bartekss Opublikowano 14 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2003 Wczoraj wpadł do mnie kumpel i wymieniliśmy się filmami.Po odłączeniu jego dysku(Seagate Medalist 6531 6GB) podczas uruchamiania systemu ukazuje sie komunikat "Secondary IDE chanel no 80 Conductor cable installed" a przy pokazywaniu jakie dyski są podłączone Sec.Slave Disk:LBA,ATA33 80GB-wcześniej przy ATA było 100 Mimo tych komunikatów wczoraj było można normalnie pracować na kompie(włączać,wyłączać,resetować)Dziś rano włączając komputer moim oczom ukazał się taki komunikat "Secondary IDE chanel no 80 Conductor cable installed" "CMOS cheksum error-Defaulst loaded" po którym nie dało sie uruchomić systemu ani resetować kompa,pomagało tylko wyjęcie wtyczki z kontaktu W końcu brat przełożył coś na płycie głównej z PIN2 do PIN1 i komputer ruszył ale nadal pokazują się komunikaty "Secondary IDE chanel no 80 Conductor cable installed" Sec.Slave Disk:LBA,ATA33 80GB-wcześniej przy ATA było 100 Moje pytania to: 1.Co jest przyczyną? 2.Co oznaczają komunikaty? 3.Co z tym zrobić? Moja płyta główna to Abit SA6 a dysk to Caviar 80/7200 WD800JB 8MB Cache Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomówki Opublikowano 14 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2003 "Secondary IDE chanel no 80 Conductor cable installed" - wydaje mi się że ten komunikat oznacza to, iż płyta wykryła że dysk podłączony jest kablem 40 żyłowym (pomimo tego że faktycznie jest 80), w związku z czym transfer zostaje ograniczony do ATA 33. Jeśli możesz to sprawdź na innym kabelu, czy to samo będzie się dziać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 14 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2003 dokladnie. kabel padl, albo zle podlaczyliscie (niebieska wtyczka ma wchodzic do plyty) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 14 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2003 sprawdz na innym kablu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo163 Opublikowano 14 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2003 Podociskaj szyne do dysku, sparwdz czy dobrze podlaczona i w biosie czy wszystko na auto ustawione do dyskow itd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartekss Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 Pozyczylem od kumpla kabel ale na nim nie wykrywa mi dysku, na moim kablu jest 300V a na tym 150V inne oznaczenia sa takie same. Musi byc 300V by chodzilo ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...