MAGIC Opublikowano 16 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2003 jakie powinno być zasilanie na AGP 8x ponieważ po podkręceniu Radka i odpaleniu jakiego kolwiek Marka zwis 8O mam standardowe ustawienie w BIOS`ie na 1.5V można jeszcze 1.6V, 1,7V i 1.8V jakie powinno być przy obsłudze Radeona 9700Pro HELP !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 16 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2003 poprobuj rozne napiecia.. przypuszczam ze 1,7 powinno byc ok ale nie twierdze ze sie nie myle. probuj , nic zlego nie powinno sie stac jak dasz 0,1 czy nawet te 0,2v wiecej. pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 16 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2003 daj 1,7v, najwyzej zwrocisz radka z okazji gwarancji :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAGIC Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 daj 1,7v, najwyzej zwrocisz radka z okazji gwarancji :) właśnie o to chodzi że gwarancja mi się skończyła z tym jak założyłem radiale na ramach :? a więc nie mogę jej spalić i chcę się dowiedzieć na jakiej wartoście jest prawidłowe działanie a nie chce się bawić wszystkimi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 Nie no, co wy kombinujecie. Radek powinien chodzić bezproblemowo na defaultowym 1,5 V. Winą w tym przypadku może być tylko zasilacz, który po prostu nie wyrabia na liniach napięć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAGIC Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 Nie no, co wy kombinujecie. Radek powinien chodzić bezproblemowo na defaultowym 1,5 V. Winą w tym przypadku może być tylko zasilacz, który po prostu nie wyrabia na liniach napięć. ja mam zasilacz 350W to chyba wystarcza i po przetaktowaniu karty wyskakują buraki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soltys Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 to zalezy, jak masz megabajta to wiesz, nieciekawie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 Święte słowa. Zasiłka do Radeona musi być jak skała. Co z tego , że 350 W jak w środku lipa jakościowa. Zresztą jak chcesz dalej ryzykować to droga wolna. Tylko jak zasiłka pier... i spali ci się przy okazji płyta, , grafa i pamiątki to nie mów, że cię nikt nie ostrzegał. Stać cię na wypasionego Radeona to nie żałuj 250 zeta na markowy zasilacz Chiefteca lub HuntKeya (chyba,że za nieco więcej Antec) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-A-J-O Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 Poczytaj troche dokładniej forum.... dowiesz się że radiatory na pamięciach to nie problem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 MAGIC - jedyne w czym (przynajmiej u mnie) pomogło podniesienie Vagp to dodało jakieś 5-10mhz przy kręceniu rdzenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 mozesz probowac podniesc napiecie AGP moze przetworniki na plycie nie wyrabiaja natezenia jakiego potrzebuje r9700pro (choc plyta nowa to nie powinno byc problemow) moze radeon nie wyrabia poprostu btw. zasilanie agp8x wynosi 0.8v Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michael_21 Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 poprzez zmiane tego zwiekszasz tylko napiecie na ramie ;) ...na core trzeba zrobic vmod :( :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac_ftr Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 poprzez zmiane tego zwiekszasz tylko napiecie na ramie ;) ...na core trzeba zrobic vmod :( :D żebys się nie wiem jak sprężył , nie uda ci się podnieś napięcia rdzenia i ramu - podnosząc napięcie na AGP Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marasek Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 jakie powinno być zasilanie na AGP 8x ponieważ po podkręceniu Radka i odpaleniu jakiego kolwiek Marka zwis 8O mam standardowe ustawienie w BIOS`ie na 1.5V można jeszcze 1.6V, 1,7V i 1.8V jakie powinno być przy obsłudze Radeona 9700Pro HELP !!! Jak to jakie powinną być napięcie do obsługi Radeona 9700pro takie jak do innych kart AGP x4/x8 czyli 1,5 V A to że Ci się sypie to przecież wiadomo że efekt podkręcania. Jak za bardzo przekręcone pamięci to artefakty, jak rdzeń to zwisy. Wiec chyba jasne co się dzieje. Zmniejsz troszkę megaherców na rdzeniu i będzie ok. A pozatym nie podałeś na ile wykręciłeś tą kartę (weisz są jakieś granice stabilności :wink: ) Kolejna sprawa skoro przetaktowywuje się karcie parametry to trzeba zadbać o odpowiednie chłodzenie. I zasilacz o którym tu już mówiono, jak to jakieś g**** to może mieć duże wachania napięc pod obciążeniem i kupa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michael_21 Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 poprzez zmiane tego zwiekszasz tylko napiecie na ramie ;) ...na core trzeba zrobic vmod :( :D żebys się nie wiem jak sprężył , nie uda ci się podnieś napięcia rdzenia i ramu - podnosząc napięcie na AGP jak podwyzszylem u mnie na 1.7 ram poszedl wyzej ...hmmm ,widocznie byl to przypadek :/ albo i nie :D ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac_ftr Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 jak podwyzszylem u mnie na 1.7 ram poszedl wyzej ...hmmm ,widocznie byl to przypadek :/ albo i nie :D ;) bo mu nie zabrakło, ale na zasilaniu kości napięcie od tego nie wzrasta, mam cały czas podpięte dwa pomiary napięcia z karty i zadne się nie zmienia pod wpływem zmian napięcia AGP ( a to już druga taka karta , bo pierwszą spaliłem Vmodem ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAGIC Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 Jak to jakie powinną być napięcie do obsługi Radeona 9700pro takie jak do innych kart AGP x4/x8 czyli 1,5 V A to że Ci się sypie to przecież wiadomo że efekt podkręcania. Jak za bardzo przekręcone pamięci to artefakty, jak rdzeń to zwisy. Wiec chyba jasne co się dzieje. Zmniejsz troszkę megaherców na rdzeniu i będzie ok. A pozatym nie podałeś na ile wykręciłeś tą kartę (weisz są jakieś granice stabilności :wink: ) Kolejna sprawa skoro przetaktowywuje się karcie parametry to trzeba zadbać o odpowiednie chłodzenie. I zasilacz o którym tu już mówiono, jak to jakieś g**** to może mieć duże wachania napięc pod obciążeniem i kupa nie podałem o ile podkręcałem przeoczenie sory ale jak podkręcam nawet o 5-10Mhz to po 1-2min pojawiają się artefakty i to spore a chłodzenie mam standart + radiale na memorkach i wentylator wmontowany w obudowe na wysokości karty (80x80) mam zamiar wymienić zasilacz bo to chyba przyczyna całego zamieszania najprawdopodobniej wymienie na taki Huntkey LW-6400H Gold 400W prosze o opinie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marasek Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 1. a jaki to radeon9700pro jakie czestotliwości , jakie ma pamięci? czas dostępu itd 2. Sprawdź jak szaleją napięcia na przykład podczas tego 3dmarka 3. czym przyklejone radiatory do pamięci? - oryginalnie czy sam przyklejałeś 4. ciekawe czy poprawnie (równo na całej powierzchni) na rdzeniu położony jest środek termoprzewodzący i czy dobrze odprowadza ciepło z rdzenia na radiator 5. A nie jest to przypadkiem jakiś 9500 podrasowany do 9700pro i dlatego już niewiele więcej możesz wycisnąć (kupiłeś oryginalnego w sklepie?) - Chociaż niby to HIS nie wiem czy on robił 9500 na PCB od 9700 6. może pamięci dostają za małe napięcie aby działac na wyższych częstotliwościach i proszą o mod napięcia wskazówki - lepszy zasilacz - lepsze chłodzenie - Vmod a może masz poprostu pecha i więcej nie wyciśniesz z tego Radka :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 Jak to jakie powinną być napięcie do obsługi Radeona 9700pro takie jak do innych kart AGP x4/x8 czyli 1,5 V A to że Ci się sypie to przecież wiadomo że efekt podkręcania. Jak za bardzo przekręcone pamięci to artefakty, jak rdzeń to zwisy. Wiec chyba jasne co się dzieje. Zmniejsz troszkę megaherców na rdzeniu i będzie ok. A pozatym nie podałeś na ile wykręciłeś tą kartę (weisz są jakieś granice stabilności :wink: ) Kolejna sprawa skoro przetaktowywuje się karcie parametry to trzeba zadbać o odpowiednie chłodzenie. I zasilacz o którym tu już mówiono, jak to jakieś g**** to może mieć duże wachania napięc pod obciążeniem i kupa nie podałem o ile podkręcałem przeoczenie sory ale jak podkręcam nawet o 5-10Mhz to po 1-2min pojawiają się artefakty i to spore a chłodzenie mam standart + radiale na memorkach i wentylator wmontowany w obudowe na wysokości karty (80x80) mam zamiar wymienić zasilacz bo to chyba przyczyna całego zamieszania najprawdopodobniej wymienie na taki Huntkey LW-6400H Gold 400W prosze o opinie[/url] A Flashowałeś może bios w radeonie ? ja bym zaczął od tego właśnie - jak masz oryginalny bios to nawet podkręcenie 5-10 MHz na rdzeniu daje artefatky Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAGIC Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 1. a jaki to radeon9700pro jakie czestotliwości , jakie ma pamięci? czas dostępu itd 2. Sprawdź jak szaleją napięcia na przykład podczas tego 3dmarka 3. czym przyklejone radiatory do pamięci? - oryginalnie czy sam przyklejałeś 4. ciekawe czy poprawnie (równo na całej powierzchni) na rdzeniu położony jest środek termoprzewodzący i czy dobrze odprowadza ciepło z rdzenia na radiator 5. A nie jest to przypadkiem jakiś 9500 podrasowany do 9700pro i dlatego już niewiele więcej możesz wycisnąć (kupiłeś oryginalnego w sklepie?) - Chociaż niby to HIS nie wiem czy on robił 9500 na PCB od 9700 6. może pamięci dostają za małe napięcie aby działac na wyższych częstotliwościach i proszą o mod napięcia wskazówki - lepszy zasilacz - lepsze chłodzenie - Vmod a może masz poprostu pecha i więcej nie wyciśniesz z tego Radka :? odp: 1. 2. to musze sprawdzić 3. 4. musze sprawdzić ale nie mam narazie pasty 5. NIE to jest orginalny ze sklepu 6. raczej na vmod`a się nie skusze jeszcze raz prosze o opinie na temat zasilacza Huntkey LW-6400H Gold 400W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAGIC Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 A Flashowałeś może bios w radeonie ? ja bym zaczął od tego właśnie - jak masz oryginalny bios to nawet podkręcenie 5-10 MHz na rdzeniu daje artefatky nie ale patrząc na date bios`u to mam nowy ver: 8.004 data: 2002/08/26 (orginal) skąd można ściągnąć pewny bios do tej karty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 wpisz w wyszykiwarce r9700 bios i wszystko jasne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaan Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 dołącze sie do pytania: czy wogule zwiekszenie napiecia na agp skraca żywotnosc karty? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MORSZCZACHA Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 Odpowiedzi są ok. ale nie rozwiązują problemu { z małym wyjątkiem jeżeli chodzi o samo podkręcanie karty i przekłamywanie w grafice to fakt trzeba przefleszować bios, oryginalnie w ATI jest ta możliwość przeważnie zablokowana} Co do zwisów to odpowiedzialny jest zasilacz ,ale proponuję sprawdzić przedewszystkim zasilanie DDR-ów[jeżeli zasilacz ma za duże wachnięcia napięć pod obciążeniem ,może pojawić się niedobór napięcia na DDR-ach i zamiast nap.2,5V robi się 2,4.. V a objawia się to właśnie zacięciem[zwisem].Propozycja moja to :zwiększ napięcie VDimm na 2,6V i zobacz co będzie-powinno pomóc[do wymiany zasilacza] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAGIC Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 i jeszcze raz na taki klej przyklejone są radiale do pamięci THERMOPOX 85 CT a co sądzicie o tym zasilaczu Huntkey LW-6400H Gold 400W bardzo prosze o opinie 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAGIC Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 czy jest znaczenie od jakiej firmy jest bios ??? znalazłem bios do 9700pro z takimi samymi zegarami tylko firmy GigaByte prosze o podanie jakiejś strony z biosem do HIS Radeon`a 9700Pro jak od GigaByte lepiej nie ryzykować BARDZO PROSZE O JAKIEŚ PEWNE ŻRÓDŁO Z BIOSAMI DO KART GRAFICZNYCH Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MORSZCZACHA Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 Na stronie http://www.in4.pl/ [prawy górny róg] Download / 1. ATI RadEdit 2 ATI FlashRom [pamiętaj pod DOS] :!: :mrgreen: ATI 9700pro325/620 &380/696, Barton XP2500 &3200,Adigy,Q-tec450W 3D-mark2001 - 17128 3D-mark2003 - 5808 Będzie lepiej ale czekam na wodne chłodzenie!! :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAGIC Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 zmieniłem BIOS`a już się nie pojawiają artefakty tylko jeszcze musze kupić pożądną paste i posmarować rdzeń bo jak podkręciłem po 15Mhz to już miałem 40C na radiatoże Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregfan Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 Dzięki MORSZCZACHA za radę o podniesienie napięcia DDR-ów. Miałem ten sam problem ze zwisami kompa tyle, że na Radeonie 9100 (zasilacz Megabajt 350 W). Po podniesieniu napięcia DDR-ów o 6.4% (na ECS tylko tak można) mam teraz 2,72 V (nie wiem czy nie zadużo) i na razie komp działa stabilnie! Trzeba jednak pomyśleć o wymianie zasilacza np. na Chieftec'a :( Pozdro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucasd Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 Z zasilaczy bym proponowal ANTEC/ FORTRON (jak masz kase) lub CHIEFTEC (jak masz troche mniej) ewentualnie fortron 300 z allegro o HUNTKEY za duzo nie slyszalem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...