Skocz do zawartości
_Vip_

FSB250 czyli tyle ile fabryka dala :]

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba ktos dawno po postach nie chodzil. A to rozgrzewanie pamieci Vip to se rób.Już o tym pisalem ale ok zrobie to jeszcze raz.U qmpla rozkreciliśmy athlona 1.7xp ramy hynix 400mhz dual 512mb na plycie abit NF-7 do 260 fsb i ramy 520 i winda spoko zastarowała.Tylko ja zopomnialem odpalic mather bord monitor 5 i zrobic sreena,zamiast tego odpaliłem odrazu all seen eye i włączyłem HL :twisted: komp sie zawiesił dopiero przy łączeniu z servem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

S.k.y juz raz to przerabiales. I sie osnieszyles.

Bez screena nie pokazuj sie w tym topicu. Bo jak narazie to strasznie pajacujesz.

A jak masz jakis problem do VIPa to napisz mu PW moze nie dostaniesz ignora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba ktos dawno po postach nie chodzil. A to rozgrzewanie pamieci Vip to se rób.Już o tym pisalem ale ok zrobie to jeszcze raz.U qmpla rozkreciliśmy athlona 1.7xp ramy hynix 400mhz dual 512mb na plycie abit NF-7 do 260 fsb i ramy 520 i winda spoko zastarowała.Tylko ja zopomnialem odpalic mather bord monitor 5 i zrobic sreena,zamiast tego odpaliłem odrazu all seen eye i włączyłem HL :twisted: komp sie zawiesił dopiero przy łączeniu z servem  :D

cieszymy sie twoim szczesciem ale zasadnicza roznica miedzy toba a Vip'em to to ze on elegancko nam dal screen'y, wszystkie potrzebne dowody, pokazal fajna technike a ty nam radosnie stwierdziles ze "chodzilo ale cosinnego zrobilem" i ze Vip bzdury gada.... rozumiem ze powtorzenie tego jest dla ciebie tak ciezkie ze nie mozna odpalic wcpuid.... cale te chlodzenie kaskadowe, izolacja przesiakla woda, kalibracja vmodow, pozycja ksiezyca na niebosklonie (ha, to jest wazne !) i wogole wszystko inne sprawilo ze nie mozna tego powtorzyc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hipo >> masz pewnie BH-5, wiec to normalne ze tak chodza.

On nie ma na BH-5. Ma na Kingstonach ;)

Tak przy okazji looknijcie sobie tu: http://www.xtremesystems.org/forums/showth...?threadid=30776 << mnie powalilo!

Vdimm 3.5 V i Vbridge 1.9V.. sądzę, że te napięcia są adwekatne

co do podkręconych pamięci ;) Często przy takich widziałem niezłe

rekordy, powyżej FSB280

Mam dokładnie takie Kingstonki :

Kingston

V56825

0306POT

D328DW-60

Szukam pamięci o takich oznaczeniach w organizacji 8x32MB dwustronna :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 251 fsb na athlonie 1.7 i hynix 2 x 256 bez v-moda Dołączona grafika

komp mi wstal na 261 fsb i sky mowil prawde, wszedl mi raz do windowsa ale ten idiota odpalil hal-life zamiast robic screen!! :twisted: :twisted: gdy to zobaczylem 261fsb od razu wrzucilem d22 alpha 1 komp wstal w biosie moge spokojnie buszowac ale

gdy ma sie uruchomic windows pisalo "nie mozna uruchomic systemu windows, poniewaz nastepujacy plik nie zostal znaleziony lub jest uszkodzony :

windowssystem32configsystem

pozniej non stop wyskakiwaly mi blue screen

nawet na 12 x 200 vcore 1.8 (moj standart). wrocilem

do mojego starego to jest chyba d20 i znowu wlasnie to mi sie pojawilo, nie bylo znaczenia na jakich ustawieniach odpalalem kompa, i tak nie ladowal windowsa tamten komunikat ciagle sie pojawial. ziainstalowalem 2 system i doszedlem do wniosku ze do rejest ,windowssystem32configsystem zamienilem pliki z tego katalogu na inne ktore byly w backupie system mechanic i komp sie wlaczyl 8) o co tu chodzi ?? najgorsze jest to ze teraz jak dam mu 261 fsb nadal mi sie to pojawia :!: :!: zmiana biosu nic nie dala

vip powiedz czego mam szukac to poczytam

jakbym dal fotke z aparatu na 261 fsb w biosie to mi uwiezycie ??? nie mam cyfraka :( ale moze uda mi sie skolowac

wydaje mi sie ze powinienem zrobic vdimm , a moze to chipset , dysk ??

nie wiem wy sie lepiej znacie co proponujecie ? :!: :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 251 fsb na athlonie 1.7 i hynix 2 x 256 bez v-moda

Moje brawa ;) Popraw adres do fotki...

Tak powinno wyglądać między znacznikami :

http://www.ei.webpark.pl/251.jpg

komp wstaje mi na 261 fsb i sky mowil prawde lecz do windowsa nie wchodzi :( (raz mi wszedl ale nie zdazylem zrobic screena ) :(

gdy ma sie uruchomic windows pisze "nie mozna uruchomic systemu windows, poniewaz nastepujacy plik nie zostal znaleziony lub jest uszkodzony :

stalo sie to od momentu zainstalowania biosu d22 alpha 1 (zainstalowalem go od razu gdy zobaczylem 261 fsb bo vip mowil ze jest najlepszy do duzych fsb)

gdy mialem d22 alpha 1  non stop wyskakiwaly mi blue screen  

nawet na 12 x 200 vcore  1.8 (moj standart) potem wrocilem  

do mojego starego to jest chyba d20 i wlasnie to mi sie pojawilo, nie bylo znaczenia na jakich ustawieniach odpalalem kompa, ziainstalowalem 2 system i doszedlem do wniosku ze do rejest , zamienilem pliki z tego katalogu na inne ktore byly w backupie system mechanic i komp sie wlaczyl  8) o co tu chodzi ??  

Normalka.. niestabilności pamięci i kaprysy biosów ;)

Do wyższych FSB najlepszy jest 10beta i jego wersje

jakbym dal fotke z aparatu na 261 fsb to mi uwiezycie ??? nie mam cyfraka :( ale moze uda mi sie skolowac  

Raczej ci wierzę.. dałeś fotkę z 251FSB, a wejście do winy z FSB260

jest całkiem możliwe

wydaje mi sie ze powinienem zrobic vdimm , a moze to chipset ??

nie wiem wy sie lepiej znacie co proponujecie ?

Vdimm i ustaw wysokie Vcore (~1.85V i wzwyż)

L12 mod wykonałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 251 fsb na athlonie 1.7 i hynix 2 x 256 bez v-moda

Moje brawa ;) Popraw adres do fotki...

Tak powinno wyglądać między znacznikami :

http://www.ei.webpark.pl/251.jpg

komp wstaje mi na 261 fsb i sky mowil prawde lecz do windowsa nie wchodzi :( (raz mi wszedl ale nie zdazylem zrobic screena ) :(

gdy ma sie uruchomic windows pisze "nie mozna uruchomic systemu windows, poniewaz nastepujacy plik nie zostal znaleziony lub jest uszkodzony :

stalo sie to od momentu zainstalowania biosu d22 alpha 1 (zainstalowalem go od razu gdy zobaczylem 261 fsb bo vip mowil ze jest najlepszy do duzych fsb)

gdy mialem d22 alpha 1  non stop wyskakiwaly mi blue screen  

nawet na 12 x 200 vcore  1.8 (moj standart) potem wrocilem  

do mojego starego to jest chyba d20 i wlasnie to mi sie pojawilo, nie bylo znaczenia na jakich ustawieniach odpalalem kompa, ziainstalowalem 2 system i doszedlem do wniosku ze do rejest , zamienilem pliki z tego katalogu na inne ktore byly w backupie system mechanic i komp sie wlaczyl  8) o co tu chodzi ??  

Normalka.. niestabilności pamięci i kaprysy biosów ;)

Do wyższych FSB najlepszy jest 10beta i jego wersje

jakbym dal fotke z aparatu na 261 fsb to mi uwiezycie ??? nie mam cyfraka :( ale moze uda mi sie skolowac  

Raczej ci wierzę.. dałeś fotkę z 251FSB, a wejście do winy z FSB260

jest całkiem możliwe

wydaje mi sie ze powinienem zrobic vdimm , a moze to chipset ??

nie wiem wy sie lepiej znacie co proponujecie ?

Vdimm i ustaw wysokie Vcore (~1.85V i wzwyż)

L12 mod wykonałeś?

L12 mam

vcore 1.9v :D

fotka dziala ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

L12 mam  

vcore  1.9v :D  

fotka dziala ??

Jeśli widzisz twoją fotkę na tej stronie, to jest w porządku, inni też będą wiedzieć

Przy Vcore 1.9V i Vdimm 2.9V pamięci działają stabilnie przy FSB250?

(mam na myśli przynajmniej kilka godzin Prime95)

Jeśli tak, to moje gratulacje, witamy w klubie FSB250 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

walne fotke 261 fsb, updatuje biosa na d10 zobacze jak na tym biedzie biegac , zaloze wc (mam coller master areo +7) , formata (2 system i zwalony rejestr) , zaloze wc (mam coller master areo +7) , zrobie Prime95 pozniej , kupie lutownice i bede kombinowac z vdimm i zobaczymy co z tego wyjdzie.

zastanawia mnie to dlaczego rejestr windowsa nie wyrobil ?? :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musze zrobic vdimm moda jezeli na d10 250 fsb ram nie bedzie stabilny , narazie zalozyem w wc i mam inny problem bo procek nie kce mi wstac na napieciu 1.8 v !! chodzi tylko na 1.5 v :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn ze prez wysoki vcore nie chce osiagnac wyzszego fsb ???

Czym chlodzisz i jaka masz temperature ???

BTW Moj dom rodzinny jest w okolicach Jarslawia , mala wiocha co ma 64 numery :lol: :wink:

Chodzi do szkoly czy studiujesz ???

Moze mamy jakis wspolnych znajomych :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn ze prez wysoki vcore nie chce osiagnac wyzszego fsb ???

Czym chlodzisz i jaka masz temperature ???

BTW Moj dom rodzinny jest w okolicach Jarslawia , mala wiocha co ma 64 numery  :lol:  :wink: 

Chodzi do szkoly czy studiujesz ???

Moze mamy jakis wspolnych znajomych  :lol:

64 numery to mała metropolia :lol:

napisz jaką miejscowość masz na myśli ;) to Ci powiem czy znam kogoś z tamtąd :)

BTW teraz robie elektronike zaocznie na AGH :)

Q

Poraz kolejny błysnąłeś na forum, powiedz ile ty robisz na swoim AN7, ani do 240 nie dobiłeś a chcesz pozować na niepodważalny autorytet wsród uzytkowników forum :evil: :evil: :evil: Nie rozumię twojej postawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Q

Poraz kolejny błysnąłeś na forum, powiedz ile ty robisz na swoim AN7, ani do 240 nie dobiłeś a chcesz pozować na niepodważalny autorytet wsród uzytkowników forum  :evil:  :evil:  :evil:  Nie rozumię twojej postawy.

Spokojnie.Niedługo będą screeny.

Nie unoś się tak bo sie spocisz..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie.Niedługo będą screeny.

Nie unoś się tak bo sie spocisz..

Daj te screeny i sie nie rzucaj, sądząc po tym jak szukałeś i robiłeś L12 moda to nie bedzie na co patrzeć, poza tym nikt nie dał Ci kupo [ciach!]a prawa żeby mnie obrażać :evil: :evil: :evil: :evil: , o higiene dbam i nie mam problemu z potem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm... mimo to, ze jestem przeciwnikiem "chwalenia sie" osiagnieciami, ktore nie sa w 100% stabilne, pomyslalem, ze w celach czysto edukacyjnych zamieszcze co mnie udalo sie osiagnac...

250FSB 11-2-2 cas2, Dual, CPU Int. Enabled - chyba nie max (nie probowalem w Single), ale po co wyzej skoro i tak nie stabilnie ???

233x11 11-2-2 cas2 Dual, CPU Int. Enabled - ustawienia 24/7, w pelni stabilne!!!

Dołączona grafika Dołączona grafika

236x11 jest w 90% stabilne (wszystko chodzi z wyjatkiem Prime95), ale GoldMemory wyrzuca bledy juz w ciagu pierwszych 3min standardowego testu.

wydaje mi sie, ze 233x11 to absolutne STABILNE maksimum tej konfiguracji... podwyzszanie vdimm do 3.4v i vdd nawet do 2.2v totalnie nic nie daje... luzniejszych timingow nie sprawdzalem i nie mam zamiaru :)

co ciekawe, gdzies mialem screena 236x9.5 z Prime95 po 12h pracy... wyglada na to, ze NF7-S juz mnie chyba wyzej nie pociagnie... zdecydowanie plyta jest waskim gardlem :(

powodzenia wszystkim innym w ustabilizowaniu 250FSB...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eh, bez sensu...

wolalbym, aby to byl 24/7 system, a nie jedynie 250FSB na pokaz... 256MB na co dzien to troche zalosna konfiguracja... nawet majac 512MB od czasu do czasu widze, ze jest calkiem spora roznica w "komforcie" pracy w porownaniu do 1024MB.

poza tym "benchable" 236FSB w Dualu skopie tylek 250FSB w Single...

ale dzieki za sugestie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

256MB na co dzien to troche zalosna konfiguracja... nawet majac 512MB od czasu do czasu widze, ze jest calkiem spora roznica w "komforcie" pracy w porownaniu do 1024MB.

poza tym "benchable" 236FSB w Dualu skopie tylek 250FSB w Single... 

ale dzieki za sugestie...

Myśle że się mylisz, na poprzedniej stronie chyba było takie małe porównanie przepustowości pamieci. Mimo że miałem Single Chanel, mnożnik mniejszy o 0,5x to dzięki CL2 przeskoczyłem _Vip_'a który pracuje w dualu.

Co do konfortu pracy to jaknajbardziej się zgadzam, im więcej ramu tym lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle że się mylisz, na poprzedniej stronie chyba było takie małe porównanie przepustowości pamieci. Mimo że miałem Single Chanel, mnożnik mniejszy o 0,5x to dzięki CL2 przeskoczyłem _Vip_'a który pracuje w dualu.

zwroc jednak uwage, ze _Vip_ ma 7x250 przy dosc luznych timingach 11-4-3 cas2.5. ty za to podajesz swoje 240x6.5 przy 11-2-2 cas2... nawet gdybys mial 235x6.5 to pewnie zrownalbys sie w sandrze z _Vip_

u mnie 233FSB 11-2-2 w Single jest 180MB/s slabsze od tego w Dual. zatem wniosek jest taki - jezeli juz to tylko 11-2-2 cas2 w Dual... i chyba jest to najlepsze wyjscie pod wzgledem wydajnosci... ja tam wolalbym swoje 236x11 11-2-2 cas2 niz np. stabilne 250x10.5 11-4-3 cas2.5...

EDIT: wlasnie doczytalem, ze 10x250 _Vip_'a daje daje jakies 70MB/s wiecej w aida32 niz np. moje 236x11... ale sadze, ze poza aida32 i sandra ta roznica jest zadna... trzeba byloby porownac wyniki w 3dmark2001, pcmark02 i np. pifast...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW zrobiłem sobie testa na 9,5x255 Cl2 11 2 2 i nastukalo mi bez specjalnych problemów 3780MB/s w Aidzie. Mysle że jakbym przygotował system odpowienio :D to jestem w stanie dobić do 3800

Upadate : Aby nie być gołosłownym :D 9x255 Cl2 11 2 2

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostro Hipo :)

Na razie tyle uzyskałem, oczywiście niestabilnie :

Odczyt ~3620 MB/s

Zapis ~1420 MB/s

9x250 Vcore 1.65V, Vdimm 2.9V, 2.5-3-4-11

Ja już modlę o oś do pompki..

Hipo, ty te FSB255 osiągasz na 10b4?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zacząłem zabawę z vdimm modem ;)

Przylutowałem niedawno kabelek do płyty głównej (grunt to dobre

przygotowanie i ochrona :!:)

Jutro pojadę po potencjonometr wieloobrotowy 1 kOhm, podepnę

do niego ten kabel i masę, ustawię na start połowę rezystacji - 500 Ohm

i jazda :-D

Życzcie mi powodzenia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...