boss Opublikowano 14 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2003 Heja, skladam kompa i planuje stworzenie macierzy dyskowej RAID 0. mam tylko maly dylemat - jakie dyski wybrac (80GB), zeby macierz byla maksymalnie wydajna? Calosc chcialem odpalic na Abicie NF7-S.... Prosze o konkretne wypowiedzi, najlepiej poparte liczbami. Nie mam zamiaru dyskutowac i tlumaczyc sie z koniecznosci rozwiazania macierzowego (niektorzy na tym forum, jak zauwazylem, sa wrogo ustosunkowani do wszelkich topicow z haslem RAID w temacie..). Poprostu potrzebuje max wydajnosci do obrobki video i na tym ucinam wszelkie pytania. Licze na pomoc osob, ktore poczynily juz jakies praktyczne doswiadczenia w stawianu macierzy dyskowych (w szczegolnosci na NF7-S! ):) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glazio Opublikowano 15 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2003 Skoro budujesz RAID na NF7-S potrzebne ci będą dyski SATA. WD Raptor odpada ze względu na pojemność (36 GB) i/lub cenę. Do wyboru pozostają Ci trzy: Seagate 7200.7, WD Caviar SE i Matrox DiamondMax Plus 9. Wyniki mogą się trochę różnić dla dysków 80GB ale te wyniki mogą dać Ci pewien obraz tego czego możesz się spodziewać: Na ICH5R Seagate 2x160GB, WD 2x250GB i Maxtor 2x200GB Sandra Seagate - 69935 WD - 70288 Maxtor - 73491 PCMark Seagate - 1976 WD - 2162 Maxtor - nie mam ogólnego ale z wyników cząstkowych można przypuszczać, że jakieś 2500 Na kontrolerze Sil3112 wyniki są odpowiednio mniejsze dla przykładu: Seagate Sandra - 59523 PCMark -1644. Wyniki nie są moje. Wziałem je stąd (maxtor i reszta) Oczywiście wiesz, że na NF7-S kontroler RAID to Sil3112. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boss Opublikowano 15 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2003 Dzieki za obszerna wypowiedz! :D Myslalem nad zbudowaniem macierzy w oparciu o WD 800 JB (ATA 100) przy uzyciu przejsciowek Serillez (mam juz jedna, a druga dostane z plyta :) Nie potrzebuje zawrotnych pojemnosci, raczej chodzi mi o predkosc! Wiem ze na Abicie jest kontroler Silicon :( Dlatego moze nieco przeformuluje pytanie: Jaka plyta pod Socket A oferuje obecnie najlpsza wydajnosc kontrolera RAID? (od razu zaznaczam, ze cena nie gra roli, po prostu interesuje mnie max wydajnosc :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 15 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2003 z tego co wiem to na abicie tylko jeden hdd moze pracowac poprzez przejsciówke - drugi hdd musi byc juz sata Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sensei Opublikowano 15 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2003 Mogą pracować dwa. Mam w tej chwili RAID 0 na 2 x WD800JB, oba na przejsciówkach, wynik w Sandrze ponad 60k. Do bossa : We wrześniowym PC World Computer bardzo dobrze wypadł nowy dysk Samsunga 160 MB ATA 133 (wersja SATA gorzej niestety) mozna by je puscic w RAIDzie na przejsciówkach (podejrzewam ze moje WD dławią się w RAIDzie bo są to dyski jakby nie patrzeć ATA 100) Druga opcja to dwa Raptory Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boss Opublikowano 15 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2003 hmm, z produktami f-my Samsung to ja wole ostroznie... :wink: Wybor dyskow do macierzy to jedna sprawa, jednak nawet szybkie dyski na marnym kontrolerze beda pracowac wolno :(, dlatego pytam: Jakie kontrolery RAID (niekoniecznie SATA, wystarczy IDE) sa montowane na innych plytach Socket A? Ktore z nich najlepiej wypadaja pod wzgledem wydajnosci? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boss Opublikowano 15 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2003 Mogą pracować dwa. Mam w tej chwili RAID 0 na 2 x WD800JB, oba na przejsciówkach, wynik w Sandrze ponad 60k. Bylbys moim guru, jakbys odpalil HD-Tacha na swojej macierzy i zapodal wynik na forum :) Nie widzialem jeszcze ani razu testu z tego benchmarka na macierzy WD 800JB, a mysle, ze takze innych moze to zainteresowac :) (benchmark jest bardziej miarodajny od sandry, daje wglad w fizyczna organizacje dysku i rozkald predkosci odczytu na talerzach :) Program mozesz pobrac stad: http://www.chip.de/downloads/c_downloads_g...63643231&v=3600 (mozna wybrac jeden z kilku dost. mirrorow klikajac na wybrana pozycje DOWNOAD-SERWER) (podejrzewam ze moje WD dławią się w RAIDzie bo są to dyski jakby nie patrzeć ATA 100) Druga opcja to dwa Raptory RAID na Raptorach - to bylby wypas :D Szybciej niz niejeden serwer! ;) A na powaznie: mysle, ze 'dlawienie' sie jest wina samego kontrolera, gdyz de facto transfer sekwencyjny z pojedynczego dysku twardego jest na poziomie ATA 66 (powaznie), natomiast sumarycznie i tak lezy to ponizej specyfikacji S ATA 150 (dane sa zbierane / rozbijane miedzy oba dyski). [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Opublikowano 15 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2003 hmm, z produktami f-my Samsung to ja wole ostroznie... :wink: Wybor dyskow do macierzy to jedna sprawa, jednak nawet szybkie dyski na marnym kontrolerze beda pracowac wolno :(, dlatego pytam: Jakie kontrolery RAID (niekoniecznie SATA, wystarczy IDE) sa montowane na innych plytach Socket A? Ktore z nich najlepiej wypadaja pod wzgledem wydajnosci? Jesli chodzi o SATA to na http://pclab.pl jest "Kontrolery Serial ATA - przegląd" sa tam wersje z raidem. W listopadzie beda juz chyba dostepne Western Digital 74 GB Raptora na SATA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 15 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2003 Ja wziąłem Barracudy 7200.7 z jednego powodu - może w odczycie nie są najlepsze za to w zapisie danych nie mają sobie równych. Na potwierdzenie tego popatrz na http://www.hardwarezone.com/articles/artic...&aid=817&page=1 i linka którego podał glazio http://www.metku.net/index.html?sect=view&...500jd/index_eng - wydajność zapisu pojedyńczej barakudy i dysków w raid Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pamir Opublikowano 15 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2003 Witam!!! Moze tutaj ktos mi powie co jest wydajniejsze: WD1200JD (SATA) czy WD1200JB (ATA). Wlasnie przymierzam sie do kupna dysku i waham sie pomiedzy tymi modelami. Dodam ze nigdzie w sieci nie mogelm znalezc testu WD1200JD, wiec jakby ktos cos znalazl to bylbym wdzieczny za linka......A moze wogle jakis inny model wybrac tak do 600zl? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boss Opublikowano 16 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2003 No tak, faktycznie Barracuda 7200.7 ma bardzo dobry zapis, jednak z tresci artykulu http://www.metku.net/index.html?sect=view&...500jd/index_eng wynika, ze macierz na tych dyskach nie sprawuje sie najlepiej (wyglada to na totalna porazke!), a przeciez wlasnie o konfig. RAID 0 mi chodzi... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marsjan Opublikowano 16 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2003 RAID na Raptorach - to bylby wypas :D Szybciej niz niejeden serwer! ;) Mam ustawionego Raida 0 (Abit NF7-S) na dwóch Raptorach i o ile pamięć mnie nie myli średni odczyt wyliczony przez HD Tacha wychodzi cos koło 100 MB/s. Poza tym dyski są całkiem ciche, ale za to nieźle się grzeją. Pozdrowienia Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boss Opublikowano 16 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2003 RAID na Raptorach - to bylby wypas :D Szybciej niz niejeden serwer! ;) Mam ustawionego Raida 0 (Abit NF7-S) na dwóch Raptorach 8O 8O 8O 8O 8O RESPECT! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sensei Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 Marsjan, chyba rządzisz w tej chwili na forum, dwa Raptorki, ehhh :? Dla zainteresowanych wynik odczytu z HDTach`a dla 2xWD800JB na SATA : Max : 92044 Min : 16042 Ave : 80106 random acces time : 14,7 :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boss Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 Odczyt masz niezly! W sumie wydajnosc obu dyskow prawie sie sumuje :D Dla porownania: test na Benchmark.pl Jesli masz taka mozliwosc, byloby fajnie jakbys przetestowal jeszcze predkosc zapisu. Ale jesli nie masz pustych partycji, to niestety nie da sie tego zrobic :( Szkoda, ze czas dostepu jest taki wysoki :( Jest to chyba bezposrednia win kontrolera i/lub przejsciowek IDE>SATA... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...