zajkos Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 Czy do korzystania z dobrodziejst dziwku 3d potrzebuje glosnikow (np. 5.1) , czy moge ten efekt osiagnac na sluchawkach? Powiedzmy że mam karte Hercules Fortissimo i słuchawki Sennheiser 500 podłaczone do niej, czy moge tak skonfigurowac karte, ze bede mogl slyszec 3d w grach (np. bede mogl lokalizowac obiekty w przestrzeni itd)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MK Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 Zalman wypusił ostatnio nowe słuchawki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajkos Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 a na normalnych nie da się? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bizonek Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 NA dwóch głośnkach ? Zapomnij. :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajkos Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 nie głosnikach ale słuchawkach. Pytałem na TwojePc i dostałem odp., że była kiedyś taka karta Vortex i ona obsługiwała 3d na słuchawkach, i że na SB Lie też chyba hjest takie coś, ale nie uzyskałem tam do końca klarownej odpowiedzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 Mediatech wypuścił takie głośniki.... A oto link dla niedowiarków: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6414 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 polecam poczytać o dźwięku 3D na http://www.benchmark.pl na słuchawkach da się uzyskać 3D, ale potrzebna jest odpowiednia karta, która posiada taki system, czyli wszystkie karty na układzie Aureal Vortex2 ( system dźwieku nazywa się A3D ). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 z tej strony co podałem: A3D to API opracowane przez Aureal Semiconductor. Okrzyknięto go najskuteczniejszym API dźwięku 3D, a ci, którzy mieli okazję go posłuchać zgodzą się, że jest naprawdę fantastyczny. Metoda Aureal bazuje całkowicie na matematyce. W Aureal uznano, że aby uzyskać dokładny dźwięk 3D należy opracować dokładny model środowiska wyświetlanego na ekranie i odpowiednio do niego manipulować źródłem dźwięku. W rzeczywistości A3D2.0 bierze pod uwagę geometrię sceny wyświetlanej w grze i posługuje się śledzeniem fal aby w czasie rzeczywistym obliczyć odbicia dźwięku i przeszkody stające mu na drodze. Przeszkody słyszymy wtedy, gdy na drodze dźwięku znajduje się taki obiekt jak na przykład ściana. Powstaje wtedy efekt stłumionego i cichszego dźwięku. A3D2.0 potrafi również renderować relacje wysokości (oś Z). A3D1.0 opierało się po prostu na funkcjach HRTF dla efektów przednich i tylnych. Do A3D3.0 Aureal dodało efekty geometrycznego pogłosu, współpracę z EAX1.0 i 2.0, dekodowanie Dolby Digital i MP3 oraz dźwięki wolumetryczne takie jak towarzyszące tłumowi, które pojawiają się w polu odsłuchowym zbyt dużym dla źródeł punktowych. Każdy z tych efektów jest definiowany przez odrębne algorytmy opracowane przez Aureal dla różnych zestawów głośników: satelitów, poczwórnych głośników, głośników w monitorze i słuchawek. Podobnie jak w przypadku wszystkich innych technik dźwięku dookolnego istnieje strefa najlepszego odsłuchu, w której trzeba się znajdować aby usłyszeć najbardziej przekonywujący efekt. Ponieważ używając słuchawek zawsze znajdujemy się w optymalnym miejscu Aureal rzecz jasna poleca je jako najlepszą metodę by usłyszeć najbardziej realistyczny efekt. Jeśli decydujemy się na czad z czterech głośników miejmy świadomość, że funkcje HRTF używane są wyłącznie dla przednich głośników. Jednak tylne głośniki i tak wzmagają efekt lepiej niż układ z dwoma przednimi głośnikami. Technologię A3D można poznać dzięki kartom, które współpracują z układami Vortex1 i Vortex2. Vortex1 obsługują tylko A3D1.0, natomiast Vortex2.0 radzi sobie z A3D1.0, 2.0 oraz 3.0, a także EAX. Do kart, o których mogliście słyszeć należą: Aureal SQ1500 (Vortex1) oraz SQ3500 (Vortex2), Diamond Sonic Impact S90 (Vortex1) oraz Monster Sound MX300 (Vortex2), Xitel Storm VX (Vortex1) oraz Storm Platinum (Vortex2), Turtle Beach Montego II (Vortex1) Beach Montego II Quadzilla (Vortex2), TerraTec XLerate (Vortex1) i XLerate Pro (Vortex2) Większość kart opartych na Aureal ma podwójne wyjście stereo, co oznacza, że można podłączyć do nich dwa zestawy głośników przeznaczonych dla efektów przednich i tylnych. Do tego trzeba mieć oczywiście dość wolnego miejsca. Jeśli dręczy was myśl, że nie macie gdzie ustawić czterech głośników - nie martwcie się. Technologia A3D została zaprojektowana do pracy z dwoma głośnikami. A kiedy usłyszycie A3D będziecie się zastanawiać jak kiedykolwiek mogło wam wystarczać stereo. Tak tylko żeby doświadczyć czegoś niesamowitego, jeśli masz odpowiednią kartę dźwiękową, spróbuj zakręcić sobie wokół głowy ulubionym MP3! :) niestety po przejęciu firmy Aureal przes Creative vortexy nie są produkowane i brak dobrych sterowników (z A3D) do XP Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajkos Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 Dzięki za wyczerpujace info. Zajrzałem do specyfikacji Herculesa Fortissimo 3 i widze: Kompatybilność - technologia Sensura™ 3D, która wspomaga : Micortsoft DirectSound™ 3D, EAX™ 1.0, EAX™ 2.0, A3D™1.0, I3DL2™, MacroFX™, MultiDirve™, ZoomFX™, EnvironmentFX™ - Sound Blaster™ Czy to o to chodzi? Czy na Fortissimo będzie to działać? