Skocz do zawartości
Mutos

Kto tu szarpie druty??

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi Ci o to, że łapie do wyboru Amod Adur Emol Edur i przesuwam robiąc mostek. Wiem - tak można zagrać praktycznie każdy podstawowy akord.

A strunki kupiłem MArtiny - zobaczymy jak sie beda sprawowac. Ale to najwcześniej jutro; najpierw malowanko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi Ci o to, że łapie do wyboru Amod Adur Emol Edur i przesuwam robiąc mostek. Wiem - tak można zagrać praktycznie każdy podstawowy akord.

A strunki kupiłem MArtiny - zobaczymy jak sie beda sprawowac. Ale to najwcześniej jutro; najpierw malowanko.

No dokładnie. Tylko przestrój Edo D wdół.

i wtedy ten mostek wygląda np. TAK:

III IV

E>Dx----- x---1----x

Ax------x---1----x

Dx------x---1----x

1-palec ale to pewnie wiesz...

III IV

Ex--1--- x-------x---------x

Ax-------x-------x----4----x

Dx-------x-------x----3----x

A tak wyglada ten mostek normalnie. To jest chyba podstawa gitary elektrycznej. Polecam przestroić na próbe, bo tak akustyk fajnie mruczy. Tego stroju używa się bardzo czesto. TOOL, Chyba System przynajmniej na teledysku :)

Inna sprawa że oni wszyscy stroją sie inaczej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heya

mam problem

po zmianie kompa cos z gtp3 mam nie tak , z gtp4 zreszta tez. a chodzi o to ze nie ma dzwieku , gdy odgrywa taby , natomiast jest gdy sie uruchamia [takie intro] powiedzcie mi co to moze byc? juz nie mam zadnych pomyslow... help

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie pudło pomalowałem!! Jeżeli się uda to postaram sie zrobić jakieś foto (może być ciężko). :D:D

Łoj ja bym się zastanawiał z tym malowaniem.

Może to wplynąć na barwę instrumentu itd itp. Lakier bezbarwny - to jeszcze luz gorzej jak zrobiłes z niej naprzykład czarnulkę :)

Ale powinno być ok...

Oby tylko cieniutka warstwa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie pudło pomalowałem!! Jeżeli się uda to postaram sie zrobić jakieś foto (może być ciężko). :D:D

Łoj ja bym się zastanawiał z tym malowaniem.

Może to wplynąć na barwę instrumentu itd itp. Lakier bezbarwny - to jeszcze luz gorzej jak zrobiłes z niej naprzykład czarnulkę :)

Ale powinno być ok...

Oby tylko cieniutka warstwa...

Ja ją w czasach wczesnego liceum dosyć haotycznie pomalowałem sprayem na srebrno :( I nawaliłem nalepek więc dzwięk i tak nie jest taki jak powinien. Zresztą jest to akustyk, którego kupiłem jescze w podstawówce za jakieś 60 zł (z drugiej ręki) czyli dobre 7 lat temu. To gitarka była zbudowana raczej, żeby komuś w zęby natłuc niż brzmieć jakoś rewelacyjnie. Gra i najważniejsze :D:D

A jest tera czarnulka :D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mutos: ladna robota! czy Twoj nick nie jest powodowany zainteresowaniem brazyliska Angra (wokalista nazywa chyba Andre Mutos.... :) )

ja sobie szarpie od prawie trzech lat i zaluje nie zaczalem wczesniej... super sprawa, zawsze mnie to krecilo tylko jakos nie moglem sie zabrac...

GRANIE JEST FAJNE HEHEHE :)

jest ktos z Krakowa kto chcialby pograc kompletnie niezobowiazujaco? odczuwam brak okazji potluczenia sie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ucz się ucz przyda ci się do solówek :) Fajną masz szkołę, że uczą na elekrtykach... Już widze pana od harmoni, który w piwnicy wzywa Samaela ;) W sumie fajny pomysł: Szkoła muzyczna dla okultystów :)

Zapodawajcie zdjęcia swoich gitarek... Ja je mogę oglądac godzinami, niewiem jak wy.

Nie moge niestety znaleźć zdjęć mojego obecnego maleństwa :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TO i ja sie dolacze do waszego szarpania :)

CO prawda nie gram az tyle (praktycznie rekreacyjnie) ale conieco tam potrafie :)

W domu mam 3 klasyki, a jak pokaze wam fote jednego z nich (ponad 30 letni) to wam szczeny spadna :P a dzwiek ma naprawde dobry :)

oczywiscie pierwszym kawalkiem jakiego sie nauczylem to Nothing else... :) ale to tak jak wszyscy chyba :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja tez sie pochwale.

