Skocz do zawartości
in-human-nation

do wszystki co mają płyte Soltek 75KAV

Rekomendowane odpowiedzi

heh, teraz lolowe pytanie :)

bo zrobiłem upgrade BIOS'a, a przynajmniej tak mi się wydaje :D

z tym, że teraz nie mam pojęcia jak sprawdzić czy ten upgrade zakończył się sukcesem i czy rzeczywiście wgrałem nowego BIOS'a ... :)

wizualnie żadnej różnicy nie widze, może ktoś z was, kto ma płyte taką jak ja,mi odpowie na to pytanie ? :) sprawa jest tym ważna, żę właśnie kupiłem sobie ANTKA 1700 xp i musze mieć pewność że mam ten nowy BIOS q11 :) , bo inaczej ten antek mi nie odpali ...

to tyle, please help :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh, sprawdziłem , no niestety nie zrobiłem upgrada :) LOL

REV Q8.1 - pisze :)

ale mam jeszcze jedno pytanie, bo słyszałem od kumpla który zrobił upgrade na innej płycie co prawda, ale gdy zrestetował kompa po skończeniu upgradu system nie chciał mu wystartować ....

KGB ja zrobiłeś upgrade swojemu kumplowi to system wstał no problem ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana biosu zawsze wiaze sie z malym ryzykiem - jezeli wgrywasz odpowiedni (w twoim wypadku tak jest ver. q11) nie powinno byc zadnych problemow

Nowy bios dodaje obsluge nowych mnoznikow dla procesorów Athlon XP oraz obsługuje dyski twarde wieksze niz 136 GB

Wazne zrob sobie kopie starego biosu na wszelki wypadek

(mała instrukcja zmiany biosu gdzies ja znalazłem nie pamietam gdzie):

Stworzyć dyskietkę systemową

Wkładamy czystą dyskietkę do stacji i wpisujemy komendę A:format A: /S. Polecenie to formatuje i tworzy startową dyskietkę (na nośnik są kopiowane ukryte pliki systemowe i command.com. Nie kopiujemy na dyskietkę plików autoexec.bat i config.sys. Nie jest wskazane używanie dyskietki systemowej WIN98PL, ze względu na błąd w pliku io.sys zmniejszający wielkość pamięci konwencjonalnej. Wskazane jest zastąpić go wersją zmodernizowaną lub patchem. Zawartość dyskietki możemy sprawdzić poleceniem A:/>dir /A i powinna wyglądać następująco:

PORADA ! ! ! Każdorazowo po stworzeniu dyskietki systemowej należy sprawdzić poprawność jej działania.

Na dyskietkę systemową kopiujemy nowy BIOS

Dane, które ściągneliśmy z witryny internetowej producenta naszej płyty głównej newbios.bin kopiujemy na dyskietkę systemową razem z oprogramowaniem służącym do zapisu pamięci flash-ROM awdflash.exe lub amiflash.com (w zależności od płyty głównej i posiadanego BIOS-u).

Dokonujemy zmian w BIOS-ie

W czasie aktualizacji występuje duże zapotrzebowanie na pamięć konwencjonalną. Należy wyłączyć w CHIPSET FEATURES SETUP opcje System BIOS Cachaable i Video BIOS Cacheable (ustawić na wartość Disabled).

Niektóre płyty główne w swoich BIOS-ach posiadają funkcję zabezpieczenie przed zapisem FLASH Bios Protection (np. płyty Chaintech 5TDM, 5TTM, 5SDA). Należy je wyłączyć.

