Skocz do zawartości
sebkan

co brać nukleona czy copperfielda

Ktory WB?  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Ktory WB?

• Copperfield
      51
    • Nukleon
      22

Rekomendowane odpowiedzi

no właśnie, mam już praktycznie wszystko do mojego nowego wc i w najblizszych dniach (godzinach :?: ) chcę zamówić jakisik bloczek. Bardziej sklaniam sie do coppera ale znowu nukleon sprawdzony, wim ze testow nie bylo. ale tak czarno na bialym co byście brali teraz bez testow opierajac sie na samej budowie tychze blokow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czlowieku, poszukaj troche na forum. Oba bloki sa dobrze opisane i na pewno sam dojdziesz do wniosku co bedzie lepsze. Nie wiem co za sens pytac "co Ty bys zrobil".

Ja wlasnie wysylam swojego Nukleona na testy do Popixa, wiec w przyszlym tygodniu na pewno dostaniesz odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czlowieku, poszukaj troche na forum. Oba bloki sa dobrze opisane i na pewno sam dojdziesz do wniosku co bedzie lepsze. Nie wiem co za sens pytac "co Ty bys zrobil".

Ja wlasnie wysylam swojego Nukleona na testy do Popixa, wiec w przyszlym tygodniu na pewno dostaniesz odpowiedz.

I bardzo dobrze :) . Czekam na ten test od końca sierpnia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I bardzo dobrze :) . Czekam na ten test od końca sierpnia...

Az takis cierpliwy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Innych stosowac nie zamierzamy, choc i tak pewnie nie damy rady sie ich scisle trzymac, ale bedzie tak blisko jak sie da, co niestety pociaga koniecznosc poswiecenia na to calkiem duzej ilosci czasu, ktorego w chwili obecnej nie mamy za wele :? Dobre jest jednak to, ze blokow nie trzeba testowac po kolei, mozna robic testy poszczegolnych modeli w nawet duzych odstepach czasu i podawac rezultaty na biezaco. Procedura testowa i warunki techniczne beda bowiem takie same a wyniki uniezalezniony od warunkow zewnetrznych :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie. W tym tygodniu wysłąłem prawie wszystkie bloczki do testów do Larusa z Moje.pc. Nie wiem czy moze juz ktoś z CFD wysłał do niego bloki ale jeśli nie to moze sie skusicie, Bedą równolegle testowane w dwóch mijscach. Ot taka mała propozycja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coz... ale to tez jakis test... im wiecej tym lepiej no nie. No chyba ze nie macie ochoty lub sie boicie :P (żartuje of kors) Wiem ze Wasze testy sa najlepsze, najbardzej profesjonalne i w ogóle naj... ale szybkie porówanie w warunkach bojowych wcale nikomu by nie zaszkodzilo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze nie bedzie z tym problemu, pod warunkiem ze taki zabieg bedzie sensowny, a po lekturze ichnego testu WaterCoolera 12dB, wnioskow w/w mam pewne watpliwosci :roll:

Momencik, momencik ;-))) Primo to nie mój test, a to istotne. Secundo tamto o CPC trudno nazwać testem :]

Moja metodologia jest "troszku" inna ... Zresztą główne założenia widać w jakimś tam moim teście tanich coolerów na tamtej stronie.

Natomiast co do wszechstronności racją jest, że nie mam zaplecza technicznego do wykonania takich testów jak ty i Popixs, jednakże uważam, że test z wykorzystaniem odczytu z diody wewnętrznej Athlona (Abit KD7) przy zapewnieniu identyczności reszty elementów W-C jest w jakiś sposób miarodajny. Wiadomo, że będzie to tylko jeden konkretny przepływi system, ale osobiście uważam, że użycie naturalnego źródła ciepła (CPU) w realnych warunkach (na mobo) może być wartościowy.

Oczywiście do tego temp. otoczenia, płynu chłodzącego, wyliczenie C/W itd ...

