Skocz do zawartości
Grzechu

Dla audiofili, ale nie tylko!!!

Rekomendowane odpowiedzi

i zmiencie prosze ten "audiofilizm" z tematu bo topic jak widac malo ma z tym wspolnego :>

Tak samo jak i kompy :) , chyba ze w fazie tworzenia muzyki .

A jak ktos lubi winampa , to napewno plugin nie jest zlym pomyslem .

Dekoderow mpeg jest wiele , ale ja dwa uznaje .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, mogę potestować tego foobar'a. Powiedzcie mi tylko, czy mam go w jakis sposób konfigurować? Chodzi mi o jak najwierniejszy dźwięk bez żadnych pierdółek. Mam SB Live! 5.1, głośniki 2.1 (skromne - La Traviata by Media-tech) i oryginalne stery Creative.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj no dokładnie topik Marcina_qps o "satysfakcji gwarantowanej", przecież tam wszystko jest jak wół, również dla sterów Creative'a.

BTW - wczoraj przez trzy godziny porównywaliśmy z kumplami wrażenia odsłuchowe pomiędzy Winamp5+MAD a Foobar 0.8. Karta SB Audigy + wzmacniacz Diory (nie pamiętam symbolu :roll: ) + 2xAltus 140 W. Na tapecie Status Quo - You're In The Army Now, Sinead O'Connor - Nothing Compares, Dire Straits - Money For Nothing oraz....BoomfunkMC - Freestyler. Nie ma bata na Foobara. Zupełnie inna barwa. Niskie mocne, krótkie, nie pływają. Wysokie soczyste, bez przebrzmień. Owszem MAD znacząco poprawia odsłuch w Winampie ale to nie ta klasa. Najlepiej jak się puści utwory na poszczególnych playerach tak aby odstęp wynosił jakieś 2-3 sekundy. W utworach SQ i Dire Straits, w charakterystycznych momentach gdy z wstępu gitarowego nagle wkracza perkusja świetnie to słychać.

Zupełnie nie mogę pojąć jak niektórzy nie słyszą różnicy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj no dokładnie topik Marcina_qps o "satysfakcji gwarantowanej", przecież tam wszystko jest jak wół, również dla sterów Creative'a.

BTW - wczoraj przez trzy godziny porównywaliśmy z kumplami wrażenia odsłuchowe pomiędzy Winamp5+MAD a Foobar 0.8. Karta SB Audigy + wzmacniacz Diory (nie pamiętam symbolu :roll: ) + 2xAltus 140 W. Na tapecie Status Quo - You're In The Army Now, Sinead O'Connor - Nothing Compares, Dire Straits - Money For Nothing oraz....BoomfunkMC - Freestyler. Nie ma bata na Foobara. Zupełnie inna barwa. Niskie mocne, krótkie, nie pływają. Wysokie soczyste, bez przebrzmień. Owszem MAD znacząco poprawia odsłuch w Winampie ale to nie ta klasa. Najlepiej jak się puści utwory na poszczególnych playerach tak aby odstęp wynosił jakieś 2-3 sekundy. W utworach SQ i Dire Straits, w charakterystycznych momentach gdy z wstępu gitarowego nagle wkracza perkusja świetnie to słychać.  

Zupełnie nie mogę pojąć jak niektórzy nie słyszą różnicy....

No ja to tego juz do takich wnioskow doszedlem dawno temu w winampie 3 . Winamp 2 gra tez niezle ale to juz nie ta epoka :) .

Jezeli chodzi o Foobara to uzywam go od pierwszych wersji jakie wychodzily i w tym momencie mysle, ze ten player moze 100 x wiecej niz na poczatku ( wystarczy poczytac najwazniejsze watki na forum Foobara i mozna zrobic pod siebie dopasowanego playera )

A jezeli chodzi o ten topic to ja juz powiedzialem kiedys , kazdy slucha tego co mu sie podoba , i to jego sprawa jak mu brzmi . Napewno winamp 3 nie gra muzyki idealnie z oryginalem , ale za to moze ktos lubi modyfikowany dzwiek i dla niego brzmi lepiej plugin DFX np .

Pozdrawiam .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra żeby nie było niejasności: topic załozyłem z myślą o tych co słuchają muzy z winampa i chcą polepszyc sobie jakosć dzwieku. Topic jest o pluginie MAD, a nie o ubóstwianym już foobarze i Kx'ach.

Pozdrawaim

Grzechu, ja akurat odpowiadałem Hanu, który poradził mi topic "satysfakcja" i troche głupio wyszło... sorry :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i zmiencie prosze ten "audiofilizm" z tematu bo topic jak widac malo ma z tym wspolnego :>

Nie
czyli uwazasz ze takie podbijanie dzwieku to "audiofilizm" :> n/c

Sluchanie kazdej muzy z kompa to nie audiofilizm ( tylko koniecznosc :) ) .

A temat jaki jest taki jest , komus sie przyda napewno .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie
czyli uwazasz ze takie podbijanie dzwieku to "audiofilizm" :> n/c
Facet nie czepiaj się :? dobra

Poprostu chciałem w ten sposób uwage ludzi, którzy cenia sobie lepszy dźwięk, a cały temat miał temu służyć. Słowo audiofil kojarzy się jednoznacznie i po co kilka innych zamienników?

Tytułu nie zmienie i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie sprawa z tymi bitami przy upsamplingu.

SB Audigy np. 2, 4 ma wewnętrzne przetwarzanie 32 bit ale przetworniki Cyfrowo-Analogowe i wyjście SP/DIF jest 24 bit ... więc co daje zmiana na 32 bit skoro na wyjściu i tak jest powrót do 24??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odkopię trochę :)

Zainstalowałem sobie Mad plugin.

W input ustawiłem jak było napisane. Jak natomiast ma być w output? Coś się tam zmienia?

Na jakiejś stronie wyczytałem, że dzięki pluginowi można uzyskać jakieś dodatkowe informacje na temat pliku itp, a ja nigdzie nie mogę tego znaleźć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi