tazz82 Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 Wczoraj mój procek juz sie nie obudził po odblokowaniu pamieci L2 :( w tej chwili zostałem bez niczego a kasy na proca nie mam :(. Proc poszedł na serwis i miejmy nadzieje ze nic nie zauważą (wkońcu dobrze wyczyściłem z tego ołówka) :). Wiec ostrzegam tych co nie maja kasy a chca z niego zrobic Athlona, może wam procek nie wstac , a tym co sie udało niech sie cieszą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 znam blo padanego sprzetu, moj gf3 tez zaczal swirowac a teraz ma problemy z synchronizacja pionowa i pozioma. Kasy nie ma, ale gdzies w starociach znalazlem rivke 2 m64 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 i tak macie malutki ten wyniczekSam masz malutki wyniczek 8). Na Abit NF7-S 2.0 procka puszczam na 2400 przy 1.75V chlodzone przez Zalman 7000A-Cu, BIOS temp. 38-40; przeprowadzam proces testowania pamieci ale bez obciazenia (POST & DOS + memtest86 + KHX3200A) gdyz czekam na te co zamowilem KHX3200 bo KHX3200A dostalem przez pomylke. Magistrala FSB=221 (abit ma blad i jak dasz 220 to pokaze DDR=438 lubie okragle wyniki wiec daje FSB=221 a wtedy DDR=400; CL=2-3-2-11-1); vcore 1,75V (1,80V); vdimm 2,9V (abit zawyza do 3,06V); vdd 1,7V. Kiedy dostane wlasciwe pamieci postawie system i zacznie sie katowanie zestawu czyli zrobienie vdimm mod'a oraz vdd mod'a, zalozenie na NB i SB ZM-NB32J, zalozenie radiatorow na MOSFET'y przerobienie Duron'ka na Athlon'a XP. W przyszlosci planuje zalozyc WC - procesor mam nastepujacy: DHD1400DLV1C Z326457250148 MIXHB 0335VPMW Odnosnie podkrecania i sposobu odblokowania cache na Doron'ach radze poszperac nieco na necie na zagranicznych forum Austin owns! Szukajcie topic'ow / post'ow tego osobnika. Zapomnialem dodac, ze mam zrobionego Mod'a L12 na FSB=200 / 1.5V! Procesor postowal na 2600MHz a takze na 2800MHz; wszystkim O/C'rom zycze powodzenie w trakcie "walki" z durniem :wink: nie, zebym nie wierzyl, ale jakis dowod prosze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shorty2001 Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 W tym momencie procek testowany jest na mojej nowej platformie ... Prime95 24h i takie tam. Kurier ma mi jutro dostarczyc pamieci KHX3200 a takze mam zamiar kupic Electon 40AC aby odblokowac cache (L2 mod) Procesor ktory mam = OPGA zielony, wedlug informacji znalezionych tu i tam nalezy w przepalony laserem mostek "nalac" Electon'a nastepnie przetrzec owy mostek szmatka lub wacikiem, ktory nasaczony jest np. acetonem aby polaczenie bylo 100% (rozprowadzenie w srodku). Tego screen'a zdarzyles zrobic przed freez'em systemu? Czy mozesz na tak wykreconym sprzecie dzialac w pelni stabilnie, czyli Prime95 24h? Min FFT: 8k Max FFT: 256k Run FFT's in place Niby jak mam Ci udowodnic, ze mialem posty na 2600MHz oraz 2800MHz? Przeciez to jest sekundowa sprawa a niestety nie mam aparatu cyfrowego lub tez kamerki internetowej (wierz mi na slowo) aby utrwalic ta magiczna chwile. Co najwyzej zapodac moge screen'a z WCPUID / CPU-Z gdy proc bedzie ustawiony na 2400MHz / 2450MHz (moze 2500MHz) jednak wtedy Prime95 z takimi ustawieniami jak w/w chodzi niestabilnie co oznacza, iz po 2h katowania komputer robi freez'a. Zaznacze od razu, ze jeszcze nie zmienilem cooler'ka na NB oraz nie zalozylem tego na SB (czekam az mi w koncu dosla to czego nie dostalem za pierwszym razem) nie ma jeszcze radiatorow na MOSFET'y - grzeja sie i to calkiem niezle. Ostateczne testy nastawione na konkretne wyniki przeprowadze po zrobieniu vdd i vdimm mod'a. Pamietaj jeszcze o jednym - Ty masz WC a u mnie chula Zalman. Wlasnie sobie przypomnialem, iz uzywam pasty, ktora dostalem razem z Zalman'em czyli zadna rewelacja. Bedzie Arctic Silver Ceramique - bedzie 1-2C mniej i moze 2400MHz-2450MHz - rock stable - w sumie zalozeniem moim jest 2500MHz przy owej konfiguracji, pozyjemy zobaczymy. Tobie zas radze dac 200/12,5/2.0 (10/250/2.0) i sprawdzic Prime95 ~ good luck! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shorty2001 Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 Wczoraj mój procek juz sie nie obudził po odblokowaniu pamieci L2 :( w tej chwili zostałem bez niczego a kasy na proca nie mam :(. Proc poszedł na serwis i miejmy nadzieje ze nic nie zauważą (wkońcu dobrze wyczyściłem z tego ołówka) :). Wiec ostrzegam tych co nie maja kasy a chca z niego zrobic Athlona, może wam procek nie wstac , a tym co sie udało niech sie cieszą. Nie olowkiem tylko lakierem przewodzacym do naprawy scierzek! Olowkiem mogles sobie odblokowac Palomino / Morgana przy nowych Duron'ach (Applebred) masz duzo mniejsze szanse na sukces - 30% do 70%, ze wypali (przy uzyciu olowka). Trzeba bylo zatemperowac olowek, lekko sciac czubek nastepnie wcisnac go w ta luke w mostku L2 i ruszac na boki az grafit sie skruszy i wypelni ja dokladnie. Uzywac tylko i wylacznie olowka 2B (HB). Prosze nie odradzac ludziom modowania prockow - niektorzy nie powinni brac sie za takie rzeczy (niedzielni O/C). Gdziekolwiek bys nie spojzal (zagraniczne forum) odblokowanie Duron'a 1600 (1400) powiodlo sie w 100% wiec Twoja rada jest conajmnie nie na miejscu. PEACE! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazz82 Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 shorty jak mnie teraz $#@^ , aż mi sie ciśnienie podniosło. robisz z siebie nie wiem kogo, wielkiego misztrza w podkrecaniu , ledwo co napisałeś 90 postów. A co do twojej wiadomości to ołowkiem można podkrecic i nie tylko ołowkiem 2B im miekszy tym, lepszy, ma wiecej grafitu w sobie , rozmawiałem z gostkiem co tak zrobił i mu działa. nastepnym razem jeśli komentujesz kogoś zastanów sie co piszesz. Co do odblokowywania to czytaj dobrze, że nie wszystkie da sie odblokować na 100%, z tego co pamietam pisali o tym RUSCY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shorty2001 Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 shorty jak mnie teraz $#@^ , aż mi sie ciśnienie podniosło. robisz z siebie nie wiem kogo, wielkiego misztrza w podkrecaniu , ledwo co napisałeś 90 postów. A co do twojej wiadomości to ołowkiem można podkrecic i nie tylko ołowkiem 2B im miekszy tym, lepszy, ma wiecej grafitu w sobie , rozmawiałem z gostkiem co tak zrobił i mu działa. nastepnym razem jeśli komentujesz kogoś zastanów sie co piszesz. Co do odblokowywania to czytaj dobrze, że nie wszystkie da sie odblokować na 100%, z tego co pamietam pisali o tym RUSCY. To, ze mam 90 postow nic nie oznacza, nie lubie posto*****wa i tyle. Kiedy zaczynam sie czyms interesowac to staram sie opanowac wiedze na dany temat w 100% zanim przystapie do dzialania. Nie chcialem abys odebral to jako drwine z Twojej osoby i nie zal mi sie tu, ze cisnienie Ci podroslo. Na dodatek kilka postow wyzej (nie chcialem tego pisac) sam zrobiles z siebie blazna. Przeciez k**** nie napisalem, ze olowkiem sie nie da tylko ze jest to metoda mniej skuteczna, czyli bardziej zawodna. Jezeli rozmawiales z osoba, ktora zrobila ten mod olowkiem i wszystko bylo ok to dlaczego nie dales mu swojego procka aby wykonal mod'a za Ciebie skoro obawiales sie o jego pomyslne wykonanie (w przypadku "rozmowy" przez GG badz inny komunikator internetowy mozesz sobie darowac to zdanie). Ruscy byli pionierami a nie zawsze takim wychodzi, wystarczy poczytac troche na zagranicznych forach o tych Applebred'ach i bedziesz wiedzial co i jak. Zreszta w post'ach wyzej sa odpowienie LNK. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5er Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 IMO zaczyna /a moze juz/ obowiazaywac zasada, ze jak ktos ma wiecej postow to juz jest "MASTER OF O/C" hue hue hue. Dla mnie ilosc postow jest b/z z uwagi na fakt, ze czasami mozna poczytac odpowedz "MASTERA", ktora jest do b....ni. Ale coz, jest tak a nie inaczej. Od wielu lat siedze na zagranicznych "forach" i czego takiego jak tutaj to raczej nie ma --> czytaj: ja zadaje pytanie --> brak odpowedzi na pytanie lub odpowiedz nie na temat --> klotnia pomiedzy userami "MASTERAMI", wtracenia przez innych --> koniec tematu = nabilem sobie postow i tez niedlugo bede "MASTER". Panowie, nie tedy droga do czegokolwiek, troche oglady i kultury przede wszystkim, mnie tez czasem ponosi ale po co to komentowac w takiej ilosci postow. No sie rozpisalem niepotrzebnie, /hue hue +1 post, moze tez "MASTER" bede heu hue/ sorrka za takiego posta ale siedze i czytam, czytam a tu nic nowego :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shorty2001 Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 Dobrze prawi ... Tazz82 jezeli masz mi cos