juice99 Opublikowano 14 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2003 mam nadzieje, że to nie jest za bardzo offtopic, ale to dotyczy sprzętu... ;) Mam Compaq Armada 1753, z chips&tech 68554, 2MB może ktoś tutaj będzie wiedział - laptop chodzi standardowo w 800x600 i jak zmniejszam obraz to zmniejsza się również część która jest wyświetlana - mam wtedy tylko małe okienko na i tak już małym monitorze laptopa. w 98 sterowniki ch&t są rownież wyposażone (chyba to sterowniki za to odpowiadają) w możliwość rozciągania ekranu za pomocą Function Key +T, ale po takiej operacji windows i jakakolwiek gra wyglądają paskudnie, ledwo co widać... w niektórych laptopach można zmienić w setupie, w innych jakimś specjalnym programem, ale ja nic, kompletnie nic nie znalazłem do swojego, chociaż szukałem bardzo długo.. ale skoro istnieje do innych (np. programowe rozciąganie) to może i do mojego istnieje? z góry dziękuję i sorry za lekki offtopic :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arakasi Opublikowano 14 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2003 Primo to podaj deczko dokladniejsza konfiguracje tego sprzetu, albo linka do strony z opisem i opisz swoj problem ciut bardziej w jezyku polskim, bo przyznam, ze srednio na razie czaje, o co chodzi, drugie primo to sciagnij moze najnowsze stery ze strony compaqa (zlbo raczej hp teraz). Pozdro M. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juice99 Opublikowano 14 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2003 Primo to podaj deczko dokladniejsza konfiguracje tego sprzetu, albo linka do strony z opisem i opisz swoj problem ciut bardziej w jezyku polskim, bo przyznam, ze srednio na razie czaje, o co chodzi, drugie primo to sciagnij moze najnowsze stery ze strony compaqa (zlbo raczej hp teraz). Pozdro M. Laptop Compaq Armada 1573D, 32MB RAM, karta graficzna chips&technologies 68554, sterowniki najnowsze, sciagniete ze strony Compaq/HP: Chips and Technologies Video Driver version 4.11 A (1 Apr 99), setup wymieniony na System ROMPaq version 586P_99.0610 A (28 Jun 99), jakiekolwiek narzędzia ze strony http://h18007.www1.hp.com/support/files/Ar.../model/900.html , nie pomogły mi w rozwiązaniu tego problemu (do w95 i w98) mój system operacyjny to Windows 95 OSR 2.5 , ale w systemie Windows 98 SE działo się to samo... problem polega na tym, ze moj wyswietlacz jest przystosowany do trybu 800x600, i gdy zmieniam rozdzielczosc na mniejsza, wykorzystywana jest tylko ok. polowa ekranu. ( na srodku ekranu robi sie prostokat i w nim jest obraz 640x480, a ze wszystkich 4 stron otacza go czarny obraz). można to rozwiązać wciskając klawisze Function Key + T, wtedy obraz rozciąga się na cały wyświetlacz (a nie tylko pozostaje w małym okienku na środku), ale w ten sposób wszystko wygląda paskudnie. Fonty są ledwo co czytelne, a grafika wygląda okropnie. Lepszym rozwiązaniem jest zmiana ustawień w setupie, ale w tym modelu czegoś takiego znaleźć nie mogłem. Następnym rozwiązaniem byłoby programowe rociągnięcie obrazu.. ale z koleji takiego programu znaleźć nie mogłem moje pytanie brzmi - co zrobić, żeby w mniejszej rozdzielczośći obraz nie zajmował połowy ekranu, tylko cały. mam nadzieję, że to jest jasniejsze :) pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arakasi Opublikowano 14 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2003 Primo to podaj deczko dokladniejsza konfiguracje tego sprzetu, albo linka do strony z opisem i opisz swoj problem ciut bardziej w jezyku polskim, bo przyznam, ze srednio na razie czaje, o co chodzi, drugie primo to sciagnij moze najnowsze stery ze strony compaqa (zlbo raczej hp teraz). Pozdro M. Laptop Compaq Armada 1573D, 32MB RAM, karta graficzna chips&technologies 68554, sterowniki najnowsze, sciagniete ze strony Compaq/HP: Chips and Technologies Video Driver version 4.11 A (1 Apr 99), setup wymieniony na System ROMPaq version 586P_99.0610 A (28 Jun 99), jakiekolwiek narzędzia ze strony http://h18007.www1.hp.com/support/files/Ar.../model/900.html , nie pomogły mi w rozwiązaniu tego problemu (do w95 i w98) mój system operacyjny to Windows 95 OSR 2.5 , ale w systemie Windows 98 SE działo się to samo... problem polega na tym, ze moj wyswietlacz jest przystosowany do trybu 800x600, i gdy zmieniam rozdzielczosc na mniejsza, wykorzystywana jest tylko ok. polowa ekranu. ( na srodku ekranu robi sie prostokat i w nim jest obraz 640x480, a ze wszystkich 4 stron otacza go czarny obraz). można to rozwiązać wciskając klawisze Function Key + T, wtedy obraz rozciąga się na cały wyświetlacz (a nie tylko pozostaje w małym okienku na środku), ale w ten sposób wszystko wygląda paskudnie. Fonty są ledwo co czytelne, a grafika wygląda okropnie. Lepszym rozwiązaniem jest zmiana ustawień w setupie, ale w tym modelu czegoś takiego znaleźć nie mogłem. Następnym rozwiązaniem byłoby programowe rociągnięcie obrazu.. ale z koleji takiego programu znaleźć nie mogłem moje pytanie brzmi - co zrobić, żeby w mniejszej rozdzielczośći obraz nie zajmował połowy ekranu, tylko cały. mam nadzieję, że to jest jasniejsze :) pozdrawiam O wiele jasniejsze i wlasciwie sam sobie odpowiedziales na swoje pytanie w poprzednim poscie. Wyswietlacze w lapach (LCD zreszta tez) sa przystosowane do pracy z okreslona rozdzielczoscia ekranu (tak jak u ciebie np. 800x600). Odpalajac w obraz w innej rodzialce, ilosc lini w pionie i poziomie nie ulega zmianie. Tak wiec, gdy zapuscisz rozdzialke wyzsza, czesc pupitu bedzie niewidoczna. przy nizszej, obraz albo jest skalowany lub odpala sie na calym ekranie, ale wtedy nie wszystko jest wlasciwie wyswietlane - efekt rozmazania --> dla przykladu 800 lini w poziomie wyswietla 640, co dawaloby przelicznik 1,25 piksela. Wyswietlacz radzi sobie z tym np. co jakis czas wyswietlajac 1 linie przy pomocy 2 rzeczywistych. Mam nadzieje, ze to wszytsko jest zrozumiale, naturalnie moge sie mylic, ale wynika to wszystko ze "zdrowego rozsadku", zreszta mialem podobny problem, gdy chcialem pograc na moim lapku starym w fallout-a (800x600 --> 640x480). Ergo, musisz sie z tym zjawskeim pogodzic lub podpiac notka do monitora zewnetrznego 8) Pozdro M. p.S. A moze chcialbys dokupic sobie pamiec do lapa, mam 2 moduly 32Mb so-dimm (kingstony na kosciach samsunga)? Opchnalbym je tanio, bo tylko leza i sie kurza w szafie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juice99 Opublikowano 15 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2003 O wiele jasniejsze i wlasciwie sam sobie odpowiedziales na swoje pytanie w poprzednim poscie. Wyswietlacze w lapach (LCD zreszta tez) sa przystosowane do pracy z okreslona rozdzielczoscia ekranu (tak jak u ciebie np. 800x600). Odpalajac w obraz w innej