Oto moja ukochana:

Ibanez RG270

Dołączona grafika

:cry: Niestety obecnie choruje (maszynka jedna poszła)

Na szczęście mam mały harem :)

Druga to khem, troche egzotyczne coś. Casio PG 310. Gitara ma wbudowany syntezator Midi :). Rzecz totalnie dla mnie nieprzydatna, ale darowanemu słoniowi nie zagląda się w trąbę. Gitare dostałem i mam ją jakieś 10lat. Na szczęście syntezator ma osobne wyjście. Reszta gitary jest całkiem niezła, fantastyczny gryf, nie tak płaski jak w Rg ale za to cieniutki, klucze Gototh po tylu latach świetnie trzymają struny, może jest trochę niewyważona, ale w normie, świetny humbucker. Naprawdę ją lubie.

Zdięć nie mam więc znalazłem na jakiejś stronie

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam wierną kopię tego Ibaneza :) Zresztą wszystkie RG wygladają podobnie.

Po długim zastanawianiu się gdybaniu i myśleniu zdecydowałem , że jednak lutnik + lepszy osprzęt to bedzie właściwe rozwiązanie...

Ibanezy mają wyczesane sportowe gryfy :) aż się chce człowiekowi grać szybciej. Wogóle to moja ulubiona marka :)

Ta Casio to piękna sprawa. Właściwie ciekawa bo niemam pojęcia jak to gra:) A co do kluczy to niema co się dziwić (Gototh):)

Wogóle gitara nietypowa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gitara to wg mnie podstawa funkcjonowania wszechswiata :) osobiscie gralem dwa razy w zyciu - u kumpla gdy testowalismy zrobiony przez niego piec :) jako pierwszego nauczylem sie grac strange machines the gathering. jak sobie to przypominam, to az sie milo na serduszku robi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam wierną kopię tego Ibaneza :) Zresztą wszystkie RG wygladają podobnie.

Po długim zastanawianiu się gdybaniu i myśleniu zdecydowałem , że jednak lutnik + lepszy osprzęt to bedzie właściwe  rozwiązanie...

Ibanezy mają wyczesane sportowe gryfy :) aż się chce człowiekowi grać szybciej. Wogóle to moja ulubiona marka :)

Ta Casio to piękna sprawa. Właściwie ciekawa bo niemam pojęcia jak to gra:)  A co do kluczy to niema co się dziwić (Gototh):)

Wogóle gitara nietypowa...

Fakt na pierwszy rzut oka RG niezaleznie od modelu wygladaja tak samo, jedynie fikuśny mostek zdradza model wyzszej klasy i oczywiscie brzmienie.

Co do Casio to generelnie jest to normalna gitara wzbogacona o midi. Jak się dobrze przyjżeć to na tym zdjęciu widać, że ma 4 pickupy: dwa single, jeden hum i jeszcze przy samym mostku wąziutki pickup zbierający dźwiek od każdej struny z osobna. Obydwa układy na szczęście są niezależne, mają osobne wyjścia i nawet osobne potencjometry volume. Brzmienie standardowych pickupów jest naprawdę na wysokim poziomie, single troche mi nie odpowiadają ze względu na to, że preferuję ostre brzmienie, ja bym je zaszufladkował do jazzu. Za to humbucker brzmi naprawde rasowo, lepiej od standardowgo w RG. Syntezator to jak dla mnie niepotrzebny bajer, no moze gdyby brzmiał tak jak nowoczesne syntezatory midi do gitar jak np ten Rolanda to ok, ale ten nie jest dynamiczny, tzn niezaleznie jak mocno udeżysz strunę to zabrzmi tak samo. Jeśli chodzi o próbki to jest tego sporo, od całej gamy instrumentów po idiotyczne jak syrena karetki + mozliwość załadowania banku w postaci karty lub dopięcie zewnętrznego styntezatora

Jak dorwę cyfraka to zrobie jakies zdjęcia, bo w sieci strasznie trudno cokolwiek znalesc o tych gitarach, dowiedzialem sie tylo ze byly produkowane w w Japonii w tej samej fabryce co Ibanezy :) (nawet nie wiedziałem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi