punek Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 Witam!! Słuchajcie przyznam się bez bicia że nie zglądałem do "Archiwum" ale mi porostu nie działa :(. A zależy mi na czasie i nie mogę przeglądać każdego posta pokolei. Istnieje sieć 17 kompów (łącze DSL 512 ale wkrótce będzie 1Mbit) . Wszystkie komputery są połączone kablem. Ale teraz jest możliwość podłączenia się do nich ale tylko i wyłącznie drogą radiową. :arrow: Pytanie nr 1: Czy jest możliwe takie podłączenie czy trzeba wszystkie hub'y wypir*** i wstawić radiówki?? :arrow: Pytanie nr 2: Co musiałbym kupić najlepjej jakieś sprawdzone urządzenia jeśli mieliście jakieś doświadczenie w tym zakresie. :arrow: Pytanie nr 3: Do najbliższego kompa w sieci mam około 90 metrów. Do serwera mam około 400M. Co i jak musiało by być rozmieszczone?? Jestem całkowicie zielony w sprawie sieci bezprzewodowych także nie bijcie :) Za odpiwedzi z góry dziękuję. Bardzo Was proszę jak możecie to powstrzymajcie się od uwag typu "search", "to było" itd. itp. Mam schemat tej sieci ale nie bardzo wiem czy mogę go umieścić w necie (nie pytałem o zgodę). Jak ktoś by chciał mogę przesłać na maila. Pozdrawiam Punek P.S. Proszę o sensowne odpowiedzi ponieważ jutro do godziny 18 muszę dać odpowiedź. I nie wiem czy się w to ładować. Teraz siedzę na SDI i wiadomo 10x a nawet więcej szybszy net kusi niesamowicie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
palski Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 Nie miałem nigdy styczności z sieciami bezprzewodowymi, ale o ile wiem to, żeby coś takiego zrobić, trzebaby zapodać punkt dostępowy (od strony serwera) - ok. 400zł, i karte sieciową - ok. 200zł. Nie wiem, czy punkt dostępowy można podłączyć gdzieś w odległym punkcie sieci (myśle, że tak), czy zaraz przy serwerze. Na odległość 100m w sprzyjających warunkach mogłyby nawet starczyć standardowe antenki, ale przy 400m treba by kupić jakąś lepszą antene, najlepiej po obu stronach - ok. 150zł sztuka. Ceny które podałem są jednymi z niższych (tak mi się zdaje sugerowałem się cenami z tej strony. Jeśli chodzi o szybkość, to przy 17 użytkownikach nie liczyłbym na cuda, chyba, że wszyscy oni używają neta tylko do poczty, przeglądania stron itp.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirhel Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 a wiec tak: 1) Zadnych hubow nie trzeba wyrzucac 2) Zebys mogl polonczyc sie radiowka do tej sieci to serwer tej sieci musi posiadac antene i karte sieciowa (radiowa) lub wapa. Jesli ten serwer nie posiada to musisz zaplacic: karta radiowa jakies 200 zl lub wap ok 450 zl, antena (do serwera najlepiej dookolna jakies 250 -300 zl, lub jesli nie ma zadnych przeszkod miedzy widzeniem Ciebie a serwerem to najtansza antena millenium jakies 70 zl). To samo musi byc w Twoim komputerze czyli: karta radiowa + antena. Nie pisze juz o kablu do tych anten bo nie sa tanie + koncowki do kabli (jakies 10 -15 zl za sztuke). 3) Reansumujac musisz wydac duzo, zbyt duzo by Ci sie to w pojedynke oplacalo. Lepiej kupic na hurcie 5portowego huba za 75 zl do tego 300 m kabla UTP za 169 zl i pociagnac kabel do tego kolesia co mieszka 90 metrow dalej, a jesli nie da rady to siedziec na sdi:( ps. Pisalem o cenach dobrego sprzetu bo koledzy moga znalesc tanszy, ale jesli ktos lubi restartowac swoja radiowke co 30 min to prosze bardzo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punek Opublikowano 11 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2003 Witam!! Normalnie po tym co mi napisałeś odeszła mi chęć 1Megowego łącza. No nic pokombinuje jeszcze, pogadam z adminem to może się jednak tym kablem podłącze. Pozdro Punek P.S. A ta antena co pisałeś nie może być podłączona w jakimkolwiek innym miejscu w sieci (oczywiście bioroąc pod uwagę że w danym miejscu będzie HUB) czy ona musi być koło serwera?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...