Skocz do zawartości
piniek

gigabyte GA-7VA-fsb166 ????

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam plytke w/w oraz proca TB1700 skreconego na 2100 (przerwane zwory )

nie za bardzo wiem o co ci chodzi z tym skręceniem i przerwanymi zworami? Ale ja na swoim byłym spoko jechałem 11x189 a po drutmodzie 12,5x184. Może pamieci ci nie wyrabiaja? Ta płyta wymusza synchroniczną pracę pamięci i proca, chyba ze pamieci śa wyżej taktowane. No i nie wszystkie pamięci ddr400 czyli pc3200 sa certyfikowane dla tej płyty. Pytanie tez jaki masz rev. Ten z jednym czy ten z dwoma przełącznikami fsb. Jak ten z pojedyńczym to tylko drutmod na wykrywanie 166 magistrali proca. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem o co wam zbytnio chodzi temat byl juz walkowany :)

GA7-VA ma dwie rev czyli wersje pierwsze 1.0 czy 1.1 nie pamietam nazwy maja one dipa do zmiany magistrali na 166 a rev 1.2 ja takiego posiadam ma duzy wybor mnoznikow ale nie posiada dipa do wlaczenie 166. Jak sie juz pewnie domyslacie trzeba w jakis sposob odtworzyc polaczenie tego drugiego dipa. Jest kilka mozliwosci : folia aluminiowa, lakier srebrny lub tak jak w moim przypadku polaczyc na stale wlutowanym drucikiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm . skoro mówisz zę amsz teraz mnoznik ustawiony na 15x i siedziwisz zę mobo nie wstaje jak dasz 166 fsb.Przecież to bedzie 2490 mhz.No chyba ze zrobiłęś też moda napiecia to pujdzie.Jak masz jeden przełacznik to masz płyte w wersji 1.2.A gdzie zmieniasz fsb na 166 mhz :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie problem zmienic mnoznik ;) , lecz nie w tym rzecz , wczesniej przed zmiana mnoznika , kombinowalem jak przestawic szyne na 166 na plycie- nie ma miejsca na dodatkowy przelacznik.Prosze o jakis slad za ktorym moglbym podazyc ku 166Mhz ;))).Pozdrawiam...Pinio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli masz rev 1.2 jak juz powiedzialem na plycie kolo 3 gniazda PCI od dolu powinies miec jednego dipa sluzy on do zmiany magistarlai 100/133

Dołączona grafika

aby uzyskac 166 musisz polaczyc te dwa punkty srodkowe czyli tak jakby dorobic drudiego(srodkowego) dipa. Jesli zawadza ci pierwszy ostroznie go usun :) ja tak zrobilem. Porsciej nie potrafie wytlumaczyc

tu masz topic o tym http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=211...ight=ga7vax+166 wypowiedz Piotrek78

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki serdeczne za pomoc , lecz na plyta ktora posiadam , nie ma miejsca na przelacznik tzn.sladow punktow , ktore moglbym polaczy ;(((.

No to kapa zobacz na laminacie jaki masz rev czyli wersje plyty. jesli by sie okazalo ze masz 1.3 :) to by byla jaja ten Gigabajt jest smieszny, najpierw usuwa dipa a teraz wywala sciezki z plyty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie to samo brak drugiego dipa i jakich kolwiek sladow jego istnienia , rev 1.0 , pomogl dopiero drutmod na fsb166 , choc tu zagwozdka bo wyniki w 3dmarku2001se spadly mi o 500 pkt. poprzednio po drutmodzie mialem AXP2500(15X138), a w sandrze czy aidzie benhmarki pamieci i proca wzrosly i to znacznie daltego nie wiem co jest grane ,

aha i jeszcze jedno pytanie czy masz te plyte w wersji bez wiatraczka na radiatorze chipsetu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie to samo brak drugiego dipa i jakich kolwiek sladow jego istnienia , rev 1.0 , pomogl dopiero drutmod na fsb166

maly OT to drut modem da sie wlaczac 166 ja myslalem ze to tylko daje mozliwosc zmiany mnoznika ??
jasne ze sie da zobacz temat --DRUT MOD-- czy jakos tak tam jest link do SUPER PROGRAMIKU ''TBRED TWEAK 1.5.3v '' (wczesniejsze wersje nie majo zmiany fsb )ktory pokazuje jak zrobic drutmoda na poszczeg. wartosci mnoznika,napiecia i fsb .super sprawa ten programik jeszcze raz WIELKIE DZIEKI autorom . Jak bys nie znalazl to daj swojego maila to ci wysle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...