Skocz do zawartości
Jodlasty

Taki oto pomysł cz2 zdjęcia

Rekomendowane odpowiedzi

No w końcu :)

Kilka lekcji u kumpla i już wiem co i jak

no dobra teraz zdjęcia

Dołączona grafika

tak wygląda mój kąt gdzie mogę sobie posiedzieć i poprzeglądać TWEAKa :)

Dołączona grafika

Kolor czarny(mat) rządzi tu na niebiesko mi nie wyszło bo zabrakło lakieru (lakier do paznokci mojej kobitki) :) Za szybą termometr z NOMI pokazuje temp. w obudowie i temp. wody

Dołączona grafika

Karta graficzna to RADEON 9100 radiatorki na pamięci od PII a na GPU od płyty głównej wiatrak śmiga na 5V

Dołączona grafika

Jak widac dwa bloczki jeden to MATE LEV3 a drugi to sami wiecie :) zapinka na bloczek CPC kosztowała mnie 5gr i dobrze sobie radzi :)

ogólnie duży pierdzielnik w kablach (ale ciągle sie zarzekam że coś z tym zrobie)

Dołączona grafika

Ogólna ilość wody destylowanej zmiesznaej z GLIXOLEM to 5L

Ta biała skrzyneczka to przełącznik do termostatu w elektrycznym nie mieli mniejszego pudełka i jak zwykle pierdzielnik w kablach :)

Dołączona grafika

Na chłodnicy dwa wiatraczki śmigają na 5V

obudowe do chłodnicy zrobiłem z kartonu i okleiłem

Dołączona grafika

Coś takiego pilnuje żeby temp. utrzymywała sie na ustalonym przeze mnie poziomie.

Do tego termostatu podłączona jest pompka która tłoczy wodę do chłodnicy na zewnątrz

Dołączona grafika

Dobra przechodzimy teraz do drugiego obiegu wody.

Rurki schowane sa w listwie no prawie bo jeszcze nie dokonczyłem przy ścianie.

Dołączona grafika

Tak wyglada chłodnica od RENAULT4 :) widać jeszcze ślady po siliconie

chłodnica była kiedyś w obudowie.

Dołączona grafika

Rurki były zakładane na gorąco nie trzeba ich sciskać obejmami nic nie cieknie.

Dołączona grafika

Widok z okna na balkon

Dziury w ścianie wywierciłem wiertłem 12mm teraz jeszcze tam gdzie załamują się rurki wstawiłem kolanka.

Dołączona grafika

A tak wygląda całość

W nocy jak temp. spada to na razie ustawiam wodę na 20C

Jak wszystko zaizoluje to na pewno puszczę układ na maxa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Straszny burdel w budzie. Zrob porzadek przed podswietleniem.

2. Chyba Ci sie rurka zagina przy wysjciu z budy.

IMHO to ogolnie pomysl fajny, ale straszna partanina.1. Straszny burdel w budzie. Zrob porzadek przed podswietleniem.

2. Chyba Ci sie rurka zagina przy wysjciu z budy.

IMHO to ogolnie pomysl fajny, ale straszna partanina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 1 straszny burdel masz w budzie...

Po 2 Ten wiatrak po Radkiem to wielkaaaaa prowizorka jak ci sie przewroci to bedzie nieciekawie ....

Po 3 przy przejsciu przez sciane zalamuje ci sie przewod

Po 4 ciekawe czy ten system wytrzyma 1 zime bez awarii ?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomijam kwestie estetyczne (choc to co wisi na balkonie jest trudne do przelkniecia), ale rozwiazanie jest trosze nie na nasz klimat.

- co do pompki to jesli bedzie ona tloczyc wode ze zbiornika (w ktorej temperwatury pilnuje termostat) do chlodnicy to nic jej nie bedzie (pompce). oczywiscie jesli termasotat bedzie ustawiony na odpowiednio wysoka temperature.

- skoro zestaw i tak jest nie mobilny to mozna zastosowac duzo wiekszy zbiornik i wtedy latwiej utrzymac stala temperature.

jest tylko maly problem. w zime woda w nagrzewnicy na balkonie zamarznie, wlaczy sie pompka, ktora bedzie probowala wtloczyc tam wode, nastapi wyciek, zostanie wypompowana cala woda ze zbiorniczka i w najlepszym wypadku sprawdzisz dzialanie systemow zabezpieczen na plycie.

wiec takie rozwiazanie jest dobre jesli temperatura na zewnatrz nie spada ponizej zera.

mozna oddzielic oba uklady od siebie i zastosowac jakis radiator miedzy nimi. do ukladu balkonowego mozna nalac wtedy innego plynu, ktory nie zamarznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 1 straszny burdel masz w budzie...

Po 2 Ten wiatrak po Radkiem to wielkaaaaa prowizorka jak ci sie przewroci to bedzie nieciekawie ....

Po 3 przy przejsciu przez sciane zalamuje ci sie przewod

Po 4 ciekawe czy ten system wytrzyma 1 zime bez awarii ?!

1. Wiem wiem już dostałem od was motywacje do poukładania tego wszystkiego :)

2.A właśnie że nie bo te śruby są wkręcone i prędzej złamię zaczepy w wiatraku niż wyciągne te śruby

Jak startuje komp to wiatraczek nawet nie drgnie.

3. Załamywał wstawiłem wczoraj kolanka

4. Sam jestem ciekawy. Mam nadzieję, że tak. Ale tak naprawdę będę wiedział jak przyjdą srogie mrozy.

Będę się uczył na błędach lepiej dla was będziecie już wiedzieć czego nie robić hehe

Tak w ogóle to cały czas coś ulepszam.

Teraz to pozostało mi czekać na niskie temp.

Pożyjemy zobaczymy

i oczywiściwe napiszę jak się to wszystko sprawuje

Pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomijam kwestie estetyczne (choc to co wisi na balkonie jest trudne do przelkniecia), ale rozwiazanie jest trosze nie na nasz klimat.

- co do pompki to jesli bedzie ona tloczyc wode ze zbiornika (w ktorej temperwatury pilnuje termostat) do chlodnicy to nic jej nie bedzie (pompce). oczywiscie jesli termasotat bedzie ustawiony na odpowiednio wysoka temperature.

- skoro zestaw i tak jest nie mobilny to mozna zastosowac duzo wiekszy zbiornik i wtedy latwiej utrzymac stala temperature.

jest tylko maly problem. w zime woda w nagrzewnicy na balkonie zamarznie, wlaczy sie pompka, ktora bedzie probowala wtloczyc tam wode, nastapi wyciek, zostanie wypompowana cala woda ze zbiorniczka i w najlepszym wypadku sprawdzisz dzialanie systemow zabezpieczen na plycie.

wiec takie rozwiazanie jest dobre jesli temperatura na zewnatrz nie spada ponizej zera.

mozna oddzielic oba uklady od siebie i zastosowac jakis radiator miedzy nimi. do ukladu balkonowego mozna nalac wtedy innego plynu, ktory nie zamarznie.

kurcze

nie czytasz dokładnie postów

Układ jest zalany GLIXOLEM zmieszany z wodą destylowana czyli nie zamarźnie do temp -25C

chyba już nie bedzie niższych temp.

A chłodnica na balkonie będzie zabudowana. Nie da się wszystkiego na raz zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperaturki mam na tą chwilę takie:

Temp. na zewnątrz...............16,6C

Temp. w domu.....................22,9C

Temp wody..........................22,8C

Temp procka........................37.0C

A mieszkam na Dreszera hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawiam się, że te rurki jak i wiatrak nie wytrzymają mrozów. Lodowata woda jak wpadnie do pomki też może jej zaszkodzić (a najbardziej pewnie zaszkodzą skoki temperatur przy włączaniu się drugoego obiegu).

co do rurek to nie wiem jak na nie zaizolowane podziala mroz ale jezeli chodzi o pompke powinno byc spox...u mnie pompka pompuje wode ktorej temp wynosi od -5 do -12 i jak narazie nic zlego z nia sie nie dzieje. pompka jakas taka zwykla z gieldy zoologicznej 2000 l/h :lol: wiec jak nadzejdzie zima zabezpiecz mobo i proc i smialo schodz ponizej zera z woda :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z woda ponizej zera?? napewno nie z czysta.

Kurcze, kolejny co nie czyta postów:

kurcze  

nie czytasz dokładnie postów  

Układ jest zalany GLIXOLEM zmieszany z wodą destylowana czyli nie zamarźnie do temp -25C  

chyba już nie bedzie niższych temp.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mieszkam na Dreszera hehe

OMG, jakbym ja takie dziury wywiercil w domu to by mnie chyba rodzice wyrzucili 8)

Popraw troche mocowanie tej chlodnicy na balkonie (z tego co widac na fotce to wisi chyba tylko na wezu), bo jak spadnie komus na glowe to bedzie nieciekawie (chyba ze pod spodem jest podloga balkonowa - ciezko wywnioskowac ze zdjecia).

P.S Jak bede kiedys przejezdzal, to sie rozejrze po blokach czy zadna chlodnica nie zwisa z jakiegos balkonu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W piątek nie idę do pracy to się biorę za te kabeli w budzie

Bo juz w sobotę jest u mnie parapetówka i kumple będą to moje

dzieło podziwiać :)

Jeżeli u SEEBy pomkpa chodzi spoko w płynie o temp. poniżej zera to może i mojej nic się nie stanie, wiec i za izolację bloku wodnegi i rurek też trzeba będzie się wziąć.

A jaką ty tam masz temp. na procku przy płynie chłodzącym -12C?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluje pomyslu!! Sam kiedys zastanawialem sie nad zbudowaniem WC z chlodnica na zewnatrz, nie wpadlem jednak na pomysl 2 obiegow! Bardzo sprytnie pomyslane z tym termostatem!

Jednak, jak juz zwrocili uwage koledzy - pozabezpieczaj i umocuj wszystko solidnie. Jak mowia: "Przezorny zawsze ubezpieczony.." :)

Pozdrawiam Sieldce! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W piątek nie idę do pracy to się biorę za te kabeli w budzie

Bo juz w sobotę jest u mnie parapetówka i kumple będą to moje  

dzieło podziwiać :)

Jeżeli u SEEBy pomkpa chodzi spoko w płynie o temp. poniżej zera to może i mojej nic się nie stanie, wiec i za izolację bloku wodnegi i rurek też trzeba będzie się wziąć.

A jaką ty tam masz temp. na procku przy płynie chłodzącym -12C?

przy vcore 2.1 13x208 mialem temp max w trakcie 2h prime 21* woda miala bodajze 0.2 na plusie a przy -12 zadko udaje mi sie taka temp uzyskac bo po wlaczeniu pompki i kompa odrazu temp wzrasta do -9 pozniej po 30sec spada do -10 wtedy proc ma cos kolo 10*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To spoko temp.

Już się nie moge doczekac mrozów (co ja mówię)

masz jakieś fotki jak ty to wszystko zaizolowałeś?

niestety nie mam ale uwazaj z izolacja ja chyba nie bardzo uwazalem...i gdzies sie woda skroplila najprawdopodobniej na srubach mocujacyh blok do plyty i zaliczylem tycki przeciek ;) na szczescie tylko pare kropelek kaplo na grafike zaczely sie robic krzaki na ekranie szybka rekacji i ol jest ok dzisiaj wszystko poprawilem i jak narazie smiga bez zarzutow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zarąbista sprawa z takim WC tylko czekać na zimę :D Zimą będziesz mógł Hardcorowo podkręcac proca

teraz jak na dworzu jest 14,8C

to temperaturke wody mam na poziomie 18C

Mam zamiar zdrutować procka i coś jeszcze z niego wycisnąć

jakac a jaką ty masz temp. wody i procka na takich ustawieniach jak masz w podpisie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zarąbista sprawa z takim WC tylko czekać na zimę :D Zimą będziesz mógł Hardcorowo podkręcac proca

teraz jak na dworzu jest 14,8C

to temperaturke wody mam na poziomie 18C

Mam zamiar zdrutować procka i coś jeszcze z niego wycisnąć

jakac a jaką ty masz temp. wody i procka na takich ustawieniach jak masz w podpisie?

ostatnio zmieniłem płyte i proca, zmienię to w podpisie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawiam się, że te rurki jak i wiatrak nie wytrzymają mrozów. Lodowata woda jak wpadnie do pomki też może jej zaszkodzić (a najbardziej pewnie zaszkodzą skoki temperatur przy włączaniu się drugoego obiegu).

Najlepiej jak by non stop chodzila pompeczka an jednym obiegu nei bylo by takiego problemu !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi