Skocz do zawartości
pawelxx

SERIAL ATA - problem na plycie MSI KT4Ultra

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam plyte glowna Microstar KT4 Ultra BSR.

I walsnie zakupilem dysk twardy Seagate Barrcauda 7200.7 na Serial ATA.

I mam strasznie problemy gdyz nie wiem jak sie dobrac do tego dysku (podlaczylem go do kotrolera Serail ATA RAID).

Gdy windowsa uruchomie ze zwyklego dysku i zainstaluje kotroler z dyskietki dostraczonej z plyta pojawia mi sie nowy dysk opisany jako SCSI jednak widze go tylko w menedzerze urzadzen, a nie widze go w "moj komputer".

Dysk nie jest ani sformatowany ani podzielony na partycje i nie wime jak to zrobic.

Probowalem tez instalowac na nim windowsa wciskajac na poczatku F6 i podajac sterownik do serial ata z dyskietki jednak nic to nie dalo.

Podkreslam ze nie chce robic macierzy.

Prosze o pomoc.

Z gory dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej wylacz w biosie funkcje serial ata RAID, zeby nie byl na raidzie tylko jako zwykly dysk (base/alone), sformatuj, popartycjonuj, a jak bedziesz instalowal winde, po f6 wybierz sterowniki do sata z dyskietki, ale nie raid tylko jako base (oddzielny dysk). ew. sterowniki windowsowe moga byc na plycie (doinstalujesz po instalce windowsa).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprobuj podlaczyc tylko ten dysk sata , uruchomic instalke winxp, zaladowac stery z dyskietki, w miejscu gdzie instalator wyswietla wolne miejsce na hdd i partycje utworz nowe partycje (literka C lub L nie pamietam, na dole bedzie pisalo) nastepnie daj szybki format. I juz na bank powinienes miec partycje na dysku i dysk powinien byc normalnie widoczny. Ja mam taki sam dysk,zrobilem tak jak napisalem powyzej i nie mam z nim zadnych klopotow. Z innymi dyskami tez pieknie wspolpracuje tylko ze RAIDA nie uzywam , ale nie wylanczalem nic z poziomu biosu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...