Memphis Opublikowano 13 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2003 Witam Kupiłem sobie płytkę MSI K7T266 Pro. Włożyłem do niej AthlonaXP 2200+ i kostkę 256mb DDR PC266. AIDA rozpoznaje ją jako Nanya. No i problem ja w tytule. Według AIDY rzeczywista częsotliwość taktowania ramu: 107 mhz / efektywna: 214 mhz. FSB mam na 133. Dlaczego taktowanie pamięci jest zaniżone ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 13 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2003 program zle pokazuje? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 13 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2003 powody mogą być dwa : - aida rocznik mało bieżący i pokazuje głupoty. - masz w biosie ustawione asynchroniczne taktowanie pamięci CPU:DDR ustawione na 5:4. sprawdź bios. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 13 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2003 hmm AMD rulezz ma racje a ja mam male pytanko jaka jaest najnowsza AIDy ?? i ska ja wzic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Memphis Opublikowano 13 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2003 Dzięki za pomoc. Wreszcie zajażyłem. W biosie RAm frequency było na HCLK-33. Przestawiłem na SPD (czy jakoś tak) o już jest ok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ragnor Opublikowano 13 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2003 no ta ja się podepnę, u mnie AIDA pokazuje różne timingi zależnie od windowsa. Pod win98 Sandra 2002 i AIDA pokazują że mam pamięć na timingach 2-3-2, tak jak ustawiłem w biosie więc wsystko OK, dodatkowo Sandra podaje takie informacje dotyczące zapisu i odczytu: 7-1-1-1R 5-1-1-1W. Ale to co pokazują pod XP przechodzi ludzkie pojęcie, okazuje się że tam pamięc chodzi na timingach 3-3-2 :!: :!: :!:, a odczyt/zapis: 8-1-1-1R 6-1-1-1W. co jest grane z tym winXp i z tą pamięcią :?: Skąd takie różnice w timingach pod innymi windowsami :?: Czy windows XP może ingerować w bios, sprzęt i zmieniać timingi :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...