Skocz do zawartości
Unreleased

Problem z wentylatorem na CPU

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z wentylatorem na procku a mieanowicie czasami niestartuje razem z kompem trzeba go dosłownie pchnąć palcem!!!

A czasami rusza sam OK co robic jaka jest tego przyczyna??

Może dal orjentacji podam temperatury proca ale nie wiem czy to ma jakies znaczenie. Zaraz po starcie 23-25 potem podnosi sie na 26-28 lub 28-34 teraz mam 26 S/C

Pozdrawiam

Unreleased

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam problem z wentylatorem na procku a mieanowicie czasami niestartuje razem z kompem trzeba go dosłownie pchnąć palcem!!!

Może dal orjentacji podam temperatury proca ale nie wiem czy to ma jakies znaczenie. Zaraz po starcie 23-25 potem podnosi sie na 26-28 lub 28-34 teraz mam 26 S/C

Pozdrawiam

Unreleased

Najprawdopodobniej do łożyska lub panewek dostał się "syf".

Odklej z niego naklejkę i wlej dwie krople oleju maszynowego, jak nie masz to możebyć uniwersalny lub słonecznikowy, a nasępnie zaklej go spowrotem jakąkolwiek taśmą samoprzylepną. Powinno go trochę przepłukać i dosmarować.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też kiedyś miałem taki przypadek :D Zorientowałem się o tym dopiero jak komp cały czas się wieszał :lol: Zdjąłem obudowę i jak przyłożyłem palec do radiatora to się sparzyłem :evil:

polecam kropelkę oleju, pomogła na ponad rok 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic nie dało smarowanie i czyszczenie dalej lipa

dlaczego tak sie dzieje?

jak go rusze to działa i czasem nawet sam rusza czy możliwe zeby byo to wina czegoś innego a nie wentylatora?

to nie ryzykuj i kup nowy bo jeszcze zjarasz procek :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest wyczyszczony i nasmarowany ale tak jak pisałem nic nie dało

Ale mam pytanie może głupie ale

Czy możliwe żeby miał związek zainstalowany słabszy wentylator nakarcie graficznej? Tamten posypał sie całkiem miałem 12 V ale nigdzie takiego nie mogłem dostać kupiłem 5 V i zainstalowałem i działa (narazie) czekam aż mi przyslią odpowiedni 12 V łozyskowany.

Może ten słaby 5V zainstalowany na grafice żutowac na działanie tego na CPU? :?: :roll:

Unreleased

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie ja zawsze podłączałem wiatraczki pod druty zasilające CD i HDD, przynajmniej miałem wybór 12V 7V 5V Sprubój może podłączyć wiatrak pod 12V, bo płyta np może dawać mniej i wiatrak stoi :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysle ze raczej masz w domu olej, ale jak ci poszlo wszystko na frytki :wink:  :)  to mozesz psiknac WD40 lub czyms z tej rodziny srodkow.powodzenia

Nie radzę Używać wd40. Jak swój wd potraktowalem to teraz chodzi jak by miał z 50cm średnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysle ze raczej masz w domu olej, ale jak ci poszlo wszystko na frytki :wink:  :)  to mozesz psiknac WD40 lub czyms z tej rodziny srodkow.powodzenia

Nie radzę Używać wd40. Jak swój wd potraktowalem to teraz chodzi jak by miał z 50cm średnicy.

WD40 nie jest do smarowania. Ja polecam FinishLine Teflon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D

Po co Ci wentl przy takich temperaturach procka. Ja mam ok 65 stopni i wentyl wyłączyłem. Chodzi tak już prawie pół roku. A jaka piękna cisza.

Jak wiesz co i jak jest mierzone (najlepiej dioda termiczna procka) nie musisz kompletnie bać się temp do 70-80 stopni C.

Dla mnie ideałem jest cichy szum HDD lub CD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Pozdrawiam

Unreleased

Najprawdopodobniej do łożyska lub panewek dostał się "syf".

Odklej z niego naklejkę i wlej dwie krople oleju maszynowego, jak nie masz to możebyć uniwersalny lub słonecznikowy, a nasępnie zaklej go spowrotem jakąkolwiek taśmą samoprzylepną. Powinno go trochę przepłukać i dosmarować.

Pozdr.

Witek_p

Gadasz glupoty gosciowi !!!

W zyciu nie smaruj wentyla olejem jadalnym !!! ZADNYM !!!

Olej ten ma tendencje do gestnienia i robienia sie kleistym po jakims czasie.

Tylko olej maszynowy i to nawet nie te rzadkie do maszyn precyzyjnych, tylko taki do silnika najlepiej, mozna dodac troszke pylu grafitowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja wiem co sie stalo :D :D chyba...

u mojego kumpla bylo tak ze mial w wentylu kilka uzwojen i jedno mu sie spalilo. No i potem wiatraczek raz odpalal, a raz nie, to bylo zalezne od ulozenia uzwojen wzgledem magnesu. Takze rozbierz wentyla i sprawdz miernikiem uzwojenia. Jesli to bedzie to, wtedy musisz albo przewinac uzwojenie albo kupic wentyla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy ojawem przepalenia uzwojenia może być (jak już ruszy ) mniejsza prędko¶ć obrotowa ?? 

Spadła mi z 5400-6000 na 2900-3500 !!! 

no wlasnie przez przepalenie moze zmniejszyc sie predkosc obrotowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...