załamywał wstawiłem wczoraj kolanka 4. Sam jestem ciekawy. Mam nadzieję, że tak. Ale tak naprawdę będę wiedział jak przyjdą srogie mrozy. Będę się uczył na błędach lepiej dla was będziecie już wiedzieć czego nie robić hehe Tak w ogóle to cały czas coś ulepszam. Teraz to pozostało mi czekać na niskie temp. Pożyjemy zobaczymy i oczywiściwe napiszę jak się to wszystko sprawuje Pozdrawiam Marcin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 pomijam kwestie estetyczne (choc to co wisi na balkonie jest trudne do przelkniecia), ale rozwiazanie jest trosze nie na nasz klimat. - co do pompki to jesli bedzie ona tloczyc wode ze zbiornika (w ktorej temperwatury pilnuje termostat) do chlodnicy to nic jej nie bedzie (pompce). oczywiscie jesli termasotat bedzie ustawiony na odpowiednio wysoka temperature. - skoro zestaw i tak jest nie mobilny to mozna zastosowac duzo wiekszy zbiornik i wtedy latwiej utrzymac stala temperature. jest tylko maly problem. w zime woda w nagrzewnicy na balkonie zamarznie, wlaczy sie pompka, ktora bedzie probowala wtloczyc tam wode, nastapi wyciek, zostanie wypompowana cala woda ze zbiorniczka i w najlepszym wypadku sprawdzisz dzialanie systemow zabezpieczen na plycie. wiec takie rozwiazanie jest dobre jesli temperatura na zewnatrz nie spada ponizej zera. mozna oddzielic oba uklady od siebie i zastosowac jakis radiator miedzy nimi. do ukladu balkonowego mozna nalac wtedy innego plynu, ktory nie zamarznie. kurcze nie czytasz dokładnie postów Układ jest zalany GLIXOLEM zmieszany z wodą destylowana czyli nie zamarźnie do temp -25C chyba już nie bedzie niższych temp. A chłodnica na balkonie będzie zabudowana. Nie da się wszystkiego na raz zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 Jodlasty: sorki, niedopatrzenie :oops: napiszesz jakie temperaturki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 Jodlasty na ktorym osiedlu mieszkasz przejade sie rowerkiem i chetnie zobacze to cudo za oknem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 Jodlasty na ktorym osiedlu mieszkasz przejade sie rowerkiem i chetnie zobacze to cudo za oknemJodlasty na ktorym osiedlu mieszkasz przejade sie rowerkiem i chetnie zobacze to cudo za oknem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 Temperaturki mam na tą chwilę takie: Temp. na zewnątrz...............16,6C Temp. w domu.....................22,9C Temp wody..........................22,8C Temp procka........................37.0C A mieszkam na Dreszera hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seeb Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 Obawiam się, że te rurki jak i wiatrak nie wytrzymają mrozów. Lodowata woda jak wpadnie do pomki też może jej zaszkodzić (a najbardziej pewnie zaszkodzą skoki temperatur przy włączaniu się drugoego obiegu). co do rurek to nie wiem jak na nie zaizolowane podziala mroz ale jezeli chodzi o pompke powinno byc spox...u mnie pompka pompuje wode ktorej temp wynosi od -5 do -12 i jak narazie nic zlego z nia sie nie dzieje. pompka jakas taka zwykla z gieldy zoologicznej 2000 l/h :lol: wiec jak nadzejdzie zima zabezpiecz mobo i proc i smialo schodz ponizej zera z woda :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 z woda ponizej zera?? napewno nie z czysta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawciu Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 z woda ponizej zera?? napewno nie z czysta. Kurcze, kolejny co nie czyta postów: kurcze nie czytasz dokładnie postów Układ jest zalany GLIXOLEM zmieszany z wodą destylowana czyli nie zamarźnie do temp -25C chyba już nie bedzie niższych temp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 Pozostaje tylko zyczyc szybkiej i ostrej zimy. Ale tylko wykoncz to ladnie do tego czasu, bo normalnie mnie oczy bola. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duster Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 A mieszkam na Dreszera hehe OMG, jakbym ja takie dziury wywiercil w domu to by mnie chyba rodzice wyrzucili 8) Popraw troche mocowanie tej chlodnicy na balkonie (z tego co widac na fotce to wisi chyba tylko na wezu), bo jak spadnie komus na glowe to bedzie nieciekawie (chyba ze pod spodem jest podloga balkonowa - ciezko wywnioskowac ze zdjecia). P.S Jak bede kiedys przejezdzal, to sie rozejrze po blokach czy zadna chlodnica nie zwisa z jakiegos balkonu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 Tylko uwazaj, zeby Ci taka na glowe nie spadla :) Zona go zabije :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 W piątek nie idę do pracy to się biorę za te kabeli w budzie Bo juz w sobotę jest u mnie parapetówka i kumple będą to moje dzieło podziwiać :) Jeżeli u SEEBy pomkpa chodzi spoko w płynie o temp. poniżej zera to może i mojej nic się nie stanie, wiec i za izolację bloku wodnegi i rurek też trzeba będzie się wziąć. A jaką ty tam masz temp. na procku przy płynie chłodzącym -12C? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkAtaN Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 Wogule fajne! Zrób tylko jakąs budke dla tej chłodnicy wiszacej :) W zimie to normalnie extreme OC :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boss Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 Gratuluje pomyslu!! Sam kiedys zastanawialem sie nad zbudowaniem WC z chlodnica na zewnatrz, nie wpadlem jednak na pomysl 2 obiegow! Bardzo sprytnie pomyslane z tym termostatem! Jednak, jak juz zwrocili uwage koledzy - pozabezpieczaj i umocuj wszystko solidnie. Jak mowia: "Przezorny zawsze ubezpieczony.." :) Pozdrawiam Sieldce! :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seeb Opublikowano 11 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2003 W piątek nie idę do pracy to się biorę za te kabeli w budzie Bo juz w sobotę jest u mnie parapetówka i kumple będą to moje dzieło podziwiać :) Jeżeli u SEEBy pomkpa chodzi spoko w płynie o temp. poniżej zera to może i mojej nic się nie stanie, wiec i za izolację bloku wodnegi i rurek też trzeba będzie się wziąć. A jaką ty tam masz temp. na procku przy płynie chłodzącym -12C? przy vcore 2.1 13x208 mialem temp max w trakcie 2h prime 21* woda miala bodajze 0.2 na plusie a przy -12 zadko udaje mi sie taka temp uzyskac bo po wlaczeniu pompki i kompa odrazu temp wzrasta do -9 pozniej po 30sec spada do -10 wtedy proc ma cos kolo 10* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 11 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2003 To spoko temp. Już się nie moge doczekac mrozów (co ja mówię) masz jakieś fotki jak ty to wszystko zaizolowałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seeb Opublikowano 11 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2003 To spoko temp. Już się nie moge doczekac mrozów (co ja mówię) masz jakieś fotki jak ty to wszystko zaizolowałeś? niestety nie mam ale uwazaj z izolacja ja chyba nie bardzo uwazalem...i gdzies sie woda skroplila najprawdopodobniej na srubach mocujacyh blok do plyty i zaliczylem tycki przeciek ;) na szczescie tylko pare kropelek kaplo na grafike zaczely sie robic krzaki na ekranie szybka rekacji i ol jest ok dzisiaj wszystko poprawilem i jak narazie smiga bez zarzutow :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 12 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2003 zarąbista sprawa z takim WC tylko czekać na zimę :D Zimą będziesz mógł Hardcorowo podkręcac proca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 12 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2003 zarąbista sprawa z takim WC tylko czekać na zimę :D Zimą będziesz mógł Hardcorowo podkręcac proca teraz jak na dworzu jest 14,8C to temperaturke wody mam na poziomie 18C Mam zamiar zdrutować procka i coś jeszcze z niego wycisnąć jakac a jaką ty masz temp. wody i procka na takich ustawieniach jak masz w podpisie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzycom Opublikowano 12 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2003 No to mamy nowa kategorię openair WC :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 12 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2003 zarąbista sprawa z takim WC tylko czekać na zimę :D Zimą będziesz mógł Hardcorowo podkręcac proca teraz jak na dworzu jest 14,8C to temperaturke wody mam na poziomie 18C Mam zamiar zdrutować procka i coś jeszcze z niego wycisnąć jakac a jaką ty masz temp. wody i procka na takich ustawieniach jak masz w podpisie? ostatnio zmieniłem płyte i proca, zmienię to w podpisie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo163 Opublikowano 13 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2003 Bardzo ladnie balaganem w kablach sie nei przejmuj .To nie probem , w alto to chyba te chlodniczke an dworzu wylaczasz?? A jaka mas zpompeczek do tloczernia wody??? i nie szkoad Ci bylo sciany?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo163 Opublikowano 13 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2003 Obawiam się, że te rurki jak i wiatrak nie wytrzymają mrozów. Lodowata woda jak wpadnie do pomki też może jej zaszkodzić (a najbardziej pewnie zaszkodzą skoki temperatur przy włączaniu się drugoego obiegu).Najlepiej jak by non stop chodzila pompeczka an jednym obiegu nei bylo by takiego problemu ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...