Skocz do zawartości
MaKs

game port - atrapa w 8rda+

Rekomendowane odpowiedzi

niedawno zmienilem swoj stary sprzet na epoxa 8rda+, i game port/midi port mi w ogole nie dziala :( przed chwila podpiolem sobie keyboarda (bo to wlasnie podlaczam przez midi port) do starej karty dzwiekowej i dziala.. dziwne to troche bo epox ma zaledwie kilka dni... moze ktos wie co moze byc nie tak? a jesli okaze sie, ze epox jest pier...olnięty to mi sie nie chce znowu czekac na sprzet (cale vakacje sie z tym cackalem...) i chyba wezme kase kupie cos bez ss i w ogole czegos zintergowanego..

ok pozdrawiam

MaKs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj kumpel na 8rda+ ma podlaczonego keyborda i dziala bez problemu wiec jest kilka wyjsc

- moj kumpel ma cudowny egzemplaz :D

- jestes szczesliwcem i trafiles 1 na 1000 plyt w ktorej to nie dziala :P

- niechcacy wylaczyles gameporta w biosie :)

wybierz od najbardziej prawdopodobna :P :D

Pozdro

Pifko rulzzz :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem, juz sam zwątpiłem w to czy gameport jest włączony czy nie.... :? znalazlem trzy funkcje w biosie dotyczące gameportu

1. game port adress 2. midi port adress 3. game port IRQ... moglby mi ktos powiedziec jak dokladnie nazywa sie funkcja włączająca gameport, bo nie znalazlem typowego Enable/Disable Game Port .... moze oślepłem z wiekiem 8O

pozdrawiam

MaKs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjasnilo sie tyle w tym serwisie, ze pad do gier na tym game porcie dzialal bo koles sprawdzal... keyboard niestety wciaz nie dziala :( .... qrcze, facet w sewisie nie chce przyjac reklamacji... wiem, ze klawisz jak i kabel do niego są w 100 % dobre, bo sprawdzalem na starym blasterze 128 u kolegi. nie wiem co jest, ale ja w moim biosie nie mam nawet ustaawien do wlaczenia zwyklego gameporu a co dopiero midi 8O .. to wszystko jest cholernie dziwne bo ten pad jednal dzialal... nie wiem co zrobic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest kawałek z instrukcji

Midi Port Address

Options: 290, 300, 330, Disabled(Default)

Midi Port IRQ

Options: 5, 10(Default)

Więc jak widać domyslnie w biosie jest wyłączony.

Proponuję ustawić tak:

Midi Port Address: 330

Midi Port IRQ: 10

Potem zobaczyć czy system widzi port MIDI.

A dopiero potem sprawdzać klawisz.

I jeszcze jedno jaki masz system, sterowniki i wersję biosa

Pozdrówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie juz starcilem nadzieje, ze uda mi sie cos z tym zrobic. pojade niedlugo z kompem i keyboardem do sklepu i zademonstruje sprzedawcy, ze

to jakos nie dziala... :? moze jeszcze pokombinuje z przeinstalka os'a na w98... dzieki za wszystkie odpowiedzi.

pozdro

MaKs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...