Restartujemy komputer

Uruchamiamy program przeprowadzający upgrade wpisując A:awdflash

Podajemy nazwę pliku zawierającego uaktualnienie. W naszym przypadku newbios.bin

Program wyświetla sumę kontrolną nowego BIOS-u i sprawdza typ pamięci

Wyświetlona suma kontrolna powinna zgadzać się z tą podaną przez producenta. W razie gdyby suma kontrolna obliczana przez BIOS przy uruchomieniu systemu i porównywana z sumą odłożoną w komórkach 4Eh i 4Fh była niezgodna ładowanie nieodbędzie się. BIOS zarząda od użytkownika przeprowadzenia ponownej sesji z programem Setup, wyświetlając zwykle komunikat "CMOS cheksum mismatch".

Program pyta, czy zachować starą wersję BIOS-u

Jeśli nie chcemy zachować starej wersji BIOS-u wybieramy N i naciskamy Enter, a w przypadku chęci zachowania jej wybieramy Y i zaakceptujemy Enter-em. Zaleca się zachowywanie starej wersji, a w razie gdybyśmy odczuwali powolniejsze lub niestabilne działanie systemu - możemy zawsze do niej wrócić.

W polu File Name to Save wpisujemy nazwę pliku pod jakim ma być zachowana stara wersja BIOS-u (np. oldbios.bin) i Enter. Stara wersja BIOS-u zostanie zapisana pod nazwą jaką określiliśmy w domyślnym napędzie i katalogu (w tym przykładzie na A:).

Jeszcze raz program pyta czy przystąpić do uaktualnienia

Jeśli jesteśmy ostatecznie zdecydowanie na upgrade wpisujemy Y i akceptujemy ENTER-em. Po potwierdzeniu rozpoczyna się zapis w pamięci flash, a po zakończeniu pojawia się następująca wiadomość Programing Flash Memory - 1FF00 OK oraz prośba o wyłączenie lub reset komputera Please Power off or Reset System.

..., a jeśli został wyświetlony komunikat (!)

Są w ten sposób sygnalizowane informacje o błędach występujących w czasie upgradu BIOS-u.

Restartujemy komputer, nasz nowy BIOS jest załadowany.

Jeśli posiadamy zworkę zabezpieczającą przed przypadkowym zapisem musimy ja zewrzeć, aby nasz BIOS był zabezpieczony. Czynność tą należy wykonać przy wyłączonym zasilaniu. Niektórzy producenci zalecają aby po uaktualnieniu wejść do menu konfiguracyjnego BIOS-a i załadowania domyślnych ustawień - Load Setup Defaults.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mala uwaga firma AMD odradza stosowanie procesorów z jadrem 0.13 um w płycie Soltek 75-KAV ,jadro 0.18um jest akceptowane

Jezeli chcialbys dac wiekszy procesor ponad 2200+ w w/w plycie stracisz mozliwosc zmiany mnoznika , podkrecanie tylko przez zmiane FSB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh, karolski ....

2 lata i jeszcze narzekasz :) .... ja to skakałem z radości jak dowiedziałem się, że dzięki temu, że mam KT133A będe mógł włożyć Antka XP :) teraz sobie go kupiłem i burza normalnie , ogień ... nie mam pytań :)

jak dla mnie to te 2 lata to i tak dużo, że ta płyta była zaprojektowana by obsługiwać w przyszłości lepsze procesory, których wtedy nawet nie było :) ....

ja tam nie narzekam i ciesze się z tego co mam, a jeśli chodzi o płyte to w przyszłym roku zmieniam na jakąś z DDR'ami, lub DDR2 :) , pożyjemy zobaczymy ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sie doczepie do tego watku bo aktualnie tez jade na tej plycie (zanim nie dostane Corsairow i nie uruchomie tego co w podpisie :twisted: )... panowie nie moge upgrade'owac biosa w tej plycie! Na samym koncu wyskakuje mi ERROR :evil: czytalem, ze kilka ostatnich klastrow bo jakis programik BootBlock czy jakos tak... a wszystko chyba przez to ze jak wlaczam kompa to wyskakuje mi po poscie komunikat UNKNOWN FLASH TYPE. Moze ktos z was mail podobny problem i we jak sobie z nim poradzic :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...