Skocz do zawartości
Grzechu

Dla audiofili, ale nie tylko!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Chcesz miec lepszy dzwiek podczas sluchania twoich ulubionych MP3 :?:

Masz dobra karte muzyczna :?:

ten program jest dla ciebie :D Buhahaha to brzmi ja reklama, ale co tam.

Wiec jeśli sluchasz swoich MP3 przez winampa to mam coś dla ciebie :!:

Plugin, ktory po konfiguracji daje kopa jakosci dzwieku, ale pod warunkiem ze masz dobra karte, choc bez dobrej tez zauwazysz roznice.

MAD

A oto instrukacja:

Po zainstalowaniu należy wejść do preferencji WinAMP'a - klawisze Ctrl+P i w sekcji Plug-in's/Input wybrać Nullsoft MPEG Audio Decoder. W jego konfiguracji w zakładce General Usunąć wypisane rozszerzenia które ma on odtwarzać (File association). Zamknąć onko konfiguracji i zapomnieć o nim

Teraz otworzyć konfigurację MAD plug-in, wybrać rozdzielczość dźwięku jaką oferuje posiadana karta dźwiękowa (jeśli macie tanie karty to niestety pozostaje wam tylko dźwięk 16-bitowy), oraz ustawić Auto clipping attenuation, czyli automatyczne ściszanie dźwięku w celu uniknięcia przesterowań pojawiających się czasem w plikach MP3.

Poprobujcie sobie na na roznych "bitach" ale dopiero 32-bity daje kopa.

Jesli ktoś nie zauważy różnicy to znaczy że:

:arrow: Nie potrafi tego skonfigurować

:arrow: Ma słabe głośniki lub ich brak :lol:

:arrow: Ma słabą karte - bardzo

:arrow: Nie ma winampa :lol:

:arrow: Lub jest poprostu głuchy :twisted:

Pozro i mam nadzieje, że się przyda

PS specjalnie dałem ten topic na oślej gdyż na oprogramowaniu nie ma takiej ogladalnosc i wielu ludzi dalej mogloby żyć w nieświadomości, więc prosze o nie przenoszenie topicu, bo na pewno wiele osób ceni sobie dobry dźwięk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też miałem z tym problem u siebie. U mnie pomogło bawienie się w ustawieniach: Plug-ins/output/direct sound output w zakładce fading ustawiłem fade na 2000ms i na enabled ( w tym okienku) :

on strat

on end of song

on pause/stop

Reszta w tym okienku na disabled

I i jesli to nie zadziala to w nastepnej zakladce wlacz remove silence i ustaw powiedzmy na -50db

A i musi być wyłączona opcja w pierwszej zakładce Allow hardware akceleration.

Pozdro i mam nadzieje ze pomoże

No i jeszcze nie umieszczajcie wypowiedzi że to jest w fobarze2000 - wiem ze jest ale plugin jest do winampa a wiekszosc userow uzywa wlasnie winampa.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc przetestowałem porównując do Winampa 3, a w samym pluginie dałem wszystko na max (tzn opcje jakości itp), w każdym razie chodzi na 4 głośniki (na początku też szło na dwa przednie.

Ale testowałem na słuchawkach, bo tak najłatwiej wyłapać różnice, no i powinno być w miarę głośno, bo cicho na wszystkim brzmi tak samo. Sprawdziłęm kilka utworów puszczając po 10s raz Winamp3 a raz Winamp+MAD no i musze stwierdzić, że dźwięk jest lepszy na nowym pluginie.

Ciężko to wyłapać, bo nie na każdym utworze to wychodzi, ale jednak. Myślę, że prawdziwą różnicę zobaczę dopiero na głośnikach przy sporej głośności - ale nie dzisiaj...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to sie ciesze, ze chociaz jedna osoba będzie miała lepszą jazdę podczas słuchania muzyki no i rzeczywiście muszę się zgodzić, że po cichu to nawet nie ma co porównywać więc Varrol jutro daj popalić sąsiadom i wtedy zobaczysz rożnice.

I jeszcze coś odemnie - najlepiej słychać jest w utworach rockowych - gitarka i perkusja wtedy roxuja.

A mam nadzieje, że stosujecie się do instrukcji, którą podałem na początku?

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do tego jeszcze resampling do 48 KHz i mozna zapomniec o Winampie  :wink:

no dokladnie, roznica miedzy winmałpą a foobarem jest ogromna :P

heh, f2k skupil sie na jakosci, a w wa muza jest tylko dodatkiem miedzy bajerami ;) :twisted:

btw - wlasnie wyszedl f2k 0.7 rc14 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to się ciesze :D

Dobra, zainstalowałem tego foobara2000 i musze powiedziec, że dzwiek jest jakby lepszy, ale jednak obsługa troche razi - przynajmniej teraz bo nie wiem jak naprzykład ściszyć, ustawic liste, żeby nie szła po kolei.

Hmm no i nie wiem jeszcze jak ustawic najlepszą jakość dla MP3.

Niech mi ktos powie co i jak, ale i tak myśle ze zostane przy winampie+MAD.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzechu - ustawienia glownie zaleza od posiadanego sprzetu ;) ale mniej wiecej powinno byc tak:

- playback - output - 32, 48 tyle ile wyciagniesz :)

- playback/output - ja gram na DS, kiedys na KS ;)

oczywiscie ustawiac mozna w nieskonczonosc :D

przed zainstalowaniem kx gralem 48, teraz 32, ale jakosc nadal niezla, nie wiem czemu nie moge 48.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hey moglby ktos podac jakies wieksze informacje na temat konfiguracji tego foobara ?? czy sa jakies skorki do niego, jak wlaczyc sowak glosnosci itp :)

najlepiej jakies polskie forum o tym programiku coby se poczytac

Foobar2000 Forum

foobar2000 formatting strings

wszystko po angielsku ;)

jest plugin z gui, ale nie pamietam nazwy/nie uzywam :D nie wiem czy mozna miec suwak volume - tez nie uzywam, wystarczy z klawiatury :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no ten foobar zajebibi !

Ja roznice widze ogromna. Ale faktycznie wszystko wychodzi na pelnej mocy. Tak jak Varrol polecam sluchawki. Ustawilem Dither, 96kHz resampling tylko nie wiem czemu nie moge zwiekszyc liczby bitow na 24 nawet (caly czas tylko 16 jak wlacze wicej to nic nie slychac). A oprocz tego ladnie slychac reverse stereo jak sie wlaczy a suwak glosnosci eqalizer i inne modyfikacje wprowadza sie /uaktywnia w DSP MAnager. Wie ktos jak moge zwiekszyc liczbe bitow ? Mam Sb Live ! Value

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten pluginek do winamp fajna sprawa. roznice jusz widze na sluchawkach i jakos tak fajniej gra =]. jutra cza na wiekszych glosniczkach przetestowac. jak na sluchawkach daje to i powinno dawac na glosnikach.

a tak pozatym ten foobar to fajny tylko ile on ma ustawien :o, lobosze bedzie cza posiedziec i sie pobawic. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no ten foobar zajebibi !

Ja roznice widze ogromna. Ale faktycznie wszystko wychodzi na pelnej mocy. Tak jak Varrol polecam sluchawki. Ustawilem Dither, 96kHz resampling tylko nie wiem czemu nie moge zwiekszyc liczby bitow na 24 nawet (caly czas tylko 16 jak wlacze wicej to nic nie slychac). A oprocz tego ladnie slychac reverse stereo jak sie wlaczy a suwak glosnosci eqalizer i inne modyfikacje wprowadza sie /uaktywnia w DSP MAnager. Wie ktos jak moge zwiekszyc liczbe bitow ? Mam Sb Live ! Value

no mi smiga 32bit'y i 96Hz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi