Anka_R Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 Wpisalam: Adres IP Maske Podsieci Nazwe Domeny Nazwe DNS no i oczywiscie zainstalowalam karte sieciowa. Jednak dalej mam problem. Komputer dalej nie widzi sieci. Kabel jest dobry i jest podlaczony. Wiec o co chodzi? :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 podaj te parametry..... moze gdzies sie walnelas :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anka_R Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 sprawdzalam po kilka razy. czytalam w internecie na temat parametrow. miedzy innymi na stronie: siecilokalne.pl Nie wiem, ani nie mam pomyslu co moze byc nie tak. Naprawde sprawdzalam po kilka razy. Porownywalam z innymi. Nie wiem. Moze gdzies cos nie zaznaczylam? Moze cos nie doinstalowalam. A wlasnie. Komputer dziala na Windows 98 SE. Karta sieciowa firmy LG. Nie pamietam w tej chwili jaki model. Ta siec to PULNET, wiecej na stronie: http://www.net.pulawy.pl/index.html :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 a jakie masz IP :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cywa Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 Sprawdź jeszcze nazwę kompa i nazwę grupy roboczej - może dlatego nie widzisz reszty ferajny. Popatrz jeszcze we właściwościach poł. sieciowego -> ustawieniach/właściwościach kary i protokołu. Poprzestawiaj chyba transfer/rodzaj połączenia, chodzi mi o halfduplex, full mode, half mode. Umnie win 98se chodził na fullduplex, a na drugim kompie musiał na halfduplex. Inaczej nie można było działać na kompach (połączonych ze sobą). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spiriit Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 Anka_R zawsze mozesz popingowac inne kompy jezeli bedzie ping dochodzil to mozesz miec cos skopane z grupa robocza, pozatym zawsze mozesz sie zglosic do ADMINA sieci :P jako ze jestes dziewucha nie widze przeszkod dlaczego mialby ci nie pomoc ;) pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 Co to za sieciówka? Co niektóre mają to do tego, że nie widzą się z HUBami, SWITCHami. Co to za sieć, do czego się podłączasz? Wczoraj miałem taką jazde, kabel sprawny, wszystko OK a na HUBie nawet lampka się nie zapaliła po zapięciu sieciówki. Okazało się, że mój HUB nie toleruje sieciówek opartych na Realteku 8139 tylko na 8029. Może masz podobny problem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matee Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 najpierw to sprawdz czy sie lampka na sieciowce pali.. ja ostatnio jakies 45 walczylem z konfiguracja access pointa, bo sieci nie widzial po to, zeby sie dowiedziec, ze jedyne co zle zrobilem to zapomnialem przecrossowac na swithu :? takze najpierw lampka.. jesli sie pali to: ip: z tego co zrozumialem oni ci daja statyczny. maska: 255.0.0.0 bramka: 10.0.0.1 dns: 212.182.66.21 i 212.204.159.1 no i sprawdz grupe robocza. niby moze byc dowolna ale wpisz pulnet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matee Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 wlasnie mnie olsnilo.. ^^ napisalas "Nazwa Domeny" noo.. a tam nie ma serv. domeny... tylko sa grupy robocze.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anka_R Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 o qrde. postaram sie dostosowac do rad. jak nie wyjdzie to dalej bede zebrac o pomoc. a pomyslec ze siec mi sie wydawala taka mila i przyjemna. a i jeszcze jedno. moze polecicie mi jakas ksiazke zeby nie byc takie zero z sieci. ja postaram sie za pare dni odpowiedziec, czy mi sie udalo czy nie. :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hot-dog Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 jezei sie lampka pali, na sieciówce i zakładamy ze scieciówka i HUB sa sprawne to zrób tak: - zrób ping na jakiegos hosta w siec (moze byc np na nr ip bramy) - jezeli bedzie odpowiedz to usuń wszyskie protokoły i karty z własciwosci otoczenia sieciowego - zainstaluj standardowe sterowniki dla Realtek RTL8139 Fast Ethernet (nie pamietam czy dokladnie taka nazwa), sa standardowo z windowsem 98 - odłącz kabel (w sumie to tego nie musisz robic) - skonfiguruj wszysko tak jak wczesniej - wejdz w otoczenie sieciowe i zobacz czy jest tam twój komputer, powinna byc tylko 1 ikona z nazwa towjego komputera - podlacz kabel, poczekaj az komputer odsiezy informacje o wlaczonych komputerach Nieraz mialem identyczny problem i to zawsze pomagało, jak chcesz to spróbuj. Co do ksiazki to polecam ksiazke Akadamia Sieci Cisco Pierwszy Rok Nauki wydanie drugie, a pozniej Drugi Rok Nauki. Tam jest praktycznie wszysko od podstaw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
galaxy_938 Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 Może byś sprubowała ustawić auto wszystko ? I jeszcze jeden możliwy błąd a modem na siciówkę zainstalowałaś ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 LOL. Co to jest modem na sieciówkę? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yabo Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 hmm... tak poczytalem i moze w zakladce NetBIOS nalezy wlaczyc opcje NetBIOS po TCP/IP? mnie to np pomaga w sieci osiedlowej opartej o identyczne zasady... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 Ogólnie wypadałoby ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...