zari Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 Mam konfig jak w podpisie od jakiegos pół roczku. Przez ten czas wszystko to ciągnął zasilacz codegen300W (ble). Dolozylem do tego jeszcze baracudke 40gb no i zaczely sieproblemy. co chwila zwisy (obraz zamrozony ale nie restary) No i jeszcze jedno ... w momencie zwisu wentyl na procku zwalnia obroty - co wyraznie slychac. Teraz mam zwisy po jakis 5-10 sekundach od wlaczenia kompa np. w biosie ale tu tez nie nastepuje restart tylko obraz sie zamraża. Wniosek chyba oczywist... zasilka padle... no chyba ze ktos ma jakis inny pomysl -> bede wdzieczny za rade. No i tak przy okazj : czy sądzicie ze fortron 250 W od haszyda pociągnie mi taki konfig... niestety nie moge w tej chwili pozwolic sobie na duzy wydatek finansowy wiec jedynie takaopcja pozostaje... no albo ewentualnie seasonic 250W tez od tego pana z allegro.No i tu znów pytanko (raczej do posiadaczy tych zasilek): którą polecanie fortron czy seasonic. seasonic ss250 na aktywny pfc a w fortronie jest tylko"funkcja pfc" wiec chyba ten seasonic bedzie lepsiejszy... wydaje mi sie ze na tej zasilce to pojdzie bo na thg byly testy 350W fortrona ( ponoc pociagnal 450) a 300 tez fortrona poszla na 390W. Bede wdzieczny za wszelkie sugestie... tylko nie tego typu jak "kup chiefteca 420 DF"... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 Ustaw procka na nominalne parametry, wywal dysk Fujitsu (i tak niedługo wysiądzie), odłącz DVD. Wyjmij zasilacz i zanieś do jakiegoś znajomego elektronika żeby wymienił kondensatory elektrolityczne po stronie pierwotnej (wszystkie) i duże pojemności po wtórnej - jak mu to powtórzysz, to będzie wiedział o co chodzi. Koszt u znajomego 15-20 zł, w warsztacie do 40 zł. No i zbieraj kase na normalny zasilacz, naprawa pomoże na pół roku. Codegen padł od przeciążenia, a Ty chcesz to zasilać 250? No nieźle ... Moim zdaniem oba zasilacze o których piszesz nie wytrzymają w tej konfiguracji, pytanie tylko jak szybko padną (i z jakimi skutkami ubocznymi - czyli co ubiją przy okazji). Pzdr AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 ja nie rozumiem ze kogos stac na pol giga geil ultra a jedzie na codegenie i mx200... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zari Opublikowano 11 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2003 ja nie rozumiem ze kogos stac na pol giga geil ultra a jedzie na codegenie i mx200...No to zrozum : kompa nie uzywam w ogóle do gier tylko do pracy z programami wymagającymi dużej mocy obliczeniowej (jedynie co to tylko smiesznie ta grafa z resztą konfigu wygląda... ale mnie to wali boi tak nic innego nie potrzebuje). ; na pol giga geil'i ULT mnie stac bo moj znajomy je imporuje i kosztują mnie tyle co no-name'y. A jak chcesz sobie postów ponabijac to zapraszam : "gdzie indziej" bo nic sensownego nie skrobnąłeś. A żeby nie być gołosłownym wróce do tematu zasiłki : no wiec te objawy o których mówiłem są przy defaultowych settingsach i do mobo nie jest podłączone nic poza jednym hdd i efekt jest taki jak pisalem wczesniej. a co do tych 250W zasilek to slyszalem ze one są w stanie pociągnąć podobna konfiguracje do mojeji to przy bardzo stabilnych napięciach.. nie to co codeshit pseudo-300W. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 11 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2003 A żeby nie być gołosłownym wróce do tematu zasiłki : no wiec te objawy o których mówiłem są przy defaultowych settingsach i do mobo nie jest podłączone nic poza jednym hdd i efekt jest taki jak pisalem wczesniej. a co do tych 250W zasilek to slyszalem ze one są w stanie pociągnąć podobna konfiguracje do mojej i to przy bardzo stabilnych napięciach.. nie to co codeshit pseudo-300W.A czy ja piszę że przy "podkręconych"? Zejście do ustawień "default" zalecałem za względu na przeciążenie zasilacza, ale bez naprawy to on nie ma prawa działać. Zasilacz jest uszkodzony i tyle. Słyszałeś czy widziałeś. Bo ja np. widziałem niejeden zasilacz 250W "firmowy" który spalił pół kompa. Policz sobie ile prądu pobiera Twój komputer na +12V i +5V. Jeśli uważasz że jakiś zasilacz wytrzyma pracę ciągłą powyżej parametrów nominalnych, to życzę szczęścia. Pzdr AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Opublikowano 11 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2003 Według mnie to pociagnie .. Jezeli to bedzie real 250w to tak ... (Nie mialem nigdy zasilacza fortron / seasonic). Fortron/seasonic to nie "firmowe" tylko raczej jak na nasze realia firmowe zasilacze. (L&C , Codegen to to nie jest..) Przy moich rozwazaniach wspieralem sie testami :)) ze szwabskiej strony. Tutaj :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 11 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2003 Według mnie to pociagnie .. Jezeli to bedzie real 250w to tak ... (Nie mialem nigdy zasilacza fortron / seasonic). Fortron/seasonic to nie "firmowe" tylko raczej jak na nasze realia firmowe zasilacze. (L&C , Codegen to to nie jest..) Przy moich rozwazaniach wspieralem sie testami :)) ze szwabskiej strony. Tutaj :)Wszystko fajnie, ale mowa tu o używanych/naprawianych zasilaczach, sprzedawanych na allegro przez usera haszyd. Ten Seasonic ma łączną moc na napięciach dodatnich 150W(33A) i moim zdaniem nawet po naprawie nie nadaje się do tego zestawu. Podobnie Forton (3,3V - 20A , 5V - 27A , 12V - 13A) - przy takim jak podane obciążeniu będzie miał problemy z zasilaniem tego kompa. To są zasiłki z odzysku, i trzeba im zostawić co najmniej 20% zapas mocy. Pozdr AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Opublikowano 11 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2003 Forton (3,3V - 20A , 5V - 27A , 12V - 13A) / Moj chieftec 3,3V - 25A , 5V - 20A , 12V - 13A smiga na nim (proc 2506 mhz przy napieciu 1.82 V , 2 x bIV , gf440mx, 2x siec , scsi , 2xcdrw) smiem twierdzic ze kilku tweakowiczow ma te 250W w konkretnych konfiguracjach i im styka :) (btw sa tez fortrony nie po serwisowe .. dalej sie upieram ze styknie nawet przy marginesie 20% :) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 11 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2003 Forton (3,3V - 20A , 5V - 27A , 12V - 13A) / Moj chieftec 3,3V - 25A , 5V - 20A , 12V - 13A smiga na nim (proc 2506 mhz przy napieciu 1.82 V , 2 x bIV , gf440mx, 2x siec , scsi , 2xcdrw) smiem twierdzic ze kilku tweakowiczow ma te 250W w konkretnych konfiguracjach i im styka :) (btw sa tez fortrony nie po serwisowe .. dalej sie upieram ze styknie nawet przy marginesie 20% :) )Twój Chieftec nie ma dopuszczalnego obciążenia 150W (->suma +3,3 +5 +12), to jest inna konstrukcja. Oczywiście że zasilacze 250W mogą służyć do zasilania nawet dość rozbudowanych zestawów. Sam w tej chwili używam 250 Hunt Key w zestawie z A1700, trzema dyskami i dwoma napędami optycznymi. Ale ... tak się składa że trafiają do mnie głównie uszkodzone kompy (serwis) i w co najmniej 50% przypadków sprawcą jest przeciążony zasilacz. Pewnie masz rację, wielu ludziom to działa - a do mnie trafiają ci którzy mieli pecha. Tylko że takich pechowców z zasiłką 250W jest dziwnie dużo, prawie tyle samo co byłych właścicieli Codegena (byłych - bo wybuchł i uwalił pół kompa). Na szczęście te "lepsze" zasilacze 250W mają jakieś tam zabezpieczenia, i straty w przypadku awarii są (przeważnie) niewielkie. To chyba jedyna ich zaleta w stosunku do Codegena ;) Pozdr AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Opublikowano 11 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2003 Widze ze masz wieksze doswiadczenie niz ja w tym wzgledzie :) wiec jakos juz stracilem wszelkie argumenty :) (w sumie to i tak lepiej odkrecic sprzeta zminimalizowac pobor energi i dozbierac do czegos porzadnego :) bo z pare miesiecy bedzie pewnie potrzeba znowu nieco wiecej W ii bedzie znowu szykowal sie zakup :) lepiej odzalowac te dziasiat pln dla bezpieczenstwa podzespolow ) z drugiej strony nutka ryzyka w zyciu :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zari Opublikowano 11 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2003 sek w tym ze ja chce hdd i optyczne na innej zasilce seasonica puscic (150W) a tego seasonica 250W to tylko do zasilania plyty glownej i ibebechów na niej. i w takiej opcji to powinno wystarczyc ... no juz sam nie wiem... btw. ma ktos moze jakies schemaciki jak połączyc 2 zasiłki ... jedna at i jedna atx? tak by sie tylko razem uruchamiały... dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Opublikowano 11 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2003 Tak na szybko genralnie mam tyle pojecia co nic :)) ale na szybko to podpinasz przekaznik(nigdy nie pamietam monostabilny czy bistabilny on ma w momencie zalczenia sie 5V/12V w AT zewrzec power on od atx ["zewrzec i odposcic"] iodpalic atxa:) proste i chyba zadziala:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...