Skocz do zawartości
_Vip_

FSB250 czyli tyle ile fabryka dala :]

Rekomendowane odpowiedzi

Tomwer Mam prosbe powtorz 269 na innym mnozniku. Masz zapas na procu wiec tak 9 lub 9.5 x269.

1232390[/snapback]

Nie ma szans na 269x9 :?

Przy mnożniku 9 osiągniecie stabilnych 262fsb będzie sporym wyczynem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, u mnie jak na razie 236 stabilne, 240 bylo stabilne, ale juz nie jest... :P

Ale nie to jest tutaj najwazniejsze - najlepsze jest to, na jakich pamiatkach. Mianowicie brykam synchro 9*240 11-2-2-2 na starutenkich TwinMosach 333 na m-tekach... :) I pamiatki nawet nie sa gorace ! Choc brykaja na 3.3V :) Teraz musze puscic je pod linie 5v. Tak aby finalnie szly sobie 3.6V czy cos takiego. Zafunduje im tez jakies radiatorki.

Przeplywnosc w AIDA ponad 3700MB/s :)

Tylko niestety vdd ciut ponad 1.9V :(

Kombinuej dalej. To oczywiscie nie moje ostatnie slowo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ łuk-a-sz

Domniemywam, że masz bios z CPC Off (2T), poza tym jak pisał Hipo, procek jest dość słabo taktowany - tak to już jest, że w Aida32/Everest wyniki zależą od mnożnika. Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale przede wszystkim zapis - u mnie na codziennym 11x200 jest niewiele niższy (ponad 1200 MB/s, 2-3-3-11 dual).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Załadowałem Bios Merlina z Cpc ON i u mnie on się nie sprawdzi. Komp nie wstaja na tych ustawieniach z CPC off. Wykrywa go jako 1100Mhz :mur: I znowu zapakowałem z CPC OFF, widocznie moje pamiątki nie pójdą tak :/

A jeśli o podkręcenie mojego proca. To na moim chłodzeniu (śmiech na sali) to jest i tak dużo.(szykują się zmiany) Choć mam temp 33C i mógłbym do 248 z FSB dociągnąć albo z mnożnikiem na 9. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wytlumaczcie mi jedna rzecz, ustawiajac FSB na np: 240Mhz taktujemy proca, i tu spoko bez problemu, dalej taktuja sie pamieci o te 80MHz wiecej, i teraz taktuje sie grafika ma jakies 80MHz czyli mniej wiecej maks dla grafiki, dalej i taktuje sie magistrala PCI czyli wlasnie pamieci, one spokojnie moga nic im sie nie stanie, ALE i teraz uwaga taktuja sie dyski twarde maja one 40MHz, co jezeli sie orjentuje jest juz troche duzo dla nich ( temat podstawowe zagadnienia ) bo jak wynika z tekstow po przekroczeniu 37MHz siadaja, skraca sie ich okres zywotnosci i takie tam.

Niektorzy powiedza ze maja asynchro wlaczone, ale ono jest dla PCI/AGP czyli nie krecimy ani pamieci ani grafiki, co do grafiki to zeby jej nie przetaktowac mozna zmniejszyc mnoznik, to wiem, ale szalenie intryguja mnie te dyski twarde, a wiemy ze komputer jest w sumie najbardziej wydajny gdy kreca sie pamieci, wiec prosze niech mi ktos to wytlumaczy ???? :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Im wyzszy mnoznik tym trodniej pojechac wysoko z fsb. np ja mam stabilne 11x249; 10.5x256; 10x262. Oczywiscie przy bazdziej zluzowanych timmingach (niez 2 2 2 11) latwiej wyzej poleciec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niekoniecznie osiagam kres mozliwosci proca. 10x262 osiagam na 1.7v; 10.5x256 1.85v; 11x249 na 1.9v. Proc jest w stanie wiecej poleciec. To nie jest kres jego mozliwosci; lecz plyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyszli kolesie z DFI i szpanują :twisted:

1236543[/snapback]

Powinien być temat : "Ile fabryka dała Abitowi" :D i "Ile fabryka dała DFI" :D

Na abicie 250 to jest dobry wynik, a na DFI to marnie :)

Obradiatorowałem płytę :) Może dobiję do Stable 250 :) Się zobaczy. :) Ale marnie to widzę :)

Jakie macie napięcie na NB ustawione ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Max stable to 280 z groszem, to tylko z podpisu jest na mnozniku 9.5.

q3Jarz4b dopisz sie do 1236743[/snapback]

Nadal twierdze ze to najlepsza płytka do OC na socA 8), na DFI można sobie poszpanować z FSB ale jeśli chodzi o maks OC procka to sam wiesz jak wyglada sprawa, chociażby jeśli chodzi o zasilanie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinien być temat : "Ile fabryka dała Abitowi"  :D  i "Ile fabryka dała DFI"  :D

Na abicie 250 to jest dobry wynik, a na DFI to marnie :)

Obradiatorowałem płytę :) Może dobiję do Stable 250 :) Się zobaczy. :)  Ale marnie to widzę :)

Jakie macie napięcie na NB ustawione ??

1236747[/snapback]

po pierwsze panie madralinski ( :] ) topic powstal w czasach kiedy wszyscy z zachwytem podniecali sie swoim super fsb230 ,a tylko jednostki lataly w okolicach 240MHz......tytulowe "fsb250" odnosilo sie do Solteka SL75FRN2-L na ktorym to bardzo sprawnie latalem najpierw na fsb240 (Xor pamieta nasze wyscigi :> ) i po Vmodzie na 250....przy tym trzeba bylo sie conieco wykazac ,a nie tylko kupic DFI podlaczyc i rajcowac sie fsb250 ....niby to samo,a jednak co innego :]

Edytowane przez _Vip_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...