Skocz do zawartości
Anka_R

Poczatkujacy a wlasciwie nie znajacy sie wogole na sieci!

Rekomendowane odpowiedzi

sprawdzalam po kilka razy. czytalam w internecie na temat parametrow. miedzy innymi na stronie: siecilokalne.pl

Nie wiem, ani nie mam pomyslu co moze byc nie tak.

Naprawde sprawdzalam po kilka razy. Porownywalam z innymi.

Nie wiem. Moze gdzies cos nie zaznaczylam? Moze cos nie doinstalowalam.

A wlasnie. Komputer dziala na Windows 98 SE. Karta sieciowa firmy LG. Nie pamietam w tej chwili jaki model. Ta siec to PULNET, wiecej na stronie: http://www.net.pulawy.pl/index.html

:oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź jeszcze nazwę kompa i nazwę grupy roboczej - może dlatego nie widzisz reszty ferajny. Popatrz jeszcze we właściwościach poł. sieciowego -> ustawieniach/właściwościach kary i protokołu. Poprzestawiaj chyba transfer/rodzaj połączenia, chodzi mi o halfduplex, full mode, half mode. Umnie win 98se chodził na fullduplex, a na drugim kompie musiał na halfduplex. Inaczej nie można było działać na kompach (połączonych ze sobą).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Anka_R zawsze mozesz popingowac inne kompy jezeli bedzie ping dochodzil to mozesz miec cos skopane z grupa robocza, pozatym zawsze mozesz sie zglosic do ADMINA sieci :P jako ze jestes dziewucha nie widze przeszkod dlaczego mialby ci nie pomoc ;)

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to za sieciówka? Co niektóre mają to do tego, że nie widzą się z HUBami, SWITCHami.

Co to za sieć, do czego się podłączasz?

Wczoraj miałem taką jazde, kabel sprawny, wszystko OK a na HUBie nawet lampka się nie zapaliła po zapięciu sieciówki.

Okazało się, że mój HUB nie toleruje sieciówek opartych na Realteku 8139 tylko na 8029.

Może masz podobny problem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najpierw to sprawdz czy sie lampka na sieciowce pali..

ja ostatnio jakies 45 walczylem z konfiguracja access pointa, bo sieci nie widzial po to, zeby sie dowiedziec, ze jedyne co zle zrobilem to zapomnialem przecrossowac na swithu :?

takze najpierw lampka..

jesli sie pali to:

ip: z tego co zrozumialem oni ci daja statyczny.

maska: 255.0.0.0

bramka: 10.0.0.1

dns: 212.182.66.21 i 212.204.159.1

no i sprawdz grupe robocza. niby moze byc dowolna ale wpisz pulnet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o qrde. postaram sie dostosowac do rad. jak nie wyjdzie to dalej bede zebrac o pomoc. a pomyslec ze siec mi sie wydawala taka mila i przyjemna. a i jeszcze jedno. moze polecicie mi jakas ksiazke zeby nie byc takie zero z sieci. ja postaram sie za pare dni odpowiedziec, czy mi sie udalo czy nie.

:oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezei sie lampka pali, na sieciówce i zakładamy ze scieciówka i HUB sa sprawne to zrób tak:

- zrób ping na jakiegos hosta w siec (moze byc np na nr ip bramy)

- jezeli bedzie odpowiedz to usuń wszyskie protokoły i karty z własciwosci otoczenia sieciowego

- zainstaluj standardowe sterowniki dla Realtek RTL8139 Fast Ethernet (nie pamietam czy dokladnie taka nazwa), sa standardowo z windowsem 98

- odłącz kabel (w sumie to tego nie musisz robic)

- skonfiguruj wszysko tak jak wczesniej

- wejdz w otoczenie sieciowe i zobacz czy jest tam twój komputer, powinna byc tylko 1 ikona z nazwa towjego komputera

- podlacz kabel, poczekaj az komputer odsiezy informacje o wlaczonych komputerach

Nieraz mialem identyczny problem i to zawsze pomagało, jak chcesz to spróbuj. Co do ksiazki to polecam ksiazke Akadamia Sieci Cisco Pierwszy Rok Nauki wydanie drugie, a pozniej Drugi Rok Nauki. Tam jest praktycznie wszysko od podstaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi