Skocz do zawartości
Shiz

Problem z pamięcią Ram.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam następujący problem. I w mojej opini dosyc powazny.

Posiadam 2 kosci ramu. Pierwsza to Kingston DDR 333 256 MB ( obustronna ) a druga to Geil DDR 400 256 mb ( jednostronna ).

Procek to P4 1.8@2.4 płyta Gigabyte GA-8PE667 Pro, zasilacz codegen 300 W.

Problem polega na tym ze jak wloze do kompa jedną kostke ( obojetnie ktora ) to wszystko działa, bez problemu. Ale jak wloze druga kosc. To nie ma bata zeby dzialalo poprawnie. Komp sie wlancza ale jak dojdzie do windy to sie wylonczy. Probowalem zemieniac je miejscami, bez rezultatu. Jedynie jak pam puszcze na 266 to sie wlonczy winda ale i tak sypie blendami. Nawet GoldMemory odpalalem pod dos i nic nie wykazalo wszystko ok.

Moze wy macie jakis pomysl. Co prawda ja mam pewne opinie ale nie chcial bym wplywac na wasza ocene wiec nie napisze co podejzewam. Moze wy cos rozsadnego wymyslicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdanie to wina tego, że masz pamięci z różnymi szynami, ja sam mam jedną 100 a drugą 133(obustronna - bo te jednostronne mi nie działają), i mój komp jest bardzo niestabilny (jak chciałem sprawdziś wydajność 3dmarkiem 2001 to chyba za 6 razem dopiero przeszedł całego) , jak jedną wyjme to jest ok, ale wtedy chodzi jeszcze gorzej bo za mało ramu, heh u mnie oczywiście najprostrzym rozwiązanie byłoby wymienienie tej 133 pamiątki na 100 albo odwrotnie, ale nikt takiej nie ma z moich kumpli, a alegro to wale bo dużo oszustów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm. Pisalem ze zamienialem miejscami. Po codegenie nie mozna sie za wiele spodziewac. A napiecia mam takie

3.3 V 3.240

5 V 4.920

12 V 12.160

Napiecia conajmniej nedzne.

Zasilka 300 W. Moja pentiafka dosyc duzo zre pradu do tego wypalara, cd, dwa dyski, i gf4. MIalem Chiefteca zasilke ale sprzedalem braciakowi.

Zasilka moze zeczywiscie nie wyrabia bo te aluminiowe radiatorki co sa w zasilce to az paza i to po 5 min pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm widze ze sie nie dowiem chyba. JAk bym sie pytal co kupic ( bo na tym forum to tylko to ostatnio jest no i oczywiscie punkty w 3d mark ) to by zaraz sie znalazlo z 20 osob ale jak powazna jazda to oczywiscie nikt nic nie podpowie ( no moze z wyjatkiem 2 osob ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KUrka wodna. Hmm musze sie zdecydowac na cos. NIe mam kasy na wymiane na ddr 400. No nic plyta na gwarancji jest zaniose ja do sklepu i goscie sprawdza na takich samych kostkach. Jak bedzie dzialac to znaczy ze musza byc dwie takie same. A jak nie bedzie smigac to sie inny zasilacz podpnie. A jak to nie pomoze to reklamacja plytki. ( i zostane bez kompa na 2 tyg )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra widze ze masz problem i nie wiesz co zrobic ?? to zrob tak :

1. sprzedaj ta kosc 333 i kup 400 ( jak nie masz chajsu to poprostu ja sprzedaj i nie jecz ze cos tam nie dziala), na 100 % to wina roznych kosci na dodatek roznego producenta i na dodatek jedna jest jednostronna a druga obusstronna ( swoja droga sam wpadles na ten genialny pomysl czy ktos ci pomogl z tymi pamieciami ???

2. codeshit hmm. sprzedaj badziewiaka, kup cos ludzkiego, jak stac cie na te wszystkie twoje bajery to na zasilke dobra tez cie stac ( no chyba ze jezdzisz merolem ale nie masz domku ), wracajac do watku, mozesz opchnac kosc 333 i codeshita i kupic za ta kase ze sprzedazy chiefa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra widze ze masz problem i nie wiesz co zrobic  ?? to zrob tak :

1. sprzedaj ta kosc 333 i kup 400 ( jak nie masz chajsu to poprostu ja sprzedaj i nie jecz ze cos tam nie dziala), na 100 % to wina roznych kosci na dodatek roznego producenta i na dodatek jedna jest jednostronna a druga obusstronna ( swoja droga sam wpadles na ten genialny pomysl czy ktos ci pomogl z tymi pamieciami ???

2. codeshit hmm. sprzedaj badziewiaka, kup cos ludzkiego, jak stac cie na te wszystkie twoje  bajery to na zasilke dobra tez cie stac ( no chyba ze jezdzisz merolem ale nie masz domku ), wracajac do watku, mozesz opchnac kosc 333 i codeshita i kupic za ta kase ze sprzedazy chiefa

chifa dobry jest lecz drogi :( moze foltronika z allegro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO w koncu ktos powiedzial cos sensownego. Hmm. Nie mam fury kasy wiec wymiana na ddr 400 i kupno new zasili odpada. WIec pozosaje kupic zasilacz new.

kup cos ludzkiego, jak stac cie na te wszystkie twoje bajery to na zasilke dobra tez cie stac

Hmm ja tego nie kopilem teraz to ma juz rok a wiem czy to takie bajery. Teraz sobie kupilem karte grafiki ( do tej pory mialem gf 2 mx ) tylko, no i te ramy nieszczesne. MAm to na co mnie stac. Sam sobie na to zarobilem ciezka praca na budowie. WIec nie wiem dlaczego piszesz ze jakies baerki mam.

p4 1.8

gf 4 ti

256 mb

sb 128

ga-8pe667 pro

szajsung 30 gb

lg cdrw

i monit Lg to jakies bajery ??? bo nie rozumiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...