Decyzja należy oczywiście was. Poza tym test podobnie jak u was nie musi być w danej chwili. Nie ma problemu z późniejszym dodaniem jakiś bloków...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coz... ale to tez jakis test... im wiecej tym lepiej no nie. No chyba ze nie macie ochoty lub sie boicie  (żartuje of kors) Wiem ze Wasze testy sa najlepsze, najbardzej profesjonalne i w ogóle naj... ale szybkie porówanie w warunkach bojowych wcale nikomu by nie zaszkodzilo.

Oczywiscie, dlatego nie ma problemu pod warunkiem sensownosci owego testu. Ostatnio podobnych propozycji sie troche namnozylo, z czego spora czesc byla raczej niskich lotow, stad sceptycyzm za ktory najmocniej przepraszam :P

Sarkazm rowniez jest zbedny mate, a szybkie porownanie bedzie jakos w przyszlym tygodniu, kiedy dostaniemy nukleona do testow. Zreszta, juz wiem to i owo na temat ich wydajnosci i raczej nie mamy sie czego bac :wink:

larus

Po czesci powyzej juz wyjasnilem swoje podejscie, jakkolwiek czytajac owe porownanie coolerow jestem dobrej mysli :) oczywiscie masz racje, wszelkie testy przeprowadzane na tym samym sprzecie w podobnych warunkach sa sensowne, wiec i niejako wartosciowe. W tej chwili czekamy na nowa partie, wiec jakos w przyszlym tygodniu (na poczatku mam nadzieje) bedziemy mogli wyslac ci egzemplarz testowy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie, dlatego nie ma problemu pod warunkiem sensownosci owego testu. Ostatnio podobnych propozycji sie troche namnozylo, z czego spora czesc byla raczej niskich lotow, stad sceptycyzm za ktory najmocniej przepraszam  :P  

Nie ma sprawy :) Ja palca nie przyłożyłem do tego "testu" CPC i uwierz mi nie podpisał bym się swoim nazwiskiem pod takim "testem". Autor zapewne chciał zaraz po kupnie podzielić się pewnymi spostrzeżeniami (nazbyt hura...), dlatego moim zdaniem należy traktować ten tekst bardziej jako opis ...

Wiadomo zresztą, że jeśli się kogoś nie zna (osobiście czy z jakiejś grupy) to trudno nie być podejrzliwym ;-) A tak się składa, że na tym forum to ja rzadko pisuje... Chłodzeniem i pomiarami jego wydajności amatorsko zajmuje się w zasadzie od czasów CeleronII/PIII, a jak zapewne wiesz te procki posiadały niesamowicie dokładną diodę termiczną, a kalibracja płyt na iBX była banalnie prosta. Dlatego patrząc dzisiaj na te niektóre testy, na podstawie tych zewnętrznych czujek/termistorów w przypadku Athlonów, czy cuda z obsługą diody w P4 (wiadomo to już nie to samo co w PIII, poza tym jakieś zupełnie odmienne sposoby przeliczenia tych pomiarów na stopnie C) również załamuje ręce ;-)

larus

Po czesci powyzej juz wyjasnilem swoje podejscie, jakkolwiek czytajac owe porownanie coolerow jestem dobrej mysli :) oczywiscie masz racje, wszelkie testy przeprowadzane na tym samym sprzecie w podobnych warunkach sa sensowne, wiec i niejako wartosciowe.  

Dzięki. Choć tam za bardzo nie miałem jeszcze pola do popisu ;-)

W tej chwili czekamy na nowa partie, wiec jakos w przyszlym tygodniu (na poczatku mam nadzieje) bedziemy mogli wyslac ci egzemplarz testowy  :wink:

Nie powiem, że nie ucieszyłbym się z takiego obrotu sprawy :) Waszego bloku bardzo mi brakowało, a i samo porównanie sporo by straciło...

Co do szczegółów to zgadamy się via email, ok ?

PS. Ja również przepraszam za bałagan z tymi postami. Forum mi ledwo chodzi :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wporzo ale na forum nic konkretnego nie pisze a nóż a widelec ktosik ten blok ma napisze swoje wyniki. A wydanie 150 zł i to nie od mamusi czy tatusia tylko zarobionych przez siebie nie jest takie proste i chcę sie upewnić i nie wyzywaja mnie od człowieków :evil: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi