Skocz do zawartości
narciarz

Fortron + HDD Barracuda IV = piszczenie zasilacza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kupiłem tydzień temu zasilacz Fortron FSP300-60GTP i wszystko ładnie na niej działa ale jak mam do niej podłączoną barracude IV 80GB to zasilacz piszczy takim wysokim tonem. Po odłączeniu dysku zasilacz przestaje piszczeć. Czytałem już topic o zasiłkach fortrona ten co ma 19 stron i inne i w żadnym nie znaleziono lekarstwa. W jednym ktoś próbował podłączyć kondensator na linie +5 V i mówi żę to działa i zasilacz nie piszczy.

Temat zasilaczy Fortron jest stary na tym forum więc może ktoś już do tego czasu rozwiązał ten problem ??? Prawde powiedziawszy ten pisk jest wnerwiający bo mam wc i teraz tylko słysze ten pisk :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja podłączałem ten kondensator ale według mnie to piszczał dysk a nie zasilacz z tym że to piszczenie w żeczywistości było trudne do zlokalizowania i możliwe że to zasilacz .

Ale teraz już mi nie piszczy a ten kondensator to podłączyłem tak przypadkowo ponieważ wiadomo że kondensator stosuje sie do stabilizacji napięć więc odpowiednio podoginałem nóżki kondensatora i wpiołem je we wtyczke 4pin na tym samym przewodzie co mam podłączoną barcude pod 5V (pod 12V nic nie dawało) i piszczenie ustało - próbowałem tego samego podłączenia na innym przewodzie ale wtedy nic nie dawało czyli należy podłączyć go jak najbliżej dysku.

Dodam że kondensator miał 2200uF/25V bo akurat taki znalazłem w domu ale mozna spróbować na innym tylko żeby jego napięcie nie było niższe od 6,3V .Takie podłączenie jest w pełni bezpieczne i nie ma żadnego ujemnego wpływu na działanie kompa z tym że należy to podłączać na wyłączonym kompie.

Z tym że mój zasilacz to był model 300PNA(PF) i nie wiem czy u ciebie to coś pomoże ale zawsze można spróbować bo koszt kondensatora nie wielki a to piszczenie jest bardzo wkurzające

Może ten cały zabieg wydaje się archaiczny ale mi przyniusł pożądany efekt w postaci ciszy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Modecoma ATX300GT czyli przepakowanego fortona i niestety też piszczy(po dołączeniu do podstawowej BIV drugiego dysku - maxtora 8, pisk stał sie wyrażnie słyszalny bo z jednym dyskiem to musialem włazić pod biurko żeby usłyszeć).

Co ciekawe ton zmienia się np przy przewijaniu strony w IE lub notatniku, na szczęście po założeniu monster-Papsta 120mm na bok budy, już tego nie słysze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Modecoma ATX300GT czyli przepakowanego fortona i niestety też piszczy(po dołączeniu do podstawowej BIV drugiego dysku - maxtora 8, pisk stał sie wyrażnie słyszalny bo z jednym dyskiem to musialem włazić pod biurko żeby usłyszeć).

Co ciekawe ton zmienia się np przy przewijaniu strony w IE lub notatniku, na szczęście po założeniu monster-Papsta 120mm na bok budy, już tego nie słysze.

Witam

No właśnie mam tak samo z tym tonem jak się zmienia stronki w IE lub coś innego.

Poprosiłem znajomego elektronika, żeby mi coś wymyślił na to jakiś filtr na zasilanie dysku czy coś podobnego. Może coś rozsądnego i dobrego z tego wyjdzie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...