Skocz do zawartości
punek

Sieć radiowo kablowa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!

Słuchajcie przyznam się bez bicia że nie zglądałem do "Archiwum" ale mi porostu nie działa :(. A zależy mi na czasie i nie mogę przeglądać każdego posta pokolei.

Istnieje sieć 17 kompów (łącze DSL 512 ale wkrótce będzie 1Mbit) . Wszystkie komputery są połączone kablem. Ale teraz jest możliwość podłączenia się do nich ale tylko i wyłącznie drogą radiową.

:arrow: Pytanie nr 1:

Czy jest możliwe takie podłączenie czy trzeba wszystkie hub'y wypir*** i wstawić radiówki??

:arrow: Pytanie nr 2:

Co musiałbym kupić najlepjej jakieś sprawdzone urządzenia jeśli mieliście jakieś doświadczenie w tym zakresie.

:arrow: Pytanie nr 3:

Do najbliższego kompa w sieci mam około 90 metrów. Do serwera mam około 400M. Co i jak musiało by być rozmieszczone??

Jestem całkowicie zielony w sprawie sieci bezprzewodowych także nie bijcie :)

Za odpiwedzi z góry dziękuję. Bardzo Was proszę jak możecie to powstrzymajcie się od uwag typu "search", "to było" itd. itp.

Mam schemat tej sieci ale nie bardzo wiem czy mogę go umieścić w necie (nie pytałem o zgodę). Jak ktoś by chciał mogę przesłać na maila.

Pozdrawiam

Punek

P.S. Proszę o sensowne odpowiedzi ponieważ jutro do godziny 18 muszę dać odpowiedź. I nie wiem czy się w to ładować. Teraz siedzę na SDI i wiadomo 10x a nawet więcej szybszy net kusi niesamowicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie miałem nigdy styczności z sieciami bezprzewodowymi, ale o ile wiem to, żeby coś takiego zrobić, trzebaby zapodać punkt dostępowy (od strony serwera) - ok. 400zł, i karte sieciową - ok. 200zł. Nie wiem, czy punkt dostępowy można podłączyć gdzieś w odległym punkcie sieci (myśle, że tak), czy zaraz przy serwerze. Na odległość 100m w sprzyjających warunkach mogłyby nawet starczyć standardowe antenki, ale przy 400m treba by kupić jakąś lepszą antene, najlepiej po obu stronach - ok. 150zł sztuka.

Ceny które podałem są jednymi z niższych (tak mi się zdaje sugerowałem się cenami z tej strony.

Jeśli chodzi o szybkość, to przy 17 użytkownikach nie liczyłbym na cuda, chyba, że wszyscy oni używają neta tylko do poczty, przeglądania stron itp..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiec tak:

1) Zadnych hubow nie trzeba wyrzucac

2) Zebys mogl polonczyc sie radiowka do tej sieci to serwer tej sieci musi posiadac antene i karte sieciowa (radiowa) lub wapa. Jesli ten serwer nie posiada to musisz zaplacic: karta radiowa jakies 200 zl lub wap ok 450 zl, antena (do serwera najlepiej dookolna jakies 250 -300 zl, lub jesli nie ma zadnych przeszkod miedzy widzeniem Ciebie a serwerem to najtansza antena millenium jakies 70 zl). To samo musi byc w Twoim komputerze czyli: karta radiowa + antena. Nie pisze juz o kablu do tych anten bo nie sa tanie + koncowki do kabli (jakies 10 -15 zl za sztuke).

3) Reansumujac musisz wydac duzo, zbyt duzo by Ci sie to w pojedynke oplacalo. Lepiej kupic na hurcie 5portowego huba za 75 zl do tego 300 m kabla UTP za 169 zl i pociagnac kabel do tego kolesia co mieszka 90 metrow dalej, a jesli nie da rady to siedziec na sdi:(

ps. Pisalem o cenach dobrego sprzetu bo koledzy moga znalesc tanszy, ale jesli ktos lubi restartowac swoja radiowke co 30 min to prosze bardzo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!!

Normalnie po tym co mi napisałeś odeszła mi chęć 1Megowego łącza. No nic pokombinuje jeszcze, pogadam z adminem to może się jednak tym kablem podłącze.

Pozdro

Punek

P.S. A ta antena co pisałeś nie może być podłączona w jakimkolwiek innym miejscu w sieci (oczywiście bioroąc pod uwagę że w danym miejscu będzie HUB) czy ona musi być koło serwera??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi