Skocz do zawartości
Dzidzia

Help(Specjalisci od DOS'a)

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm mam taki problem sys dziala poprawnie(win 98 wszystkie uaktualnienia) wszystko ale po probie wlanczenia programu MS_dos (do fakturowania bo tego kompa ma glownie sluzyc ) albo nawet glupiego Norton Comandera wywala blad ze progz wykonal nie prawidlowa operacje o numerze E0002:itp. wraca do windozy i pisze zebym sprobowal w helpie usuwanie problemow z MS Dos przeczytalem od deski do deski chociaz jak sie spodziewalem nic tam nie znalazlem :cry:

Config to:

Celeron 1800 Mhz

MOBO na SIS 648(chyba)Matsonic'a napewno Sis zaczynajacy sie na 6.. :cry: zintegrowan muzyka i LAN

Dysk 80tka Samsunga

Toshiba DVD

Grafika Radeon 9000(jakis no name)

256 DDR 400 Noname

Wydaje mi sie ze jest to wina SIS'a albo tego ze cos w dosie kaszani sie z DDR'ami hmm szczerze powiedziawszy rece mi opadaja bo zlozony komp pseudo biurowy nie spelnia glownego zalozenia nie da sie na nim pisac faktur :cry: Program to PC Kupiec

Nie wiem moze sprobowac pod WinXP ale najpierw chcialem sie spytac o opinie forumowiczow bo reinstalka tego wszystkiego troche zajmie a szanse ze podzial sa prawie zadne :cry:

Z gory dziekuje wszystki m za pomoc :!:

Ps:Nie jest to wina wirusa jak mi ktos zasugerowal bo sys byl sprawdzony 2x najnowszym Symantec Norton Antivirus i scanerem online Mks_vir'a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm sproboj moze pobawic sie ustawieniami opcji do odpalania trybu Dosowego, elegancki autoexec i config, dodaj stery dosowe do myszki, czy dzwieku, zwolnij pamiec konwencjonalna w jak najwiekszym stopniu; lub poeksperymentuj na dyskietce systemowe, moze tak sie uda odpalic pomijajac winde.

Pozdro

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moslo niestety tez sie zawiesza . Ale znalazlem cos innego NortonComander po zaznaczeniu w opcjach uruchaminia na MS_DOS sys sie restartuje i zwiecha :-( ale jak kaze mu urzyc innych niz satandardowe ustawienia dla Autoexec i config.sys'a to startuje dzila ok . Wiec skopiowalem to i wklejilem do swojego windowsowego pliku(config i autoexec[tu probowalem roznych opcji na poczatku i na koncu wywalic i wklejic tylko to dodac wszystko itp. ) :

config.sys:

DOS=HIGH,UMB

Device=C:WINDOWSHimem.Sys

autoexec:

SET TMP=C:WINDOWSTEMP

SET TEMP=C:WINDOWSTEMP

SET PROMPT=$p$g

SET winbootdir=C:WINDOWS

SET PATH=C:WINDOWS;C:WINDOWSCOMMAND;C:PROGRA~1ATITEC~1ATICON~1

SET PCK=1

objawy bledu(w progzach dosowych) sie zmienily zamiast wychodzic do windozy z programu pisze ze jest za malo pamieci (w roznych formach czasem pisze ilosc czasem tylko ze za malo ) w opcjach po modyfikacji configa pajawila sie wkoncu mozliwosc manipulowania pamiecia typu expanded(wczesniej pisal ze inny program zabrania dostepu czy jakos tak) ale jak sie dobralem do pliku C:WINDOWSEMM386.Exe pisze ze nie jest ona obslugiwana . Tak wiec moje pytanie (wydaje mi sie ze jest to jakis problem configa i autoexeca a nie sprzetowy) co jeszcze mozna/trzeba dopisac :cry:

Apropo opcji odpalania probowalem niemal wszystkich mozliwosci (no czesc) modyfikacji ilosci pamici tryb chroniony itp w zakladce pamiec dla programu ktory chce odpalic i czasem wraca do bledu z wczoraj ,czasem pisze ze zamalo pamieci (w dos), a czasem nie reaguje wcale (i tak zle i tak do d.... :cry: )

Dla pewnosci wysylam config (dokladny):

MOBO: Matsonic MS-9337C na SiS 648

Procesor Intel Celeron 1800 Mhz(128/400BOX)

Ram: Oem DDR 256(333)

Grafika:ATI Radeon 9000 (128Mb VIVO)

Karta do obslugi kamer przemyslowych (Hi-cap 50)

HDD:Seagate ST380011A (80 GB)

Muzyka i LAN zintegrowany z plyta glowna

Szczegolnie bede wdzieczny za wszelka pomoc dotyczaca Autoexec'a i config.sys bo mysle ze w tym tkwi problem ze nie potrafie dopisac prawidlowej obslugi pamieci dla progzow dosowych .

PS: Szukalem informacji na Googlach napisalem do Microsoftu(jestem zarejstrowany ,soft jest orginalny) na googlach nic , microsoft nie odpisal :cry: Help :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi