Skocz do zawartości
turzol

Problem z katodą

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem czerwoną katodę z inwenterem do którego jest możliwość podłączenia 2-óch katod. Drugą katodę (niebieska) zakupiłem bez inwentera.

Problem tkwi w tym iż po podłączeniu dwóch katod jedna z nich (niebieska) nie świeci wcale :( Podłączona osobno też nie świeci :(

Czy mogli mi sprzedać uszkodzoną katodę :?:

CZy jest możliwe żeby inwenter nie wyrabiał na 2-óch katodach :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to mnie ucieszyliscie :cry: Nowa katoda i takie jaja... W sumie mogłem sprawdzić w sklepie czy świeci jak kupowałem, ale na moją prośbę o podłączenie katody w celu sprawdzenia jak świeci babka pokazała mi taką samą, która świeciła na wystawie sklepowej więc to olałem.

Kurcze jak serio zwalona to mam 40zł z głowy bo nie kupiłem jej w kraju :( A jeździć albo wysyłać to mi teraz nie na ręke.

A może po prostu katoda ma inną specyfikację (bo na 100% jest innej firmy niż czerwona) i przez to nie działa na tym inwenterze. Jest taka możliwość :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie mam :)) ;D jakiej firmy jest inwerter i jakie ma parametry (napiecie wyjsciowe). Generalnie najlepiej jakbys sprobowal pojsc z katoda do kogos kto ma inny inwerter np od CM Aurora .. i tamzobaczyl .... Moze inwerter daje za niskie V zeby odpalic katode ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CZerwona katoda jest firmy CoolerMate i na pudelku pisze:

Package Contest:

1 300mm CCFL

1 12V inventer

1 Two-position switch

1 Acrylic tube

2 Square and caps

1 4pin Molex

1 80mm Velcro strip

2 Mouting feet

2 Clear ties

Specifications

lenght 300mm

diameter 3.0mm

supply voltage 620V

current draw 0.0005A

brightness 29.000 cd/m^2

average lifespan 30.000h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CZerwona katoda jest firmy CoolerMate i na pudelku pisze:

Package Contest:

1 300mm CCFL

1 12V inventer

1 Two-position switch

1 Acrylic tube

2 Square and caps

1 4pin Molex

1 80mm Velcro strip

2 Mouting feet

2 Clear ties

Specifications

lenght 300mm

diameter 3.0mm

supply voltage 620V

current draw 0.0005A

brightness 29.000 cd/m^2

average lifespan 30.000h

Sadzac po prametrach i tym co masz w pudelku jest to OEM Sunbeam.

Inwertery do Sunbeam wygladaja:

-niebieski prostokat z otworami wwentylacyjnymi posrodku w ksztalcie kolka.

- lub tki sam ale bez pudelka zawiniety w tasme rzepowa.

Tu masz zdjecie http://www.sunbeamtech.pl/products/products-ccfl.htm

Jednak jesli katoda ci zupelnie nie swieci to prawdopodobnie jest uszkodzona. Sprawdz czy w srodku nie jest peknieta.

Ewentualnie sprawdz przy wtyczce czy przewod sie nie poluzowal i nie ma styku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej.

mam w sumie troche podobny problem. przywiozlem sobie komplet 2 katod ze stanow i jedna strasznie slabo swieci. ewidentnie jest zwalona..

komplecik firmy sunbeam.. mysicie, ze jest szansa, ze sunbeam w polsce mi ja wymieni? przeciez im teoretycznie powinno byc wszystko jedno.. oni i tak zwalone rzeczy wysylaja gdzies dalej.

mati.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ze stanów????

tam maja chyba inne napiecie w sieci 110 i 60Hz  a u nas jest 230v i 50Hz ale moge sie mylic

ale katode(inwerter) to zasilasz jakim napieciem hint 12V stale

... wiec :)

Jakze piekna i odwazna teoria legla w gruzach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko wsrodku nie ma gazu :lol: jak sie postarasz to wyciagniesz ze srodka plastikowej rurki taki cieniutki precik ktory wlasnie powinien swiecic.... tak wlasnie powinien ale mowisz ze sprawdzales na trzech roznych inwerterach i nie dziala ... :cry: mam osobiscie 3 komplety sunbeam-a 2 z usa i jeden z polski nie zauwazylem roznic ... obstawiam jeszcze mozliwosc zalamania kabla czy cuś ale jak poszukiwania uszkodzonego kabla nie wypla to moim zdaniem katoda jest death :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli spokojnie moge zdemontowac ta koncowke plastikowa? 

Kumpel potraktowal katode miernikiem i niby wszystko ok...wiec chyba dam sobie z nia spokoj ...bedzie sluzyc jako atrapa  :lol:

Proponuje atrape miecza swietlnego - takiego jak mial Łukasz Niebochód albo Baron Werder :D ... ze niby skonczyles juz z ciemna strona MOCy i miecz swietlny odlozyles na polke :wink: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli spokojnie moge zdemontowac ta koncowke plastikowa? 

Kumpel potraktowal katode miernikiem i niby wszystko ok...wiec chyba dam sobie z nia spokoj ...bedzie sluzyc jako atrapa  :lol:

Proponuje atrape miecza swietlnego - takiego jak mial Łukasz Niebochód albo Baron Werder :D ... ze niby skonczyles juz z ciemna strona MOCy i miecz swietlny odlozyles na polke :wink: :lol:

:wink: Ciekawa alternatywa - musze to przemyslec :wink: Hehe tylko ja z ciemna strona mocy jeszcze nie skonczylem :twisted: - wrecz przeciwnie :lol:

BTW THX Dimek za Vietconga (zaraz bede ostro szarpal) :wink: - szkoda ze GG nie dziala bo chcialem ci cosik przekazac :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi