Skocz do zawartości
gblajer

Sprawa raczej dotyczy dysku twardego

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam Athlona 1700+ przekreconego na 2400 pamieci sa 400 i wszystko bylo by cool gdyby nie dysk Seagate Barakud V 7200 80GB. Mam WInXP na tym dysku partycja NTFS i co jakis czas przy starcie uruchamia sie chkdsk. Dzisiaj to nawet przesedl sam siebie bi nie umial wogole wstac napisal mi ze nieprawidlowy dysk nacisnij 3 klawisze :-(. Przynioslem go do pracy i na innym kompie z XP CHKDSK znalazl mi bardzo duzo zlych wpisow.

Moje pytanie to czy moze to byc wina tego ze zabardzo podkrecilem procka bo moze kontroler sie nie wyrabia ale jakos mi to nie pasi ?? :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radbym dowiedzieć się o wskasania napięcia 5V. Dyski seagate nie lubią niskiego napięcia 5V, zdarzają się wtedy utraty plików, uszkodzenia fatów etc- zwłaszcza przy podniesionej magistrali PCI

Faktycznie napiecie bylo zdeczka niskawe, zwlaszcza ze mam podlaczone 4 dyski i nagrywarke. Wymienilem zasilacz na 450W i mam nadzieje ze problemy sie nie powtorza. Dam jeszcze tu znac jak to dziala.

Pozdrawiam i dziekuje za podpowidzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedyś podobną sytuacje, włączał mi się co najmniej raz dziennie chkdsk a czasami nawet kilka razy dziennie oraz mój były TEAC 12x10x12 miał problemy z odczytywaniem płytek a wypalał też z błędami :( A po niespełna miesiącu XP był całkiem zwarzony :( Oczywiście podejrzewałem zasilke a miałem wtedy ShitFEELA 300W który zaniżał napięcia 3,3V (poniżej specyfikacji) i 5V a 12V było w normie, po wymianie na Chifteca sytuacja NIE ZMIENIŁA się :( W między czasie kupiłem LiteOn`a a tu <span style="color:red;">[ciach!]</span>... to samo :( Najlepsze było to że przechodził wszelkie benchmarki i testy stabilności. Ale kiedyś natknąłem się na memtest86 i zapodałem go z dyskietki - i co się okazało : jedna z 2 kostek RAM`u Kingstona (256 Hynix) była walnięta program wywalał pełno błędów. Po wywaleniu uszkodzonej kości i przeinstalowaniu XP jak ręką odjął, nawet TEAC odżył :) i chula u brata do dziś :) i od tamtej pory nie włączył się sam chkdsk :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radbym dowiedzieć się o wskasania napięcia 5V. Dyski seagate nie lubią niskiego napięcia 5V, zdarzają się wtedy utraty plików, uszkodzenia fatów etc- zwłaszcza przy podniesionej magistrali PCI

Faktycznie napiecie bylo zdeczka niskawe, zwlaszcza ze mam podlaczone 4 dyski i nagrywarke. Wymienilem zasilacz na 450W i mam nadzieje ze problemy sie nie powtorza. Dam jeszcze tu znac jak to dziala.

Pozdrawiam i dziekuje za podpowidzi.

Jak narazie wszystko działa OK.

Jeszcze raz dzieki za podpowiedzi.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...