ciekawego do powiedzenia to zapraszam na PRV. Przepraszam za OT ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 Ja mam jakies trafiony ten procek chyba, bo niby chodzi stabilnie na 2v 2430 mhz a z drugiej strony to nie prawda bo po wejsciu do wina widze 1800mhz. ustawienie 18x134 chyba. Mial tez ktos problemy z mnoznikami i ustawiniem napiec? Procek duron 1600 mhz ale serii nie pamietam. Obecnie dziala sobie na 1.75v 2100mhz i jest stabilny we wszystkim oprocz prime. Wyskakuje mi na starcie jakis error. Procka zdobylem z zamiarem pobawienia sie nim na freonie ( jak tylko propan gdzies dostane :| ) ale wyniki mam na razie kiepskie. 2250mhz stabilnie na 2v. Moze wymiana zasilki cos da... sam nie wiem co myslec o tym procu :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maybach Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 Ja mam jakies trafiony ten procek chyba, bo niby chodzi stabilnie na 2v 2430 mhz a z drugiej strony to nie prawda bo po wejsciu do wina widze 1800mhz. ustawienie 18x134 chyba. Mial tez ktos problemy z mnoznikami i ustawiniem napiec? Procek duron 1600 mhz ale serii nie pamietam. Obecnie dziala sobie na 1.75v 2100mhz i jest stabilny we wszystkim oprocz prime. Wyskakuje mi na starcie jakis error. Procka zdobylem z zamiarem pobawienia sie nim na freonie ( jak tylko propan gdzies dostane :| ) ale wyniki mam na razie kiepskie. 2250mhz stabilnie na 2v. Moze wymiana zasilki cos da... sam nie wiem co myslec o tym procu :) hehe, 2V no to niezle go katujesz ;) moj biega tylko na 2000 mhz na 1.72 i wyzej nie chce podnosic napiecia (do czasu ;) ) i tez jest wszedzie stabilny poza prime95 i seti w kolko liczy dla Tweak.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 Ja czasami mysle sobie ze dobrze ze mam regulacje tylko do 2v ;) Co myslicie o starciu duron vs freon? :D ciekawe ile by poszedl jak bym mial lepsza serie :) Btw, jak rozwiazac problem z mnoznikami :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazz82 Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 Dostałem już nowego Durnia ale daeremnie sie kreci. Teraz pracuje on 1400@1620 fsb 181 mnożnim 9.0. Po weekendzie spróbuje tego odblokowac, jest na brązowej płytce, podobno na nim łatwiej sie odblokowuje( przynajmniej jak sie uda bede miał z niego Athlona). A jak padnie to niestety tym razem bede musiał czekać 2tygodnie :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 Tazz a nie masz przypatkiem serii z "a" na końcu - bo zapewne tak. Na prometti takiego widziałem i ledwo 1,9ghz pociągnął... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazz82 Opublikowano 18 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2003 Witam wszystkich, tym razem na nowym Duronie co daremnie sie kreci udało mi sie odblokować pamieć L2 i pracuje teraz jak Athlon XP1900+ . tak tylko tyle, taka slaba wersjia Jeszcze mam małe pytanie, do czego służy przeciety pierwszy mostek w L2 , ostatni jest do cache a pierwszy ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ik4r Opublikowano 28 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2003 Witam wszystkich, tym razem na nowym Duronie co daremnie sie kreci udało mi sie odblokować pamieć L2 i pracuje teraz jak Athlon XP1900+ . tak tylko tyle, taka slaba wersjia Jeszcze mam małe pytanie, do czego służy przeciety pierwszy mostek w L2 , ostatni jest do cache a pierwszy ??? Faktycznie musisz mieć jakąś słabą wersje mój D 1400 (MIXIB 0335) Chodzi spokojnie na 2.0 przy 1.55 V (płyta główna Soltek SL-75FRN2-l) Procesor na zielonym laminacie Cache L2 odblokowany bezproblemowo więc chodzi jak Athlon XP 2400+ Sądze ze przy zasotosowaniu lepszego chłodzenia spokojnie osiągnie 2.4 = XP3200+ Życze all powodzenia przy odblokowywaniu L2 :D oraz good serie :D (aha L2 odblokowany ołówkiem :) 2B miał być lakier ale po co skoro udało się za pierwszym razem ołówkiem) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ExodusXXL Opublikowano 31 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2003 Mój Duronik/Athlonik:)(Zmostkowany L2) idzie na 10.5x166,próbowałem wywindować go na pełne 2.0Ghz podnosząc FSB ale kiedy załadował windowsa padł ,Ram nie wyrabia!! inaczej nie próbuje to co mam narazie wystarczy:) działa stabilnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...