lasic Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 mam Taki malutki problemik w pracy. sa podlaczone dwie drukarki(za pomaca switcha ale to nie istotne) obydwie drukuja bez zadnych problemow pod windowsem 98, ale w Dosie i programach dosowskich wydruk jest bez polskich znaczkow. problem dotyczy obu drukarek - jedna stara iglowka, druga atramentowka HP. ktos zna rozwiazanie???? z gory dziekuje. acha w autoexec jest keybord4.sys i pisac moge polskimi ptaszkami...:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiskomp Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 mam Taki malutki problemik w pracy. sa podlaczone dwie drukarki(za pomaca switcha ale to nie istotne) obydwie drukuja bez zadnych problemow pod windowsem 98, ale w Dosie i programach dosowskich wydruk jest bez polskich znaczkow. problem dotyczy obu drukarek - jedna stara iglowka, druga atramentowka HP. ktos zna rozwiazanie???? z gory dziekuje. acha w autoexec jest keybord4.sys i pisac moge polskimi ptaszkami...:) Wpis w autoexecu nic ci nie da, musisz wejść w opcje programu dos'owego dotyczących wydruku i ustawić by drukował polskie znaki składające się ze znaków ASCII (mam Epsona 1050LX i tylko tak mogłem uzyskać polskie znaki), na windę nie patrz bo inaczej wysyła dane do drukarki (grafika), a w DOS'ie (tryb znakowy). Co do atramentówki, musisz w instrukcji znaleźć kody sterujące coby przestawić mu zestaw znaków na PL. (852) - tak zrobiłem z moim Cannonem BJC-250. pozdrawiam, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lasic Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 a jak sie nazywa ten program dosowski, w ktorym moge ustawic opcje wydruku??chcialem jeszce nadmienic, ze uzywam np subiekta4(pod Dosem) i w tym programie sa opcje wydruku, ustawiamlem i na ASCI i na Mazowie i na Latin2 i nic...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiskomp Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 a jak sie nazywa ten program dosowski, w ktorym moge ustawic opcje wydruku??chcialem jeszce nadmienic, ze uzywam np subiekta4(pod Dosem) i w tym programie sa opcje wydruku, ustawiamlem i na ASCI i na Mazowie i na Latin2 i nic...... Chodziło mi właśnie o opcje w danym programie na którym pracujesz :) Jeżeli to i tak nie pomaga spróbuj jeszcze ustawić we właściwościach drukarki pod Windowsem, klikasz prawym na danej drukarce, zakładka "szczególy"->"ustawienie buforowania" i zmień na "drukuj bezpośrednio do drukarki". Widzę że też używasz produktów Insert'a, więc nie powinno być problemu bo ja też na nim pracuję i dzięki temu udało się ustawić drukowanie polskich znaków "z ASCII". pozdrawiam, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lasic Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 a jak sie nazywa ten program dosowski, w ktorym moge ustawic opcje wydruku??chcialem jeszce nadmienic, ze uzywam np subiekta4(pod Dosem) i w tym programie sa opcje wydruku, ustawiamlem i na ASCI i na Mazowie i na Latin2 i nic...... Chodziło mi właśnie o opcje w danym programie na którym pracujesz :) Jeżeli to i tak nie pomaga spróbuj jeszcze ustawić we właściwościach drukarki pod Windowsem, klikasz prawym na danej drukarce, zakładka "szczególy"->"ustawienie buforowania" i zmień na "drukuj bezpośrednio do drukarki". Widzę że też używasz produktów Insert'a, więc nie powinno być problemu bo ja też na nim pracuję i dzięki temu udało się ustawić drukowanie polskich znaków "z ASCII". pozdrawiam, nic nie pomoglo w koncu drukarka zostala podlaczona tpo starego kompa z win95 i tam drukuje z kodow asci....trudno... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...