salomon Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 Ostatnio robiłem siec koledze i jest mały problem, ustawienia w sieci: Ip. 192.168.1.x Maska: 255.255.255.0 grupa robocza: siec (wszedzie taka sama) po pierwsze nie jestem pewny czy maska nie powina byc inna, a podugie to strasznie wolno chodzi siec, opisze ponizej o co chodzi: siec działą na 3 switchac planety fsd-503, sw-501 i sw-801 i 1 switch LG, i jeśli chodzi o użytkowników którzy sa podpiesci do jednego switcha to transf. w sici jest na poziomie 50-70 MB, ale ja juz chce przejżeć udostepnione zasoby użytkownia innego, który jest podpiety nie do tego samego switcha to trwa to dosc długo, albo nawet wiesza sie explorer. czy ktos wie moze w czym problem, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 duzo masz kompow w sieci :?: wg mnie to wina, tego, ze sa 4 switche.... :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salomon Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 co moge jeszce dodac, switche łączone kablem crossowanym, nie maja portów uplinka, które automatycznie wykrywaja rodzaj połaczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 heh... ale nie odpowiedziales na moje pytanko.... ile macie kompow :?: jakie sa odleglosci miedzy switchami :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salomon Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 kompów 8, odległosc miedzy switchami , tj tak: miedzy S >> 50m <<S >> 50 M, i jedna to powyzej 100 m, jakies 140 m Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 to 140m może być problematyczne, szczególnie przy próbie ustawienia prędkości na > 10Mbit, popinguj komputery oddalone, szczególnie patrz na packet losty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spiriit Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 sorki za offtopic :P ale u mnie odleglosc miedzy skrajnymi stacjami wynosi max 100m dodatkowo idzie to przez 2 switche i huba :P i tez mam problemy z widzialnoscia w sieci czasami widac z 17 maszyn na sieci a czasami jak sa 4-5 osob to sa problemy z poalczeniem heh ponadto z pingowaniem nie ma zadnych probsow 0% pakietow lost wsio odchodzi a otoczenie nie dziala :P heh dodatkowo poalczenie mojego kompa z servkiem to kwestia jakis 4 m kabelka :P a mam trasnfer jakies 200kb/p tylko przez switcha idzie, a od kolesia przez hub i switcha jakies 20-30m mam transfer ok 800kb/s i co wy powiecie na to ?? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 Liczy się odległość pomiędzy elementami aktywnymi sieci. Opóźnienia mogą wynikać z tego, że kilka komputerów próbuje wymusić local mastera dla sieci lokalnej. Co do transferów to nie są one najpiękniejsze ;] Do serwera i reszty sieci mam ok 7000kb/s (sieciówki realtek'a, switch 16 3com'a). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...