Skocz do zawartości
Grzechu

Dla audiofili, ale nie tylko!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Z topicu o pluginie do winampa zrobila sie dysksja o Foobarze :) ..

No właśnie. Nie mam nic przeciwko, ale w sumie topic o foobarze i konfiguracji juz jest. Ja tam i tak wole Winampa ze względu na obsługe i funkcje np. crossfade itp. itd. latwa jest także konfiguracja i mozliwość obsługi pilota IRDA którego posiadam a z foobarem nie chce mi się w to bawić - nie wiem anwet czy idzie.

pozdrawiam.

hehe, widac ze nieobeznany jestes :wink:

Crossfade i obsluga pilota IRDA to zaden problem dla foobara, a dodatkowych pluginow jest masa

Ze nie wspomne o wsparciu dla wiekszosci formatow (do Winampa trzeba dodatkowe wtyczki)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mowiac o foobarze to ja rowniez zadnej roznicy nie widze, terratec dmx 6fire lt, Nad C350 i Avance Omega (509 bodajze).

Widzisz/slyszysz bo to roznica :lol: Ja tez tak myslalem dopoki nie zainteresowalem sie tematem Foo + ASIO + KX drivers - wrazenia odsluchowe sa niesamowite jak na moj skromny analog i glosniki 110W.. Sprobuj sam a sie przekonasz co jest dobre. Winmałpa juz dawno wyleciala z dysku :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z topicu o pluginie do winampa zrobila sie dysksja o Foobarze :) ..

No właśnie. Nie mam nic przeciwko, ale w sumie topic o foobarze i konfiguracji juz jest. Ja tam i tak wole Winampa ze względu na obsługe i funkcje np. crossfade itp. itd. latwa jest także konfiguracja i mozliwość obsługi pilota IRDA którego posiadam a z foobarem nie chce mi się w to bawić - nie wiem anwet czy idzie.

pozdrawiam.

hehe, widac ze nieobeznany jestes :wink:

Crossfade i obsluga pilota IRDA to zaden problem dla foobara, a dodatkowych pluginow jest masa

Ze nie wspomne o wsparciu dla wiekszosci formatow (do Winampa trzeba dodatkowe wtyczki)

Może i nieobeznany bo nie bawi mnie instalowanie całej serii wtyczek, tylko po to, żeby poprawić sobie obsługe czy funkcje. Jak juz mówiłem wole winampa choc przyznam, że na mojej sb Live 5.1+Kx drivers i zestawie głośników (Creative FSP 1600+2 kolumny Alton z wymienionymi głośnikami oraz wzmacniaczem JVC Dynamic Super A) foobar brzmi lepiej.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mowiac o foobarze to ja rowniez zadnej roznicy nie widze, terratec dmx 6fire lt, Nad C350 i Avance Omega (509 bodajze).

Widzisz/slyszysz bo to roznica :lol: Ja tez tak myslalem dopoki nie zainteresowalem sie tematem Foo + ASIO + KX drivers - wrazenia odsluchowe sa niesamowite jak na moj skromny analog i glosniki 110W.. Sprobuj sam a sie przekonasz co jest dobre. Winmałpa juz dawno wyleciala z dysku :lol:

ale kx drivers to chyba nie do mojej karty ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.mars.org/home/rob/proj/mpeg/mad-plugin/ znalazlem tego mada do winampa.

update: Mam sblive 5.1 glosniki podlaczone przez spdif Cambridge soundworks DTT 2500 digital 5.1 i jakos roznicy w dzwieku nie zauwazylem. : ( Moze to nie dziala na wyjscie cyfrowe? :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.mars.org/home/rob/proj/mpeg/mad-plugin/ znalazlem tego mada do winampa.

update: Mam sblive 5.1 glosniki podlaczone przez spdif Cambridge soundworks DTT 2500 digital 5.1 i jakos roznicy w dzwieku nie zauwazylem. : ( Moze to nie dziala na wyjscie cyfrowe? :>

a zrobiles wszystko co napisalem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy takim sprzecie roznicy nie slyszysz :?: 8O tobie to chyba slon na ucho nadpenal i dalej stoi :wink:... no chyba ze sluchasz mp3 64-96kbps bo przy 192-256kbps juz slychac wyrazna roznice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy takim sprzecie roznicy nie slyszysz :?: 8O tobie to chyba slon na ucho nadpenal i dalej stoi :wink:... no chyba ze sluchasz mp3 64-96kbps bo przy 192-256kbps juz slychac wyrazna roznice

slucham mp3 zegranych przeze mnie samego z orginalnych plyt w 256kbps. Slon mi na ucho nie nadepnal - zapewniam cie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh przeciez twoj sprzet to z 6k zl kosztuje, nie wiem jak nad 350 bo nie slyszalem (ale pewnie lepszy jak 320 ktory jest bardzo przestrzenny) a avance omega 509 to kolumny wybitne, grajace pod kazdym aspektem doskonale (przynajmniej dla mnie) jak za swoja cene, to ja uwazam ze przy takiej klasy sprzecie wrecz niemozliwoscia jest nie wychwycic roznic, aha to zalezy jeszcze od obsluchania sie, na pierwszy rzut ucha moze roznice nie sa zauwazalne ale po paru dniach sluchania foobara i powrocie do winampa zaczyna dostrzegac sie pewne roznice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOL, poniewaz wczoraj byl wieczor nie chcialem halasowac ale teraz widze roznice miedzy normalnym a tym MADem, nawet ta standartowa wizualizacja w postaci pionowych paskow sie inaczej zachowuje. Kiedys widzialem, ze w wiekszosci mp3 to tylko ta lewa czesc skakala do gory. Teraz ladnie wszystkie ida i slychac w szczegolnosci wysokie tony, ktore kiedys sie gdzies zagubily. Zajedwabista sprawa. Szkoda tylko, ze trzeba miec winampa5 bo w 3 nie ma pluginow. : ( Troche mi layout nie lezy mimo iz zamontowalem stara z trojki skore. ; /

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowalem sobie tego MADa i rowniez nie slysze zadnej roznicy miedzy tym jak jest on wlaczony, albo wylaczony. No ludzie, o czym wy mowicie, o redukcji szumow czy co ? Ale dobra, przez najblizsze dni bede sluchal z foobara, pozniej znowu wlacze winampa i zobaczymy. Chyba, ze tu chodzi tylko o te pionowe paski, ktore teraz ladniej skacza :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie czasem dziwilem jak w radiu slyszalem I feel you i tam na poczatku jest taki fajny rytmiczny stukot a w moich mp3 tego nie bylo ( a glosniki mam dobre ) Teraz za to slysze. Latwo mozna zaobserwowac, ze rzeczywiscie te elementy sciszone sa teraz wyeksponowane i zajebiscie to gra. : P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowalem sobie tego MADa i rowniez nie slysze zadnej roznicy miedzy tym jak jest on wlaczony, albo wylaczony. No ludzie, o czym wy mowicie, o redukcji szumow czy co ? Ale dobra, przez najblizsze dni bede sluchal z foobara, pozniej znowu wlacze winampa i zobaczymy. Chyba, ze tu chodzi tylko o te pionowe paski, ktore teraz ladniej skacza :D

przedewszystkim roznica jest slyszalna w wysokich tonach a szczegolnie w ich szczegolowaosci i mikrodynamice... co znaczaco wplywa na przestrzen... srednica mniej krzyczaca, bas podobny moze na foobardze bardziej krotki.. przes to lepiej kontrolowany ale to marginalna roznica, najwieksza i odrazu slyszalna jest w wysokich czestotliwosciach pow. 10kHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BARDZO sceptycznie podszedłem do tego MAD'a ....

W sumie to szukałem po necie foobara (zażenowany winamp'em), ale postanowiłem wrzucić ten MAD plugin na próbę przed skasowaniem winamp'a. ....no i normalnie szok ! Bez przesady, na mojej zintegrowanej ALC 650 + wieża SONY FH-B170 (czyli nic specjalnego)

wrażenia odsłuchowe jak na winamp'a poprostu mnie zmiażdżyły.