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 Cytat polecam poczytać o dźwięku 3D na http://www.benchmark.pl na słuchawkach da się uzyskać 3D, ale potrzebna jest odpowiednia karta, która posiada taki system, czyli wszystkie karty na układzie Aureal Vortex2 ( system dźwieku nazywa się A3D ). ja mam zwykłego zoltrixa night in gale i ma on obsługę Aureal 3D. od niedawna gram w counter strike w słuchawkach (od niedawna w słuchawkach, w CS gram od dawna) i rzeczywiście słychać że koleś tupie z tyłu czy z przodu (włączona obsługa A3D w opcjach CS). słuchawki mam nowe, spore philipsy, na jakichś badziewiach czy "pchełkach" do uszu nie ma tych efektów. ale na prawdę dobre 3D można osiągnąć tylko w słuchawkach 3D, tzn 2 głośniki na kanał. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noob999 Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 AMD rulez- zauwaz, ze na EAX jest duzo wiekszy zasieg dzwiekow !!!!! grasz od dawna w CSa i tego nie wiesz ;) na 1 poziomowych planszach wiem dokladnie gdzie kto jest a na A3D tak sie nie da a odnosnie przod-tyl to tez da sie odroznic na Livie (ustawienie w panelu na sluchawki bez ech itp) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajkos Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 hmmm czyli muszę kupic sobie głosniki 5.1 czy nie? (bo na reaziue nie mam karty i nie sprawdze jak to jest na słuchawkach) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 Cytat AMD rulez- zauwaz, ze na EAX jest duzo wiekszy zasieg dzwiekow !!!!! grasz od dawna w CSa i tego nie wiesz ;) na 1 poziomowych planszach wiem dokladnie gdzie kto jest a na A3D tak sie nie da a odnosnie przod-tyl to tez da sie odroznic na Livie (ustawienie w panelu na sluchawki bez ech itp) właśnie A3D da to rozróżnianie dokładnego kierunku. wystarczy sobie pograć w Q3. większość kart obsługuje A3D 1.0 ale tylko karty na układzie Vortex2 obsłużą A3D 2.0 i 3.0 a to co pisano o eax w 2000r : Creative wprowadziło Environmental Audio Extensions dobrze ponad rok temu. EAX wciąż radzi sobie naprawdę nieźle i z każdym dniem umacnia swoją pozycję. O tym mogliście już wiedzieć, ale być może nie wiecie tego, że EAX nie jest API dźwięku 3D. Nie przenosi dźwięku w trójwymiarową przestrzeń, nie ma pojęcia skąd dobiegają dźwięki i nigdy tego nie będzie wiedział. Ale to, co wie, wie bardzo dobrze. Prosto rzecz ujmując EAX jest zbiorem technik pogłosu, które symulują dźwięk w różnych środowiskach. Dzięki EAX można stwierdzić różnicę pomiędzy dźwiękiem w metalowej rurze i dźwiękiem na stadionie. Możecie powiedzieć "przecież wszyscy mówią, że EAX daje dźwięk 3D! ". I częściowo mają rację. EAX jest umieszczany na szczycie DS3D i modyfikuje strumienie dźwięku 3D oraz filtruje je przez 26 standardowych, uprzednio zaprogramowanych efektów od małego pokoju, przez rurę kanalizacyjną do stadionu. Następnie stosowany jest pogłos by symulować oddalenie od siebie obiektów. A więc EAX posługując się DS3D jako podstawą Pozycyjnego Dźwięku 3D może jeszcze bardziej wzmóc wywierające wspaniałe wrażenie poczucie przestrzeni. Gdy Aureal miał zaawansowane efekty takie jak odbicia i przeszkody na drodze dźwięku, EAX miał tylko 26 z góry zdefiniowanych efektów pogłosu. Poznajcie EAX2.0, odpowiedź Creative daną Aureal. Teraz EAX2.0 posiada odbicia i przeszkody, nowością są także wczesne odbicia, to znaczy echa, które poprzedzają pogłos w rzeczywistym świecie. Daje to lepszą symulację rozmiarów otoczenia i położenia źródła dźwięku. W kwietniu 2000 Creative pracowało nad EAX3.0, w którym znajdzie się morfing pogłosu pozwalający na dynamiczne zmiany w efekcie pogłosu, stopniowe lub szybkie wraz ze zmianą środowiska. Na przykład muzyka odtwarzana na stereo w twoim pokoju zmienia się powoli gdy zaczynasz od niego odchodzić, wychodząc z pokoju, wchodząc do korytarza a potem do kuchni. Kolejną opracowywaną właściwością są odbicia strzałów używane do symulowania efektów rykoszetu, takich jak strzały padające w dużym pomieszczeniu. Obecnie najbardziej poważanymi API są A3D Aureal i EAX Creative. Chociaż są to różne technologie przeznaczone do różnych celów, EAX jest używany powszechniej niż A3D. Dzieje się tak dlatego, że pod EAX jest już DS3D, które pomimo to, że nie jest tak dobre jak A3D już tam jest i stąd łatwiej jest je programować niż A3D. Programiści muszą jedynie programować dla DS3D, wybrać odpowiedni efekt z zestawu gotowych efektów EAX i już wszystko jest gotowe. W przypadku A3D muszą programować i dla DS3D, i dla znajdującej się nad nim technologii śledzenia fal A3D. Jeśli jednak włoży się wysiłek w projektowanie dla A3D końcowy efekt zgodnie z opinią większości brzmi lepiej niż DS3D z włączonym EAX. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noob999 Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 ja nie twierdze, ze EAX jest lepszy co do pozycjonowania dzwieku tylko twierdze (obwieszczam :D ), ze w CSe jest duzo wiekszy zasieg (dla mnie jest to duzo przydatniejsze - dziala jak wallhack :lol: ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TraFicK Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 Ja tam mam zwykle sluchawki ;] I w cs slysze skad kto idze dobrze i jest ok ^^ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 Cytat ale na prawdę dobre 3D można osiągnąć tylko w słuchawkach 3D, tzn 2 głośniki na kanał. typowy tekst daltonisty - to czerwone jabłko jest znacznie smaczniejsze od tego niebieskiego... nie masz Vortexa2 i piszesz głupoty A3D w wersji 2.0 i wyższych daje to czego nie daje ŻADEN system głośników (nawet 7.1) - mianowicie pozwala on odróżnić nie tylko czy dzwiek jest z tyłu czy z przodu (to jest w A3D1.0) ale także czy dochodzi z dołu czy z góry - kto słyszał Vortex2 w akcji ten wie... niestety creative suxx.... i zamknęło technologię w sejfie a wracajac do słuchawek wielogłośnikowych - miałem takie (sony z dekoderem AC3) i ich główną wadą jest to że nie słychać zbyt wyraźnie przód-tył - zwykłe A3D znacznie jest lepsze... (testowane na Unrealu z właczonym surround) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 11 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2003 Cytat ja nie twierdze, ze EAX jest lepszy co do pozycjonowania dzwieku tylko twierdze (obwieszczam :D ), ze w CSe jest duzo wiekszy zasieg (dla mnie jest to duzo przydatniejsze - dziala jak wallhack :lol: ) ok, ale gdybyś miał możliwość pogrania w Q3 na vortex2 z włączony A3D ( plus EAX) - to polecam, robi to naprawde niezłe wrażenie, słychać co skąd i dokąd leci, jest też efekt doplera i wiele innych. A3D 2.0 jest wykożystywany także w Neverwinter Nights. jest jeszcze sensaura3D - wykożystywana w np SS nvidii, i envy24 firmy via ( np w kartach Terrateca) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Maq=- Opublikowano 4 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2003 dźwięk 3d w słuchawkach - hmm kiedyś był taki temat i było czarno na białym ustalone, że w słuchawce nie da się zrobić dźwięku przestrzennego (3d - trój wymiar itp.) - nigdy sie nie uzyska efektu dookołatylnego za pomocą słuchawek, a więc potrzebne są głośniki : subwoofer, centralny i satelitki. (subwoofer w słuchawkach hłe hłe :) ) Szukajcie tematu :słuchawki. kliknijcie ostatnią zakładke, bo początki to same kłótnie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2003 A co powiecie na standard Dolby Headphone niby za pomocą jednego pliczku można ze stereo zrobić bardzo dobry dzwięk 3D. Tutaj macie artykuł na ten temat, a tu oficjalna strona. Ciekawe jeste też to że aby to coś działało w pełni potrzebny jest zakodowany dzwięk np: 5.1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 4 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2003 @-=Maq=- Jak najbardziej da się. Niestety, firma, która to potrafiła padła. Tak czy inaczej - aureal vortex 2 czyni w tym zakresie cuda. A3D - to jest to, czego jeszcze przez wieki na słuchawkach nic nie przebije. Szkoda, że po przejęciu patentów kreatura wrzuciła je do kosza, byle tylko nie podwyższać sobie kosztów produkcji i wyciąć konkurencję :( Ale przy odrobinie szczęścia można na allegro trafić na vortexa i w grach, które obsługują A3D nawet SS się chowa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 4 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2003 całkowicie zgadzam się z przedmówcą. Vortex2 i A3D to jest to. jakby kogoś to interesowało to np Neverwinter Nights obsługuje a3d 2.0. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yasin Opublikowano 4 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2003 hmm, są słuchawki media-techa 5.1 sculptor ale to zawsze tylko słuchawki :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...