zim Opublikowano 6 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2002 Problem z pewnoscia dosyc banalny, ale nie mam miernika zeby sprawdzic temperature dysku wiec musze sie zdac na teorie z ktorej jestem cienki. Jak nietrudno sie domyslic wlasnie dlatego pytam was :wink: Niestety nie znalazlem zadnego zdjecia zeby wam to pokazac, ale ta obudowa (i pewnie tez inne Enlight-a) 'skrzynke' na hdd ma przekrecona o 90 stopni. Czyli np wtyczka do podlaczenia tasmy jest na wprost bocznej sciany, fajny bajer bo latwo dzieki temu uzyskac bardzo dobra cyrkulacje powietrza. Jako, ze mam (od wczoraj :D ) BARRACUDE 60GB chcialem tam zamontowac jakis maly wiatraczek. I dochodzimy powoli do meritum, skrzynka ta moze pomiescic dwa HDD (u gory i na dole). Jesli dam go na dol to bedzie sie calkiem duza powierzchnia stykal ta czescia dysku gdzie jest elektronika (jak sadze, jest to ta czesc gdzie sa wtyczki), na gorze oczywiscie bedzie to druga czesc, ktora chyba sie bardziej grzeje. Pytanie jest takie: Czy warto praktycznie blokowac przeplyw powietrza przez gore dysku (elektronika na dole) aby pozwolic mu oddawac czesc ciepla do puszki. A moze lepszy efekt osiagne dajac go na dole a na gore dmuchajac wiatrakiem? Nie mam zadnego pojecia ktora opcja bedzie lepsza, chociaz przewage ma u mnie ta druga... Z gory dzieki za pomoc 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 6 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2002 Najlepiej jak bys obydwie strony chlodzil. Ustaw tak wentylator aby dmuchal na czolo dysku. Wtedy powietrze bedzie "omywac" obie strony dysku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...