Polecam, instalujcie i cieszcie się lepszym dźwiękiem.

Aha coby trochę konkretów było:

Radzę nieużywać equalizera w winampie (ja ustawiłem EQ na wieży).

Kolejna rzecz to ustawienia głośności w WINAMP'ie - dajcie 100%, winamp nie podbija Db (100%= +-0.0DB ) a jedynie redukuje je przy zmniejszaniu głosności.

Winamp standardowo dawał wybicie niskich i wysokich tonów na wąskiej skali.

Teraz prawidłowo odtważany jest cały zakres.

Skad wiadomo ?

1.To porostu słychać, w utworach słychać dźwięki które powinny tam być a wcześniej były niesłyszalne.

2. Nie słychać 'skrzeczenia' przy przeplataniu BASÓW z wysokimi tonami.

Dowód ? Posłuchajcie sobie: Dj Alien -Driver oraz Spice girls - Hooler ,

nei kierujcie się uprzedzeniem do pikantnych dziewczynek, ten utwór naprawde dobrze odzwierciedla różnicę w jakości dźwięku (mocny punch bass wymieszany z wysokimi tonami + VOCAL).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha i jeszcze jedna sprawa PLUGins --> OUTPUT i mamy dwa pluginy do odtwarzania dwa do nagrywania. Do odtwarzania są :

Direct Sound Output (u mnie v2.2.10)

WaveOut output (u mnie v2.0.2a)

Jakie są wasze wrażenia odsłuchowe przy skonfrontowaniu tych 2 pluginów ?? Który jest waszym zdaniem lepszy ?? I jakie są ich najlepsze ustawienia ?? Któryego uzywacie na codzień.

Dla tych co się tym nie bawili --> zmienić na któregoś z nich należy: zaznaczyć go > wcisnąć configure > (jeśli chcemy) zmienić ustawienia > i kliknąć OK (tym zatwierdzacie zianę). Zachęcam do podzielenia się wrażeniami odsłuchowymi na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do posiadaczy ALC 650 - w specyfikacji układu jest informacja:

-High-performance CODEC with high S/N ratio (>90 dB)

-18-bit ADC and 20-bit DAC resolution

-Compliant with AC'97 2.2 specifications

-18-bit stereo full-duplex CODEC with independent and variable sampling rate

Awięc w ustawieniach MAD'a spokojnie można ustawić resolution na 24bit, 16 nie wykorzysta mozliwości układu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ble .

Kamien z tymi sloniami to masz racje :) .

A na powaznie to ten caly mad, to dekoder mpeg z dodanym Ditheringiem, odmian jest tego juz wiele i napewno powoduje ze winamp gra lepiej . Ale to Foobara to on nie wystartuje :) .

http://www.foobar2000.net/mp3decoder/conclusion.htm

Jak ktos kto chce znac fakty , a nie pier.doly pisac jak wiekszosc osob tutaj, to niech sobie poczyta na translatorze ---> http://babelfish.altavista.com/

"

MAD : contrasted results. The dithering seems to be the cause of more or less awkward problems, being able to go until causing a form of degradation close to the artifact (Bayle). In a systematic way, the background noise added by the dithering rather easily betrays MAD, which presents for each file the most important push of a distortion in background, similar to a noise out-phase. It on the other hand was difficult to perceive a profit of definition compared to the basic decoders. The superiority which emerged some concerned first of all a difference of environment or climate : hotter image even more natural when BLADE or Fraunhofer seemed more clinical and more terns. Does addition of definition or favour related to a noise out-phase marked enough? I would lean for the second solution, because when Fraunhofer or BLADE does not appear to degrade not the signal, MAD systematically loses the advantage, devaluateued by a background noise which one has of the evil then to legitimate. Superiority of MAD revêt sometimes the form of a correction of certain defects : linearity compromised of an instrument even degradation present on suffering CD of its 16 bits without application dithering, MAD testifies to qualities absent with the two "simple" coders who are BLADE and Fraunhofer.

In short, the dithering of MAD indeed brings audible advantages, but also its procession of harmful effect, which can sometimes make him prefer basic decoders with the results cleaner and less disturbed."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi