newtom Opublikowano 15 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2003 Witam czy ktoś moze wie jak na tej płycie ustawić pamięci zeby chodziły na 250(500)??? Prosze o konkretną odpowiedź jak to zrobić. Dzięki p.s. tylko nie mowcie ze wywalilem 7 stów i nie da sie tego zrobic :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalak Opublikowano 15 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2003 Wywaliłeś 7 stów i nie da się tego zrobić :lol: Jeżeli kupiłeś pamięci 500 to ustaw w pamięciach BY SPD albo podkręć procka do 250FSB w stosunku 1:1 zpamięciami. Trudno mi jest odpisać ci dokładnie. Napisz jakiego masz procka i jakie pamięci to coś pomyślimy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newtom Opublikowano 15 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2003 no to zaje****.... a cos mi mowilo zeby brac abita ehh. wlasnie pytam dlatego ze chcialem kupic te 500. Procka narazie mam 1,6ghz i wiem że nawet jak go wykręce to pamieci i tak synchronicznie nie wykorzystam ale na poczatku nowego roku nie wykluczam ze kupie np. 2,4C. Myślałem wlasnie ze na nim pojade 250 synchronicznie... Aha jakbym kupował te pamieci 500 to chyba Geil do duala(2x256) P.S. ciekawe za ile na allegro nowa plyta na gwarancji by poszła :P Aha jesli jednak sie nie da powiedz wprost, poszukam kupca :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 15 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2003 To ja się zgłaszam na tego Asusa - chyba że to ściema.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newtom Opublikowano 15 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2003 turzol popytam na jakichś forach jeszcze bo jak widze na największym polskim forum nie ma czlowieka który by udzielił kokretnej odpowiedzi... jesli okarze sie ze nie da sie nic zrobic to bede sprzedawał... ale nie licz na dużą zniżkę - płyta ma tydzień (i 3 latka gwarancji jakby ktos nie wiedzial) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bomarek Opublikowano 16 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2003 Ustaw w biosie pamięci na 400MHz i wtedy chodzą synchronicznie z FSB, faktyczną częstotliwość taktowania pamięci możesz sprawdzić np. Sisoftsandą przy fsb250MHz pamięci będą pracowały na 500MHz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 16 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2003 Mam pyt do Bomarka: to max ile wyciagasz na tej mobo (266fsb?) Na jakim Vcore? To jest taktowanie 3:2? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalak Opublikowano 16 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2003 Ja dzisiaj ustawiłem FSB(odważnie) na 267 chcąć mieć 3,2GHz ale nie zmieniałem napięcia. Jedynie zmieniłem dzielnik na 3:2 bo teraz jade przy 250FSb na dzielniku 5:4 . Ale komp sie nie włączył Miałem stracha, że coś się zwaliło. Ale wyłączyłem zasilanie i po 2 minutach komp sie odpalił i szybko do biosu i poprawiłem ustawienia. Ciekawe dlaczego nie poszedł na 3,2 może dla tego że nie zmieniłem napięcia mam teraz vcore 1,50 ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newtom Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 wilekie dzięki bomarek :D a jak sobie radzisz z brakiem dzielników dla pamięci na tej płycie? to jest troche w drugą stronę przegięte zeby nie mozna miec mniejszego taktowania ramu niz fsb (przy ustawieniu na 400 ram) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newtom Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 a gdzie w sandrze sprawdzić taktowanie ramu? zaglądałem we wszystkie info modules i jakos nie widze.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackkpl Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 newtom, jesli masz procka na 100 fsb to nie pojedziesz ramow na 500. Plyty na 865/875 maja dzielniki fsb:mem 3:2 5:4 1:1 4:5 3:4. zeby uzyskac 500 mhz ddr na pamieciach (250 mhz nie ddr) to musialbys miec szyne 250*3/4=187.5 Nie zwalaj na asusa, bo ja mam p4p800 nie deluxe i plytka jest wporzo. Mogles troche poczytac o chipsetach intela zanim kupiles mobo!!. Abit nie da ci nic poza niekompatybilnoscia z pamieciami (niedawno pojawil sie topi ic7max3 + twinmos 500 mhz ktore wogole na tej plycie nie dzialaja). Jak juz bedzies zmial 2.4C to byl przz moment taki bios na stronie asusa, ktory na szynie > 200 fsb pozwalal na mnozniki 3:4 i 4:5 na pamieci. Przy szynie 200 mhz mozba bylo wybrac pamieci na 500 i 533 mhz ddz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newtom Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 1) wiem ze na procku 100 nie wykorzystam pisałem przeciez we wczesniejszym poscie 2) gdzie ty widzisz te dzielniki? w tej chwili czekam na ram i obudowe wiec plyta jeszcze nie zalozona ale w instrukcji cala sekcje o biosie przeczytalem i nie widze opcji zmiany dzielnika 3) czemu przez chwile był na asusie? a teraz nie ma? to skad go wziąć? 4) wlasnie czytalem duzo o tej plycie i wydawalo mi sie ze ma wszytko ok. a z instrukcji wynika ze nie do konca 5) niestety chyba mam juz ta serie bez PATu :) 6) skad wiesz ze moje 1,6 nie pojedzie na 187? :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackkpl Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 no to odpowiadam :-) 2)dzielniki sa ukryte w zakladce z fsb procka. Niestety asus sie nie postaral i podawane sa czestotliwosci pamieci dla konkretnej szyny (100,133 i 200) szyna 100< , masz tylko mem speed 266 czyli 3:4 mnoznik szyna 133< masz 266 oraz 333. 266 to 1:1 , 333 to 4:5 szyna 133 ustawiajac 333 mhz mem speed i performance na turbo uruchamia sie mnoznik 3:4, ale tylko przy szynie 133 mhz. szyna 200 i wyzej, w zwyklym biose sa 266,320,400 co odpowiada dzielnikom 2:3 4:5 i 1:1 . W biosie z serii 11 (nie ma go na ftp ale ja mam go na dysku) dodatkowo sa opcje 500 i 533 ktore odpowiadaja za mnozniki 4:3 i 5:4. 3) podobno ten bios psul niektore plyty (jeden koles na forum mial podpis "victim of 1011 asus bios"). 4) plyta ma wsyzstko ok, tylko ze asus nie kwapil sie z wytlumaczeniem sprawy dzielnikow 5) pat u mnie chodzil tylko w synchro lub mem szybciej od fsb. Przy fsb 200 pat tez jest, ale fsb 201 juz pat wylacza, wiec trzeba bootnac plyte na 200 fsb i z poziomu windy podkrecac :-/ 6)jakbys mial p4 1.6 ktore chodzi na szynie 187 tobys 2.4C nie kupowal ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newtom Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 no dzieki teraz wszystko jasne ;) tylko Ty piszesz ze zeby zrobic 500 trzeba ten dziwny bios wrzucic a bomarek mowi ze przy ustawieniu na 400 bedzie 500 P.S. jednak spoko płyta ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 jeśli szukasz porządnych pamięci do O/C to tylko OCZ - właśnie zabieram się za dokończenie testów PC4000 Gold - po przy ostatniej próbie spaliłem chiefteca 360W :((( jak na razie FSB305Mhz synchro z procem. 11x305 @ Pamięci 2.9V proc 1.85V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackkpl Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 wcale nie tylko OCZ. Poza MHZ liczy sie tez cena. ja mam memorki ktore ida na 255 mhz i uwazam ze w zupelnosci mi wystarcza, a OCZ kosztuja zapewne 1000 zl od 512 mb :-). Za tyle ja mam 2 x 512 DO newtom-a bomarek mowi , ze 500 mhz na pamieciach uzyskasz przez fsb 250 i dram speed 400 (czyli mnoznik 1:1) i to jest prawda . ale mozna tez uzyskac 500 mhz na pamieciach przy fsb 200 , a o tym ja mowilem :-) Wszystko zalezy od mnoznikow/dzielnikow. Fsb *mnoznik/dzielnik daje ci predkosc pamieci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 wcale nie tylko OCZ. Poza MHZ liczy sie tez cena. ja mam memorki ktore ida na 255 mhz i uwazam ze w zupelnosci mi wystarcza, a OCZ kosztuja zapewne 1000 zl od 512 mb :-). Za tyle ja mam 2 x 512 DO newtom-a bomarek mowi , ze 500 mhz na pamieciach uzyskasz przez fsb 250 i dram speed 400 (czyli mnoznik 1:1) i to jest prawda . ale mozna tez uzyskac 500 mhz na pamieciach przy fsb 200 , a o tym ja mowilem :-) Wszystko zalezy od mnoznikow/dzielnikow. Fsb *mnoznik/dzielnik daje ci predkosc pamieci Tyle, że proc nie chodzi wówczas synchro z pamięcią no i kwestia Timingów :( co do ceny OCZ to nie jest ona wcale tak wysoka jak Ci się wydaje ;- ) no i gwarancja wieczysta wiem, że to nic niezwykłego w tej klasie cenowej, ale lepiej mieć niż nie mieć. 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newtom Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 a ja tak pomyslalem troche i stwierdziłem ze narazie kupie ddry 400 geila :) (2x256) W koncu do wymiany na cos fsb800 jeszcze z pół roku :) a i wtedy mam nadzieje że pójdą na 466 albo po prostu niesynchronicznie. I 2 stówy zostały w kieszeni, np. na cos do WC :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackkpl Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 wcale nie tylko OCZ. Poza MHZ liczy sie tez cena. ja mam memorki ktore ida na 255 mhz i uwazam ze w zupelnosci mi wystarcza, a OCZ kosztuja zapewne 1000 zl od 512 mb :-). Za tyle ja mam 2 x 512 DO newtom-a bomarek mowi , ze 500 mhz na pamieciach uzyskasz przez fsb 250 i dram speed 400 (czyli mnoznik 1:1) i to jest prawda . ale mozna tez uzyskac 500 mhz na pamieciach przy fsb 200 , a o tym ja mowilem :-) Wszystko zalezy od mnoznikow/dzielnikow. Fsb *mnoznik/dzielnik daje ci predkosc pamieci Tyle, że proc nie chodzi wówczas synchro z pamięcią Kto powiedzial ze nie chodzi?? U mnie 255 mhz synchro wyciagam (nawet 260 sie udalo zrobic benchmarki). ZENFIST jak mozesz to zrob sandre UNBUFFERED z wylaczonymi sse2/sse/mmx itp i powiedz ile masz przy 300 mhz synchro :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...