rodzialce, ilosc lini w pionie i poziomie nie ulega zmianie. Tak wiec, gdy zapuscisz rozdzialke wyzsza, czesc pupitu bedzie niewidoczna. przy nizszej, obraz albo jest skalowany lub odpala sie na calym ekranie, ale wtedy nie wszystko jest wlasciwie wyswietlane - efekt rozmazania --> dla przykladu 800 lini w poziomie wyswietla 640, co dawaloby przelicznik 1,25 piksela. Wyswietlacz radzi sobie z tym np. co jakis czas wyswietlajac 1 linie przy pomocy 2 rzeczywistych. Mam nadzieje, ze to wszytsko jest zrozumiale, naturalnie moge sie mylic, ale wynika to wszystko ze "zdrowego rozsadku", zreszta mialem podobny problem, gdy chcialem pograc na moim lapku starym w fallout-a (800x600 --> 640x480). Ergo, musisz sie z tym zjawskeim pogodzic lub podpiac notka do monitora zewnetrznego 8) Pozdro M. p.S. A moze chcialbys dokupic sobie pamiec do lapa, mam 2 moduly 32Mb so-dimm (kingstony na kosciach samsunga)? Opchnalbym je tanio, bo tylko leza i sie kurza w szafie :) a czy teoretycznie nie jest mozliwe napisanie programu, ktory by zmienial wyswietlanie grafiki 640x480 w 800x600 biorac pod uwage to, ze wyswietlacz LCD nie jest do tego przystosowany - i tak jakby lekko korygowal polozenie roznych pikseli, przesuwajac je delikatnie. Jesli dobrze rozumiem, to problem polega na tym, ze linie są wyświetlane w trochę innych miejscach niż wyświetlacz sądzi że będą (bo jest do tego przystosowany), a gdyby kosztem lekkich zniekształceń, (mniejszych niż te zawarte w sterownikach z 99roku) to zmienić? to tylko teoretyczne :) a może po prostu jest możliwość zmiany tekstur gry, lub czegoś takiego i również oczywiście kosztem pewnej utraty jakości (no bo to dalej będzie 640x480, a nie 800x600) to zrobić? wydaje mi się, że gdybym przerobił całą grafikę w grze ręcznie (ciężkie zadanie...) i zmieniał "na chama" rozdzielczości z 640x480 różnych tekstur itd. w jakimś dobrym programie graficznym, to to i tak by wyglądało o niebo lepiej niż ten nieczytelny wręcz ekran po zastosowaniu opcji Fn+T.... z resztą to jest funkcja z 99 roku, może przez 4 lata udoskonalili to jakoś? (jakoś poza sterownikami, bo chips&technologies dawno zapomniała o mojej karcie graficznej) ale nie wiem, tylko teoretyzuje i zgaduje... :) chodzi mi o to, że jak biorę przeciętny plik zapisany w rozdzielczości 640x480 i chcę mu podwyższyć rozdzielczość, to kosztem niewielkich (w porównaniu do tego Fn+T) strat w jakości mogę to zrobić... pozdrawiam P.S. co do kupna... to niestety sam ram mi nie wystarczy, chciałbym też zmienić procesor i kartę graficzną... i wyświetlacz ;) więc chyba mi się nie opłaca, raczej oszczędzę na jakiś nowy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma3ek Opublikowano 15 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2003 hej :) tez mam ten problem tyle ze w Thoshibie (Toshiba Tecra 8200 TFT 14,1", 256 MB RAM, 20 GB HDD, karta graficzna 16 MB, TV-Out, fax-modem, LAN 100 Mb + sieć bezprzewodowa, CD-ROM, port podczerwieni, 2 x USB, LPT, COM, PCIMCIA) i niestety tego nie da sie przeskoczyc. jest to wlasciwosc tych ekranow i tyle. jedynymi formami ktore sobie z tym poradzily to IBM i Compac w nowych modelach, niestety obydwie firmy chronia to patentami i jest to rozwiazanie hardwarowe a nie soft. twoja walka ze zmiana tekstur, czy tam co chcesz zmieniac, nie ma sensu. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...